MT35 M35 Relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Zij vindt dat ik nooit echt geïnteresseerd ben geweest in haar. Ik herken me daar niet in’

Al jaren voelt Sylvia (55) zich niet gezien en gehoord in haar huwelijk met Hugo (58). Ze wil scheiden, maar daar legt hij zich niet zomaar bij neer.

MT35 M35 Relatie redden Beeld

Hugo

“Ik heb Sylvia overgehaald om in therapie te gaan en zo te onderzoeken of er nog een kans is om onze relatie te redden. Ik wil daar alles aan doen, want ik hou nog wel van haar, ook al zegt zij dat wat haar betreft de liefde over is. Volgens haar komt dat omdat ze zich altijd aan mij heeft moeten aanpassen. Zij vindt dat het in onze relatie altijd om mij ging en dat ik nooit echt geïnteresseerd ben geweest in haar. Ik herken me daar niet in. Natuurlijk heb ik mijn fouten en ik stond misschien niet altijd open voor de diepgaande gesprekken die Sylvia wilde voeren, bij voorkeur ’s avonds laat, maar ik ben zeker in haar geïnteresseerd. Ik ben ook bereid om te veranderen als zij ergens last van heeft. Maar dan zal ze me wel moeten uitleggen waarom ze nu vindt dat ze het niet langer bij mij uithoudt. Ik vind dat ze mij, of eigenlijk ons, geen kans heeft gegeven om aan de relatie te werken. Je kunt na bijna dertig jaar toch niet zeggen: ‘Je bekijkt het verder maar.’ Ik vind dat je verplicht bent om er alles aan te doen om het gezin in stand te houden. Voor de kinderen is haar besluit ook moeilijk. Ze wonen dan wel elders en studeren beiden in een andere stad, maar ze zijn toch opeens hun thuis kwijt.”

Goed voorbereid

“Sylvia had het allemaal goed voorbereid. Toen ze vertelde dat ze wilde scheiden bleek dat ze al een andere woning had en dat ik dus in ons huis kon blijven als ik dat wilde. Kennelijk was ze al heel lang bezig met dit plan, zonder mij daar iets van te zeggen. Ik kreeg nauwelijks de tijd om het te begrijpen, laat stáán er iets aan te doen. Ze is meteen de week daarna vertrokken.”

“Natuurlijk heb ik haar gevraagd of er een ander was. Ze ontkent dat en ik heb tot nu toe geen reden om daaraan te twijfelen. Ook volgens de kinderen, en volgens vrienden die contact met ons beiden hebben, heeft ze geen ander. Ik heb haar gezegd dat ik haar niet zomaar opgeef. Ik word gek hier in mijn eentje in het huis waar we altijd samen hebben gewoond en dat er nu anders uitziet, omdat zij spullen heeft meegenomen naar haar nieuwe huis. Als de muren echt op me afkomen bel ik haar of ik ga bij haar langs en vraag meer uitleg. Ik kan het niet begrijpen en daarom niet verwerken. Ze eist nu dat ik haar met rust laat en ze neemt niet op als ik haar bel. Ze wil alleen hier nog een poging doen om mij duidelijk te maken dat het over is tussen ons en uit te leggen waarom.”

MT35 M35 Relatie redden Beeld

Sylvia

“Wat Hugo doet gaat verder dan af en toe bellen of langskomen voor een gesprek. Ik vind dat hij me stalkt door regelmatig langs mijn huis te rijden of zijn auto in de straat te zetten om te controleren of er iemand bij me is. Ook valt hij de kinderen en familie en vrienden lastig met vragen over mij. Ik heb geen andere relatie. Ik ben daar ook helemaal niet naar op zoek. Maar hij gelooft dat niet en kan zich niet voorstellen dat ik de relatie met hem gewoon niet meer wil. Hij vraagt om uitleg, maar ik heb die uitleg al talloze keren gegeven. Wij hebben weinig meer samen. We doen niets samen, we praten nergens over, we leefden in hetzelfde huis naast elkaar. Toen de kinderen nog thuis woonden viel dat minder op, omdat we met en over hén praatten. Maar sinds zij zelfstandig wonen is het stilgevallen tussen ons.”

Nooit aardig en niet geïnteresseerd

“Daarnaast is het zo dat Hugo al jaren gewoon nooit aardig is tegen mij. Wel tegen andere mensen - bij hen kan hij heel charmant zijn - maar hij zal nooit een cadeautje voor mij kopen, voor mijn verjaardag bijvoorbeeld. Het was altijd: ‘Zoek maar iets voor jezelf uit.’ Hij was niet geïnteresseerd in mijn werk of in mijn vrienden, maar had altijd negatief commentaar op alles en iedereen. Als hij thuiskwam van zijn werk kon er nauwelijks een begroeting af, tijdens het eten had hij zijn telefoon naast zich liggen of de tv aan, zodat hij dan ook geen woord met me hoefde te wisselen. En op seksueel gebied gebeurde er ook nauwelijks meer iets tussen ons. Hij heeft me daar lang verwijten over gemaakt en zich kwetsend uitgelaten over mij op dat gebied, tot hij zelf ouder werd en zijn behoefte afnam. Of hij zocht het elders. Ik weet het niet en durfde er ook niet meer over te praten, uit angst wat dát weer zou veroorzaken. Hugo vat namelijk elk gesprek waarin ik een wens uit of zeg wat ik graag anders zou willen op als een aanval waar hij woedend op reageert of waarvoor hij me straft door me dagen dood te zwijgen.”

“Door al die dingen is mijn gevoel voor hem verdwenen en ik weet dat dat ook niet meer terugkomt. Ik wil niet terug in die relatie, want ik wéét dat Hugo niet zal veranderen. Hij begrijpt niet eens waar ik in ons huwelijk last van heb gehad, dus hoe kan hij dan nu zorgen dat het beter wordt? Ik wil hem in dit gesprek duidelijk maken dat mijn beslissing definitief is en dat hij dat moet accepteren en mij met rust moet laten. Ik wil onze scheiding nu dan ook officieel regelen.”

MT35 M35 Relatie redden Beeld

De therapie

Het is van het begin af aan duidelijk dat Sylvia niet meer teug wil naar Hugo. Als bij een van beiden de liefde voor de ander op is, kun je daar met therapie niets aan veranderen. Het probleem is dan ook niet zozeer dat Hugo niet begrijpt wat Sylvia hierover zégt, maar dat het niet is wat hij wil hóren, dus blijft hij vragen stellen. Ik merk dat de uitleg die Sylvia geeft eigenlijk alleen maar meer twijfel en discussie oplevert. Hugo legt haar uit dat wat ze voelt niet klopt. Het is niet waar dat hij niet in haar geïnteresseerd is en dat hij geen zin heeft om dingen samen met haar te doen. Over het al dan niet terecht zijn van gevoelens kun je eigenlijk niet discussiëren. Als de ander iets voelt wat je niet begrijpt, kun je hooguit vragen stellen over welk gedrag van jou dat gevoel veroorzaakt. Maar je kunt niet eisen dat de ander iets anders voelt.

Gedrag

Daarom vraag ik Hugo en Sylvia vooral naar hun gedrag. Wat Sylvia moeilijk vindt, is dat Hugo op zijn telefoon bleef kijken als zij met hem wilde praten, dat hij het gesprek afkapte of vond dat het gezeur was als ze iets wilde bespreken. Dat hij onaardige, vaak kwetsende, opmerkingen maakte tegen haar. Weliswaar werpt Hugo tegen dat hij dit niet zo bedoelde en dat ze het dan op dat moment tegen hem had moeten zeggen, maar hij herkent wel het gedrag dat hij ondanks zijn goede bedoelingen liet zien aan Sylvia.

Duidelijkheid

Ik help Sylvia om duidelijk te zijn. Uit angst voor Hugo’s reactie was ze lang niet helder over het feit dat ze echt geen toekomst meer voor hen zag. Omdat ze wist hoe gevoelig Hugo reageerde op kritiek zwakte ze die af en zei ze vooral dat ze uit elkaar waren gegroeid en niet echt bij elkaar pasten qua persoonlijkheid. Ook wat betreft het stalken door Hugo was ze aanvankelijk onduidelijk. Ze negeerde soms zijn telefoontjes, maar ging er soms ook op in. En als hij aan de deur kwam, probeerde ze hem opnieuw uit te leggen dat ze dat niet wilde en waarom niet. Voor Hugo waren deze discussies toch een soort aanmoediging om vol te houden. Zelfs negatieve aandacht kan werken als een bevestiging en kan het gedrag dat je juist wilt stoppen in stand houden.

In de therapie bespreken we dat Sylvia zeker weet dat ze niet meer van Hugo houdt en niet terug wil. Financieel zijn beiden onafhankelijk van elkaar. Dat scheelt veel strijd. Hugo en Sylvia hebben beiden hun eigen inkomen en ze worden het eens over het feit dat Hugo in hun huis blijft wonen en dat hij Sylvia uitkoopt. Ook maken ze de afspraak dat ze voorlopig de kinderen ieder in hun eigen huis zullen ontvangen en dat ze, hoe moeilijk dat ook is, respectvol over elkaar zullen praten tegen de kinderen. Alleen dan zullen ze in de toekomst nog gezamenlijk ouders kunnen zijn, die samen ook bijeenkomsten als een afstuderen of huwelijk van de kinderen kunnen meemaken. Misschien kunnen ze zelfs ooit weer enigszins vrienden worden.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden