MT37 M37 groen Beeld

PREMIUM

En óf je kamerplanten graag buiten staan

Verhuis tijdens deze zomermaand gerust je kamerplanten naar je tuin of balkon. Want warmte en zon zijn prima omstandigheden om ze een luchtje te laten scheppen. Fleuren ze van op!

Tropisch groen

Wie ooit op vakantie is geweest in een (sub)tropisch land is het misschien wel opgevallen; planten die bij ons gedijen in de vensterbank, groeien daar gewoon buiten. Onze kamerplanten zijn warmteminnaars en daarom doen ze het op kamertemperatuur zo goed. En bij zomerse buitentemperaturen boven de twintig en zwoele nachten boven de vijftien graden, kunnen veel soorten naar buiten op het balkon of terras om lekker op te fleuren.

Even wennen

De overgang van binnen naar buiten kan voor kamerplanten best groot zijn, laat ze daarom voorzichtig wennen. Eerst overdag een paar uurtjes en na een paar dagen ook ’s nachts. Een droge, bewolkte dag is ideaal om ze voor het eerst buiten te zetten, zeker voor planten die niet tegen fel zonlicht kunnen. Waait het flink? Wacht dan even tot het weer rustig is.

Cactussen en vetplanten

Succulenten, vetplanten, verdragen iets meer kou; zolang de nachttemperatuur niet onder de tien graden duikt, is er niets aan de hand. Hoewel de meeste goed tegen zon en hitte kunnen, is het verstandig ook deze planten eerst in de halfschaduw te laten wennen. Laat een sanseveria maar lekker in de schaduw staan, want brandende zon doet deze plant geen goed. Dit in tegenstelling tot vetplanten als aloë vera en echeveria, deze kunnen goed tegen direct zonlicht, het bevordert zelfs de groei. Echeveria met haar opvallende rozetvorm, heeft een waslaagje op de mooie, vlezige blaadjes dat als beschermende zonnebrandcrème werkt.

Aandachtspuntje bij succulenten is de pot waarin ze staan, deze moet – zoals bij alle potplanten – voorzien zijn van gaten in de bodem voor goede afwatering. Kamerplanten en zeker succulenten kunnen slecht tegen natte voeten, omdat de wortels dan verstikken en gaan rotten. Plaats succulenten liefst op een droge plaats, onder een afdakje bijvoorbeeld, om zo min mogelijk regenwater op de kop te krijgen. Droogte daarentegen is geen enkel probleem, sterker nog, de meeste succulenten moeten juist tussen twee gietbeurten even droog staan.

Als je dan toch met je planten aan het sjouwen bent, van binnen naar buiten, kijk dan meteen even of ze verpot mogen worden naar een ruimer exemplaar. Het is tevens een mooi moment om de aarde te verversen. Staan de kamerplanten in een dichte pot? Als ze jaarlijks in de zomer naar buiten mogen, neem dan een pot met drainagegaten in de bodem. Op het terras plaats je de potten op potvoetjes, zo kan overtollig water nog beter wegvloeien. Binnen zet je ze op een plantenschotel om knoeien te voorkomen.

MT38 M38 horizontale lijn groen Beeld

Een extra slok

Kamerplanten die buiten staan, hebben – zeker bij tropische temperaturen – voldoende vocht nodig om gezond te blijven. Voorkom dat ze door zon en wind verdrogen en geef ze met regelmaat water. Planten die in goede potgrond staan, zoals biologische grond, drogen minder snel uit. Deze potgrond is iets duurder, maar houdt vocht beter vast en is luchtig van structuur, wat beter is voor het wortelstelsel van de planten. Bovendien geeft verse potgrond gelijkmatig voedingsstoffen af aan de plant. Is de potgrond wat ouder? Ververs het met wat compost en geef de plant om de paar weken plantenvoeding. Een ruime pot is altijd aan te raden, hierin droogt de grond minder snel uit dan in een klein potje.

Verfrissende bui

Tropische kamerplanten vinden een regenbui op z’n tijd heerlijk. Het hemelwater stoft de bladeren lekker af, wat de gezondheid van de plant ten goede komt. Als er een laag stof op de bladeren ligt, krijgt de plant onvoldoende zonlicht. En juist via zonlicht produceren planten voedingsstoffen en energie (fotosynthese), waardoor ze kunnen groeien en gezond blijven. Regenwater is beter voor planten dan kraan-water, omdat het zachter is en minder kalk en mineralen bevat. Te veel kraanwater kan witte plekken op het blad veroorzaken en witte aanslag op de potgrond.

Sproeien

Als de planten onder een afdakje staan, op een overdekt balkon bijvoorbeeld, kan het hemelwater ze niet bereiken. Is er een mogelijkheid om regenwater op te vangen? Doe dit vooral en besproei de planten hiermee met een plantenspuit.

MT37 M37 groen Beeld

Zonnetje uit huis
Kamerplanten die in de zomer prima naar buiten kunnen, zijn: cactus, bromelia, sanseveria, aloë vera, echeveria, yucca, strelitzia, bananenplant, kentia palm, varen, pannenkoekenplant, monstera, zaagcactus, graslelie, philodendron.

Uit de wind

Planten die het grootste deel van het jaar heerlijk binnen achter de ramen staan, zijn gevoelig voor tocht en wind. Creëer voor de maanden dat ze buiten ‘op vakantie zijn’ een beschut plekje. Is er echt onstuimig weer op komst? Zet ze dan tijdelijk weer veilig binnen.

Hemels groen

Zeker als de ruimte beperkt is op het balkon, is het handig om de hoogte in te gaan. Gebruik het plafond van je overdekte balkon door er haken in te schroeven en hangplanten aan te hangen. Een zaagcactus maakt nog meer indruk zodra deze in de lucht hangt en ook graslelie is perfect voor een hangpot.

Volle zon

Niet alle planten houden van direct zonlicht op de bol, maar deze verdragen het prima: cactussen, aloë vera, echeveria, yucca, bananenplant en strelitzia.

Onder een parasolletje

Zet deze planten in de schaduw van andere planten of onder een parasol, anders krijgen ze het zwaar: kentia palm, varen, bromelia, pannenkoekenplant, monstera, zaagcactus, sanseveria, graslelie en philodendron.

Zelf op vakantie?

Dan is het handiger om alle planten weer binnen te zetten, waar ze langer vochtig blijven. Zo hoef je die lieve vriendin of buurvrouw ook minder vaak te vragen om langs te komen met de gieter.

MT37 M37 groen Beeld

Omdat kraanwater altijd nog beter is dan geen water, is het handig om een buitenkraantje te installeren op het balkon. Sluit hier een flexibele of oprolbare tuinslang op aan en geef je planten met een zachte broes een verfrissende douchebeurt.

Marieke de Geus

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden