Headers columnisten Tanja Jess NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

We zijn momenteel niet bepaald bestand tegen hufterigheid. We hebben eerder te maken met een structureel hufter-probleem

Met groeiende verbazing, teleurstelling en ook boosheid keek Tanja de afgelopen weken naar hoe hufterig gedrag het nieuws haalde en hoe het meermaals werd afgedaan als incident.

Voor ons pas verworven vakantiehuisje zocht ik een nieuwe vloer. Mijn oog viel op een zeer solide pvc-vloer, want die was ‘hufterproof’, stond erop. “Stel dat je je chalet ooit wilt verhuren, dan is dit de ideale vloer,” zei de verkoper. “Want hij kan alle nattigheid of moddergegooi aan. Zelfs als je hem onderkotst is er niets aan de hand.” Ik heb nogal een beeldend voorstellingsvermogen, dus dat laatste was voor mij iets te veel informatie, maar ik was om. Deze vloer moest het worden.

Hufter-probleem

Misschien ook wel omdat het woord ‘hufterproof’ me op dit moment extra aansprak. Zoals we recentelijk in de nieuwsberichten konden lezen, zijn we in Nederland momenteel niet bepaald bestand tegen hufterigheid. De zogenoemde ‘incidenten’ van de laatste tijd maken duidelijk dat we eerder met een structureel hufter-probleem zitten. Zo’n Johan Derksen die zomaar openlijk bij VI durft te vertellen dat hij een kaars bij een bewusteloze vrouw heeft ingebracht, omdat hij denkt met deze ‘jeugdzonde’ weg te kunnen komen… en daar vervolgens mee weg komt.
De groep mannelijke fans van Max Verstappen, de ‘Orange Army’ (die naam verraadt eigenlijk al ellende), die tijdens de Grand Prix in Oostenrijk vrouwen lastigvallen en betasten en seksistische, racistische en homofobe beledigingen roepen. Zelfs vaders die met kinderen waren scandeerden: ‘Daar moet een piemel in!’ zo vertelden getuigen.

Studentencorps

Dan de berichten over het Amsterdams studentencorps. Daar was natuurlijk al veel eerder van alles over te doen. De mishandelingen tijdens de ontgroeningen van corpsen, met soms fatale gevolgen, zijn al sinds jaar en dag aan de orde. Zo bijzonder dat de media ook dat hardnekkig ‘incidenten’ blijft noemen. Maar nu verschenen er beelden van (mannelijke) corpsleden die tijdens de lustrumviering in hun speeches verkondigden dat vrouwen ‘sperma-emmers’ zijn en ‘hoeren’ en dat de heren ze ‘de nek zullen breken, om hun lul erin te steken’.

“Vrouwen zijn?!”, riep de spreker. Waarop de hele zaal vol mannen in koor antwoordde: “Hoeren!!” Deze spreker was nota bene de senator die verantwoordelijk was voor de beloofde cultuuromslag binnen het corps, die hij zelf overigens een façade noemde. Als het niet zo erg was, was het bijna lachwekkend.

Ook dit is geen ‘incident’, maar een eeuwenoude mentaliteit binnen het corps. Hoe vaak ben ik niet, in mijn jonge jaren, in bars aangesproken door beschonken corpsballen met: ‘Hé hoer, moet je wat van me drinken?’. Dus ik was wel woest, maar niet verbaasd toen ik van dit voorval hoorde. Het enige verschil was dat er nu beelden van deze cultus waren uitgelekt, dus dan denk je: nou die gaan flink aangepakt worden. Maar niets is minder waar. In het ernstigste geval wordt hun het lidmaatschap ontzegd of worden ze een tijdje geschorst. Degenen die binnen het corps over de autoriteit beschikken om maatregelen te nemen, zijn namelijk dezelfde mensen die hier aan het speechen waren. Ja, je kunt het niet gekker bedenken.

Het grote gevaar?

En nu las ik vandeweek weer dat rijkeluiskindjes uit het Gooi en Amsterdam zich lopen te misdragen op de stranden van België. Als de politie ingrijpt, roepen ze dingen zoals: ‘Mijn papa heeft zat geld, die koopt me hier wel weer uit.’ Zouden die papa’s vroeger bij het corps hebben gezeten..?

Interessant ook dat mensen uit een bepaalde hoek ons wijs proberen te maken dat de vluchtelingen (en dan met name de moslims) een groot gevaar zijn, want die zouden onze vrouwen en dochters gaan verkrachten. Terwijl uit deze berichtgevingen blijkt dat we vermoedelijk eerder henzelf moeten vrezen.

Dit is dus Nederland. Het land van het eerste homohuwelijk en van de Dolle Mina’s. Het land van de Gaypride, van de Rutgers Stichting en van Aletta Jacobs... Zijn we dan echt geen fluit opgeschoten?! Met een mengsel van boosheid, teleurstelling, plaatsvervangende schaamte en verslagenheid ga ik languit op mijn nieuwe vloer liggen. Dat lijkt me nu de enige plek die echt ‘hufterproof’ is.

Paspoortbeeld columnisten Tanja Jess NW Beeld

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten Op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.
Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook

Tanja JessFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden