null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

‘Ik kon ineens weer vrij ademen, zonder het beklemmende gevoel op mijn borst waar de cardioloog al jaren geen oorzaak voor kon vinden’

Tineke bleek al jarenlang slaapapneu te hebben. Na een behandeling hiervoor verdwenen een hoop problemen als sneeuw voor de zon.

null Beeld

Tineke B. (68):

“Naar de dokter gaan omdat ik snurk? Ik had er nooit aan gedacht, tot een vriendin zeven jaar geleden na een weekendje weg zei dat ze urenlang wakker had gelegen door mijn gezaag naast haar. Met toch wel een beetje het schaamrood op m’n gezicht ging ik naar de huisarts. Die begon meteen over mijn overgewicht en de overgang, maar besloot me toch door te sturen naar de neuroloog voor slaaponderzoek. ‘Om slaapapneu uit te sluiten,’ zei hij daar nog bij.

Maar in plaats van uitsluiten, kon de specialist in het ­slaapcentrum overtuigend vaststellen dat ik inderdaad slaapapneu had. Ik bleek elke nacht gemiddeld 27 keer per uur te stoppen met ademen, zonder dat ik dat doorhad. En elke keer kreeg ik tot wel tien seconden geen zuurstof. Schokkende resultaten: bij vijftien of meer ademstops gaat het om een ernstige aandoening die tot hersenschade kan leiden. De longarts in het slaapcentrum besloot dat we zo snel mogelijk moesten beginnen met een behandeling. In no time had ik een zogeheten CPAP-machine in mijn slaapkamer staan: een apparaat dat met een constante luchtstroom onder druk zorgt dat ik niet meer kan stoppen met ademen terwijl ik slaap. Het was even wennen, slapen met zo’n soort stofzuiger die via een masker op mijn ­gezicht vastzit. Maar na twee weken merkte ik enorme verbeteringen.

Ik sliep beter dan ik heb gedaan sinds ik uit de luiers ben en werd voor het eerst in decennia écht uitgerust wakker. Maar waar ik van schrok, is alle andere gebieden waarin ik vooruitgang boekte. Problemen die als sneeuw voor de zon verdwenen, terwijl ik al jarenlang allerlei artsen gezien had voor die klachten. De concentratieproblemen waar ik al mijn hele werkende leven mee moest dealen, werden ­minder. Ik kon ineens weer vrij ademen, zonder het ­beklemmende gevoel op mijn borst waar de cardioloog al jaren geen oorzaak voor kon vinden. Ik durf de deur weer uit, omdat ik geen extreme migraineaanvallen meer heb. Zelfs de donkere wolken in mijn hoofd, waarvan ik dacht dat ze door een chronische depressie en jeugdtrauma ­kwamen, verdwenen toen mijn nachtrust verbeterde. Ik werd een leukere partner, moeder, oma én collega door die machine. Dankzij de CPAP kan ik nu weer leven in plaats van overleven. Had ik dit maar jaren eerder gedaan!”

Wil je reageren op een artikel van Margriet, of een grappige quote van je (klein-)kind insturen? Wil je een bijzonder verhaal kwijt of heb je iets ontroerends meegemaakt?
Hier kun je een reactie naar Margriet sturen.

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden