MT37 M37 Gesprek van de Dag Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Let je deze periode extra op je waterverbruik?

Nederland kampt officieel met een watertekort. Als gewone burgers zullen we daar weinig van merken, omdat er nog genoeg drinkwater beschikbaar is. Wel wordt geadviseerd daar zuinig mee om te gaan.

Lezeres Annemarie Waldack

“Van mijn grootouders en ouders leerde ik al zuinig te zijn met water. Zo hergebruik ik het spoelwater van groenten en de was voor mijn planten, trek ik het toilet door met de kleine spoelknop en draai ik de wasmachine of vaatwasser alleen als deze écht vol zit.”

Lezeres Jannie Velzing-Peters

“Niets minder dan anders. Ik ben altijd zuinig met water: ik douch niet lang, zet de kraan uit bij het tandenpoetsen en heb geen tuin, dus dat scheelt ook.”

Rob van der Leer van waterleidingbedrijf Evides bij Omroep Zeeland

“Water besparen doe je met elkaar. Ook al hebben we nog geen probleem, het is altijd goed om zorgvuldig met water om te gaan.”

Lezeres Roelie Meijering

“Absoluut. Wat ik doe is het eerste koude water dat uit de douche komt opvangen in een emmer. ’s Avonds geef ik daarmee de planten water.”

MT37 M37 Gesprek van de Dag Beeld

Directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom tijdens een persconferentie

“Was niet elke week je auto, vul niet elke dag opnieuw dat zwembadje voor de kinderen. Help de drinkwaterleidingbedrijven het drinkwater op peil te houden. De kraan staat altijd open, maar zet hem af en toe zelf uit.”

Lezeres Bertie Struijs

“Ik ben me eigenlijk altijd bewust geweest van mijn watergebruik. Zo wil ik ervoor zorgen dat ook mijn kleinkinderen in een goede wereld blijven leven.”

Lezeres Carla van Roekel

“Het is goed om bij jezelf na te gaan hoe het anders en vooral zúíniger kan. Ik probeer onder andere minder lang te douchen.”

Lezeres Laura Verboom

“Ik eet geen vlees. Daar bespaar ik al genoeg water mee.”

MT37 M37 Gesprek van de Dag Beeld
  • Het watertekort komt doordat er meer vraag is naar water dan dat er binnenkomt via regen en rivieren. Dit heeft vooral gevolgen voor de landbouw en scheepvaart.
  • Bijna de helft van de Nederlanders (46%) zegt gehoor te geven aan de oproep zuiniger met water om te gaan.
  • Per dag verbruiken we gemiddeld 134 liter drinkwater per persoon. Dat is zo’n 50.000 liter per jaar.
  • Zo’n 41% gebruiken we om te douchen, 29% voor het toilet, 12% voor de wasmachine en de rest voor onder andere afwassen, koken en om te drinken. Het waterverbruik voor het besproeien van de tuin zit hier niet bij.

    Bronnen: Hart van Nederland, drinkwaterplatform.nl, CBS.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden