null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Wat vind je van de kassaloze supermarkt?

Boodschappen doen zónder langs de kassa te hoeven. Bij een Aldi-filiaal kan dat sinds kort. Camera’s en sensoren kijken wat je meeneemt. Verlaat je de winkel, dan rekent de app automatisch af.

Lezeres Jacqueline Arjaans

“Ik vind het veel te onpersoonlijk, dus gewoon lekker langs de kassa. Bovendien bepaal ik liever zelf wanneer ik met pin of contant betaal.”

Lezeres Yvonne van Kammen-Vredeveldt

“Het lijkt me heerlijk om zo te shoppen. Dat scheelt een hoop gedoe en ergernis in de rij van de kassa.”

Retaildeskundige Erik Hemmes in dagblad De Morgen

“Je moet in het begin misschien even wennen, maar eigenlijk is het heel simpel. Dit wordt de opvolger van de zelfscan. Je hebt al consumenten die zeggen: ‘Ik ga niet meer naar een supermarkt zonder zelfscanner. Nu kijken we naar de volgende ontwikkeling: gewoon naar buiten lopen, terwijl het geld automatisch wordt afgeschreven.”

null Beeld

Lezeres Agnes Vennix

“Ik vind het geen succes. Niet iedereen heeft een creditcard en ouderen worden op deze manier ook weer eenzamer.”

Lezeres Moon Cocq-van Delwijnen

“Ik ben zelf caissière en ik klets altijd met de klanten. Wij hebben ook zelfscan en wat daar het ergst aan is, is dat de meesten dan ook geen gedag meer kunnen, hoeven of willen zeggen. Dat is zo’n afstandelijke beleving.”

Lezeres Anna de Vries

“Ik maak me zorgen over de automatisering. Alles moet sneller en gemakkelijker, maar ook onpersoonlijker. Ik vrees dat eenzaamheid de nieuwe pandemie wordt.”

Lezeres Annemiek Bosma

“Ik vind het fijn dat we de keuze hebben. Zelf zou ik er niet zo snel naartoe gaan, maar voor wie het handig vindt, prima.”

null Beeld
  • Het Aldi-filiaal bevindt zich in Utrecht. Om de winkel binnen te komen scan je de QR-code in de app. Door middel van kunstmatige intelligentie worden je boodschappen geregistreerd en bij het verlaten van de winkel afgerekend.
  • Op dit moment is betalen via je creditcard (die aan de app is gekoppeld) nog de enige mogelijkheid.
  • Het concept is geïnspireerd op het voorbeeld van de Amerikaanse tech-gigant Amazon die een aantal jaar geleden al de kassaloze supermarkt introduceerde.
  • Ook Albert Heijn deed drie jaar geleden een proef met een tijdelijke winkel zonder zelfscan of kassa.

    Bronnen: de Volkskrant, De Morgen.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden