Headers columnisten Noraly Beyer NW Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

Zora en haar klasgenootjes hebben mij het vertrouwen gegeven dat de dag nabij is dat iedereen in dit land weet waar Keti Koti voor staat

Noraly is op een basisschool waar ze kleuters mag vertellen over Keti Koti aan de hand van een verhaal over spin Anansi.

Zora is net zes jaar geworden. Ze zit in groep 2 van de basisschool. Omdat op 1 juli de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd, heeft de school een themaweek over vrijheid. Ik ben uitgenodigd om een klein uurtje voorleesjuf te zijn bij de kleuters in de klas van Zora. Ik ben blij met die uitnodiging, want de campagne ‘Ik neem vrij op 1 juli totdat we allemaal vrij zijn’ ligt me na aan het hart.

Als ik binnenkom, eten alle achttien kinderen, verspreid aan drie tafels, meegebracht fruit uit een trommeltje. Wie klaar is mag voorin de klas een boekje pakken uit een krat. Als een jongetje besluiteloos om de krat heen drentelt, reikt juf Dewi hem met de ene hand een boekje aan, terwijl ze in de andere hand de lijmpot vasthoudt om de feestelijke haarband voor de jarige Nazli af te maken. Tegelijkertijd ziet ze uit haar ooghoek dat een meisje haar druiven en komkommer in de prullenbak gooit. Ze haalt de donder in haar stem en iedereen is direct doodstil.

Vrijheid

Als alle trommeltjes zijn opgeborgen, is het mijn beurt. Hand in hand gaan de kleuters naar de gymzaal. Er staat een mooie stoel voor me klaar, versierd met slingers en papieren vogels. “Wie weet wat Keti Koti is,” vraag ik. Zora steekt haar hand op. “Vrijheid!” roept ze. Ik ben blij verrast. Het verhaal van de ‘Gebroken Ketenen’ wat de letterlijke vertaling is van het Surinaamse ‘Keti Koti’ ligt al op de bodem in de hoofden van deze jonge kinderen. Ze zullen voor altijd weten dat Nederlanders een paar honderd jaar geleden uit Afrika mensen ontvoerden, onder wie mijn voorouders, om hen slaaf te laten worden in een vreemd ver land. En dat ze aan ketenen werden gebonden om te werken voor een baas die hen niet als zijn gelijke zag.

Meegereisde spin Anansi

De meeste kleuters voor me wisten nog niet dat de spin Anansi met deze slaafgemaakte mensen was meegereisd en tot de dag van vandaag verhalen vertelt die kracht geven, je laten lachen en je soms ook een wijze les voorhouden. Zora en haar klasgenoten leefden helemaal mee met mijn vertelling over Anansi. Hoe hij de gulzige, grote tijger een lesje leert en het voor elkaar krijgt om boven op de rug van de tijger langs de koning en alle dieren van het bos te paraderen.

Toen het verhaal uit was, stak een jongetje zijn vinger op en zei dat hij net zoveel hersens heeft als Anansi. Als bewijs klommen de kinderen op elkaars rug en speelden voor spin en tijger. Zora en haar klasgenootjes hebben mij het vertrouwen gegeven dat de dag nabij is dat iedereen in dit land weet waar Keti Koti voor staat en dat de campagne ‘Ik neem vrij op 1 juli totdat we allemaal vrij zijn’ zichzelf heeft ingehaald.

Paspoortbeeld columnisten Noraly Beyer NW Beeld

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey

Noraly BeyerEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden