Headers columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Diana is nog altijd niet vergeten. En terecht

Helene weet nog precies waar ze was toen prinses Diana overleed. Onlangs liep ze langs de plek van het fatale ongeluk.

Van grote gebeurtenissen weet je altijd nog waar je was toen je hoorde dat het was gebeurd. Zo weet ik dat ook nog precies bij de dood van prinses Diana, ook al was ik toen pas zestien jaar. Ik weet nog goed hoe ik ’s ochtends beneden kwam, waar het nieuws op de televisie aanstond, dat maar over één onderwerp ging: het fatale auto-ongeluk van de Britse prinses.

Begrafenis

Wat me vooral nog goed op het netvlies staat, is haar begrafenis. De beelden van haar zoontjes William en Harry, destijds nog maar vijftien en twaalf jaar, die met intens droevige gezichten achter de kist aan liepen. Ik was niet veel ouder dan zij en dat besef maakte grote indruk op mij: de gedachte aan het verlies van je moeder, zo jong.

Zoveel goeds

In de jaren na Diana’s dood is er zó ontzettend veel over haar gezegd en geschreven, met name over haar vermeende affaires, dat we bijna zouden vergeten hoeveel goeds zij heeft gedaan voor de wereld. Zo zette ze zich in voor slachtoffers van aids, door voor het oog van de camera aidspatiënten te omhelzen, in een tijd waarin veel mensen nog geloofden dat het hiv-virus via lichaamscontact kon worden overgedragen. Ook liep ze over een mijnenveld in Angola, om aandacht te vestigen op slachtoffers van landmijnen.

Afgelopen kerstvakantie was ik in Parijs met mijn gezin. Toen we langs de Pont de l’Alma liepen, zag ik een heleboel bloemen liggen bij de ingang van de tunnel. Ik realiseerde me dat dit de plek was waar het fatale ongeluk van Lady Di had plaatsgevonden. Dat er na al die jaren nog steeds bloemen werden neergelegd, deed me deugd. Diana is nog altijd niet vergeten. En terecht.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden