null Beeld House of Pictures/Beeldigbeeld.
Beeld House of Pictures/Beeldigbeeld.

PREMIUM

4x verrassende recepten met bieslook

De perfecte zomerse smaakmaker, dat is natuurlijk… bieslook. En gezónd dat dit zomerkruid is, met zo veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Het leuke is dat je zijn grappige paarse bloemetjes ook kunt eten. Superdecoratief!

null Beeld

Bieslook is familie van ui, prei en knoflook. De groene sprieten groeien uit kleine witte bolletjes, maar in tegenstelling tot zijn familieleden eten we van bieslook alleen het bovengrondse groen. Wanneer je bieslooksprieten niet afknipt, gaan ze bloeien. De paarse bloemen zijn niet alleen decoratief, maar je kunt ze ook eten. Een bloeiende bieslookplant groeit niet door. Dus als je dat wel wilt, knip de bloemen dan van de plant. Regelmatig knippen van de sprieten zorgt er ook voor dat je plant blijft groeien. De sprieten die gebloeid hebben zijn meestal hard en taai.

Die kun je dus beter niet over je salade strooien. Bieslook is een van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken. Je kunt natuurlijk bieslook zaaien, maar het eenvoudigst is het om een potje biologische bieslook te kopen en dit in de volle grond te zetten of over te planten in een ruime pot. Daar kun je jaren plezier van hebben. Bieslook groeit makkelijk, maar houdt vooral van halfschaduw, vochtige grond en eventueel wat mest voor kruiden. Afgeknipte bieslook kun je bewaren in de koelkast. Door de sprieten in keukenpapier te rollen en in de groentelade te leggen, kun je ze zeker twee dagen bewaren. Invriezen kan ook: snijd de sprieten in ringetjes en doe ze over in een diepvriesdoosje of -zakje. Je kunt ze dan tot één jaar bewaren. Aan smaak boeten ze niet in, maar de ringetjes zijn na het ontdooien wel wat slapper.

Je kunt bieslook drogen in een speciale voedseldroger, in een gewone oven of magnetron, maar een bosje ophangen op een zonnige plaats in huis kan ook. Verkruimel de gedroogde bieslook en doe deze over in brandschone potjes. Bewaar ze op een koele, donkere plaats. Meekoken van bieslook is geen goed idee: er blijft niets van de smaak en de kleur over. Strooi daarom pas vlak voor het serveren vers geknipte bieslook over je gerecht.

null Beeld
null Beeld

Recept: Roggebrood met aardappelen, groene asperges, pestomayonaise en bieslook

(4 personen)

Een stevige lunch van roggebrood met daarop plakken nieuwe aardappel, groene asperges, pestomayonaise en bestrooid met bieslook en bieslookbloemen.

  • 6 middelgrote nieuwe aardappelen, ongeschild
  • 250 g groene asperges
  • versgemalen peper, zout
  • 4 el mayonaise
  • 1 el groene pesto (zelfgemaakt of uit potje)
  • 4 sneden roggebrood
  • 4-6 sprieten bieslook met bloemen, in dunne ringetjes

Kook de aardappelen in hun geheel in licht gezouten water in ± 20 min. gaar. Giet af en laat 10 min. afkoelen op een bord. Pel de aardappelen eventueel en snijd ze in dikke plakken. Kook de asperges in een andere pan in licht gezouten water in 3-4 min. beetgaar, spoel koud en laat uitlekken. Klop de mayonaise en de pesto door elkaar en maak op smaak met peper. Leg op elke snede roggebrood 6 mooie aardappelplakken (bewaar de rest voor in een omelet of puree) en schep er een lepel pestomayonaise op. Verdeel de asperges erover en bestrooi met de bieslook en de bloemen.

Bereidingstijd: ± 40 min. + ± 10 min. afkoelen aardappelen

null Beeld
null Beeld
null Beeld

Recept: Kruidenbrood

(Voor 1 brood)

Door een brood voor het bakken te versieren met kruidentakjes ziet het er extra mooi uit. Serveer het als het nog een beetje warm is, met boter en een snuf bieslookzout of dip het in een lichtgroene, beetje grassige olijfolie.

  • 1 dl melk of karnemelk
  • 3 el milde olijfolie + extra om te bestrijken
  • 50 g instant gist
  • 1 el ruwe rietsuiker
  • ± 700 g tarwebloem
  • 1-2 tl zout
  • verse kruidentakjes zoals bieslook met bloem, oregano en munt

Meng in een beslagkom de melk met 4 dl lauwwarm water en roer de olie, de gist en de suiker erdoor. Dek af met een bord en laat ± 15 min. staan of tot het mengsel belletjes heeft. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een glad, soepel deeg. Vorm er een rond brood van, leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk dun met olie. Druk de kruidentakjes in het brood en laat afgedekt met een vochtige doek ± 15 min. rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Druk de kruiden na het rijzen eventueel wat dieper in het deeg en bak het brood in het midden van de oven 25-30 min. of tot het brood goudbruin en gaar is. Laat afkoelen op een rooster.

Bereidingstijd: ± 30 min. rusttijd + ± 30 min. oventijd

null Beeld
null Beeld

Recept: Pasta met citroenboter en bieslook

(4 personen)

Een heerlijke zomerpasta van verse tagliatelle met citroenboter, lekker veel bieslook en bieslookbloemen. Heerlijk met een grote groene salade, knapperig brood en bieslookzout.

  • 500 g verse tagliatelle
  • paar sprieten bieslook, in dunne ringetjes
  • paar bieslookbloemen
  • 1 citroen, in parten

Voor de citroenboter

  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 teen knoflook, geperst
  • rasp en sap van ½ biologische citroen
  • versgemalen peper, zout

Roer voor de citroenboter de boter, de knoflook en de citroenrasp door elkaar en breng op smaak met peper, zout en citroensap. Zet koel weg tot gebruik. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en vang wat kookwater op. Hussel de pasta om met de rest van het citroensap, een paar lepels citroenboter en voeg eventueel wat kookwater toe. Schep de pasta op borden en bestrooi met de bieslook en wat bieslookbloemen. Maal er peper boven en serveer direct. Lekker met een grote groene salade, kruidenbrood en kruidenzout.

Bereidingstijd: ± 20 min.

null Beeld
null Beeld
null Beeld

Recept: Bieslookzout

(Voor 1 kg)

Met bieslookzout geef je elk gerecht een twist, zoals een (kaas)omelet, gegrilde vis of kip, een broodje met hüttenkäse of zachte geitenkaas of een salade. Je maakt het heel makkelijk zelf.

  • ± 40 g bieslook
  • 1 kg grof zeezout

Controleer de bieslook op beestjes. Bind de sprieten samen en laat een halve dag tot een dag drogen op een zonnige plaats in huis. De bieslook moet goed droog zijn. Doe het zout in een wijde kom en verkruimel de bieslook erboven. Mix het goed, door bijvoorbeeld met een klein waterglas door het mengsel te gaan en de inhoud in een ander glas te laten vallen en dit te herhalen tot het naar wens is gemengd. Leeg het glas met de gewenste mengeling in een andere kom en ga zo door tot alles op is. Bewaar het bieslookzout in een luchtdichte pot. Je kunt het zo gebruiken of er je zoutmolen mee vullen.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± ½ tot 1 dag drogen bieslook

Honning og Flora/House of PicturesHouse of Pictures/Beeldigbeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden