Headers columnisten Annette NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Mijn rol in het leven en in het gezin is luisteren. In tegenstelling tot wat mijn gezin denkt, ben ik daar goed in

Er is grote behoefte aan luisteraars, weet Annette. En laat daar nu net de kracht van Annette liggen.

“Mama luister nou even,” zegt mijn zoon. “Ik luister,” zeg ik.

Ik luister al geruime tijd. Hij belt omdat hij wil overleggen, dus schijnbaar wil weten wat ik ergens van vind. Om zeker te weten dat ik zeg wat hij wil horen, legt hij me eerst omstandig uit wat hij zelf vindt en denkt. Het ‘overleg’ is vooral bedoeld om zijn gelijk van mij te krijgen.

“Ja, nou weet ik niet meer wat ik wilde zeggen omdat jij me onderbrak.”

“Je zei...” vat ik behulpzaam samen.

“Nee, dat was het niet. Ik wilde wat anders zeggen, maar nu weet ik het niet meer.”

“Sorry,” zeg ik en terwijl hij hardop zoekt naar het heldere inzicht waar ik zojuist doorheen praatte, bedenk ik weer dat mijn rol in het leven en in mijn gezin luisteren is. In tegenstelling tot wat mijn gezin denkt, ben ik daar goed in.

Gehoorzaam meisje

Ik heb dat al in mijn jeugd geleerd, toen ‘luisteren’ nog ‘gehoorzamen’ betekende. Ik was een gehoorzaam meisje. Tamelijk stil en verlegen. Ik had nog geen duidelijke eigen meningen, wilde vooral aardig worden gevonden. Tegelijk had ik bewondering voor meisjes die dwars en onaardig durfden te zijn. Mijn hele leven had ik al vriendinnen met duidelijke meningen, die ze met overtuiging lieten horen. Ik luisterde en wist niet zeker wat ik vond, maar ontdekte zo wel dat er een rol is voor de luisteraar. En dat die rol bij me paste. Elke mening heeft een luisteraar nodig. Ik hoefde niet per se meningen te hebben. Het was meestal genoeg om naar de mening van anderen te luisteren.

Schreeuwend tekort aan luisteraars

Al luisterend verzamel je praters om je heen. Ik zeg vaak tegen verlegen mensen die graag spontane sprekers willen worden: ‘Word luisteraar. Daar is pas echt behoefte aan.’ Er is namelijk een schreeuwend tekort aan luisteraars. De klacht die ik heel vaak hoor in mijn spreekkamer is: ‘Ik voel me niet gehoord.’

Vooral niet door de vrouw, of vaker nog de man, die het dichtste bij diegene staat. De gemankeerde luisteraar denkt jouw mening al te kennen en wil die liever niet nog een keer te horen. Omdat zijn mening anders is. Omdat hij liever praat, oplost en adviseert dan aandachtig luistert. Omdat hij tijd wil winnen en niet jouw hele tekst wil uitzitten.

Verkeerd begrepen

Dat soort dingen bedenk ik terwijl mijn zoon uitlegt dat het zo hinderlijk is dat ik wat zeg als ik moet luisteren. “Ik luisterde echt wel,” zeg ik, “altijd wel, maar ik dacht even dat ik je al had begrepen.”

Nou, dat dacht ik dan verkeerd. Terwijl hij zijn gedachte terugvindt en nog een keer aan me uitlegt, hoor ik dat hij zichzelf begint te begrijpen.

En daarvoor hoefde ik niets anders te doen dan te luisteren.

Paspoortbeeld columnisten Annette NW Beeld

Over columnist Annette Heffels

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette

Annette HeffelsMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden