M29 MT29 Hij Zij van  Beeld  Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘Waar ik toen het meest op viel, is nu mijn grootste irritatie: dat Erik overal een mening over heeft, die hij nogal nadrukkelijk ventileert’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: schoonheidsspecialiste Marika de Zwart-van den Brink (55), echtgenote van mediaondernemer en voormalig dj Erik de Zwart (65).

“Na het stranden van mijn relatie woonde ik in 1994 weer bij mijn ouders in Nijkerk. Lex Harding die iets verderop woonde, nodigde me uit voor de opening van een kroeg in Amersfoort die via radio 538 werd uitgezonden. Samen met mijn zusje en een stel vriendinnen ben ik daarnaartoe gegaan. Erik was er ook. Vóór die tijd leek hij me een beetje een bravoure-mannetje, maar hij was ontzettend aardig. Het was supergezellig. Midden op de avond fluisterde hij in mijn oor: ‘Schrijf even je naam en telefoonnummer op.’ Zijn toon vond ik net een beetje te arrogant, dus ik zei dat hij dan eerst pen en papier moest regelen en dat ik er dan over na zou denken. Vervolgens liep hij weg. Dus ik dacht: dan niet. Maar aan het eind van de avond kwam hij met pen en papier en zei hij dat hij het echt heel leuk zou vinden me nog eens te zien. De volgende dag belde hij al.”

Geen gebrek aan zelfvertrouwen

“Gaandeweg begon ik hem steeds leuker te vinden. Hij nam me overal mee naartoe. Waar ik toen het meest op viel, is nu mijn grootste irritatie: dat hij overal een mening over heeft die hij nogal nadrukkelijk ventileert. Zelf heb ik wat meer oog voor nuance. Ik bekijk iets graag van verschillende kanten voordat ik me een mening vorm. Erik weet altijd al snel hoe het zit. Ik heb hem weleens gezegd dat het jammer is dat hij het niet overal voor het zeggen heeft, want hoe complex een probleem ook is, híj weet de oplossing.” (lacht) “Nee, hij heeft geen gebrek aan zelfvertrouwen.”

“Al jong leerde hij voor zichzelf opkomen. Op de lagere school werd hij gepest. Hij was destijds kennelijk nogal lang en dun, zodat hij werd uitgemaakt voor lantaarnpaal. Met zijn scherpe tong kon hij die pestkoppen goed van repliek dienen. En, toegegeven, soms is het nu ook weleens goed dat hij onverholen uitspreekt wat anderen niet durven zeggen, maar wél denken. Van mij en onze – inmiddels uitgevlogen - dochters Merel (23) en Jasmijn (21) krijgt hij volop tegengas hoor. We zijn allemaal gek op elkaar, maar we nemen hier in huis geen blad voor de mond. Vroeger zei een vriendinnetje van Jasmijn dat Erik en ik vast zouden gaan scheiden. Haar ouders waren een stuk minder direct dan wij. Frappant genoeg is juist dat stel later uit elkaar gegaan. Dan kun je maar beter van je hart geen moordkuil maken.”

M29 MT29 Hij Zij van  Beeld

Klein hartje

“Een crisis hebben wij nooit gehad. We geven elkaar de ruimte om ieder ons eigen ding te doen, maar houden wel in de gaten dat aandacht voor elkaar er niet bij inschiet. Erik heeft een grote mond, maar een klein hartje. Ontroering en kwetsbaarheid zie ik bij hem vooral in relatie tot de kinderen. Hoe druk hij het ook heeft met zijn werk, hij is een betrokken vader. Ook naar mij zal hij nooit moeilijk doen als ik met een paar vriendinnen op vakantie wil. Dat gunt hij me van harte. Ik zal ook nooit vergeten dat ik na de geboorte van onze eerste dochter amper meer aan mezelf toekwam en dat hij toen voorstelde dat ik er met mijn moeder en mijn zusje lekker een weekendje tussenuit ging. Als kersverse vader heeft hij zich dat weekend over de baby ontfermd.”

“Jarenlang bracht hij de kinderen naar school en toen de jongste dat niet meer nodig vond, vond hij dat echt jammer. Maar, zodra een fase is afgesloten, kijkt hij weer vooruit. Ook in zijn carrière heeft hij zich nooit door teleurstellingen uit het veld laten slaan. Hij bruist van de ideeën, neemt altijd weer initiatieven en zal zich geen moment vervelen. Als hij thuis niet in zijn studio actief is, staat hij een tafel te schuren of is hij druk in de weer met zijn modeltreinbaan die door onze tuin loopt. Zijn enthousiasme vind ik misschien wel een van zijn mooiste eigenschappen. Op zich ben ik ook een optimist hoor, maar ik ben wel wat voorzichtiger en zie wat sneller beren op de weg dan hij.”

M29 MT29 Hij Zij van  Beeld

Schop onder tafel

“Zo had ik aanvankelijk mijn aarzelingen bij het kopen van een huis op Ibiza. Maar nu ben ik zo blij dat we dat hebben gedaan. Het is echt een familiehuis geworden waar we enorm van genieten als we daar met het hele gezin met aanhang en met mijn moeder en mijn zusje zijn. Vorig jaar hebben we er tweeënhalve maand gezeten. Ook dat was heerlijk. Het voelt echt als een tweede thuis. In die zin is Erik het levende bewijs van wat je kunt bereiken als doener. Hij laat zich niet weerhouden door wat anderen denken of door wat er wellicht fout kan gaan. Nog altijd zit hij vol energie. Tijdens onze skivakantie ging hij weer als een dolle die berg af, hij is nooit moe. Ik tennis, padel en golf, maar ben geen liefhebber van sportscholen. Toch heeft Erik me zo ver dat we daar twee keer per week samen sporten. Zo beïnvloeden we elkaar. Hij is een leuke gastheer, maar zodra hij weer het hoogste woord voert, geef ik hem onder tafel soms een schop. Dan weet hij dat hij zijn mond moet houden, zodat een ander ook de kans krijgt om eens iets te zeggen, haha.”

Erik & Marika

Hoe maak je het goed na een aanvaring? “Even afstand nemen. Negen van de tien keer laten we het bezinken en komen er daarna niet meer op terug. Wat ons dwarszat, hebben we allebei immers al gezegd dus de lading is er al af.”

Is Erik romantisch? “Vroeger schreef hij lieve briefjes. Dat doet hij nu minder, maar hij regelt wél altijd een leuke stedentrip rond onze trouwdag. Toen we tien jaar getrouwd waren, gingen we met de Oriënt-Express van Venetië naar Parijs. Superleuk!”

Wat kunnen jullie samen heel goed? “Lekker koken. Sinds onze dochters het huis uit zijn, doen we dat gezamenlijk. Erik is vooral bedreven in het snijden, ik ben de smaakmaker.”

Wat bewonder je aan hem? “Zijn tomeloze energie.”

Wie kan het beste boos zijn? “Erik. Hij is nogal licht ontvlambaar. Maar als hij fout zit, heeft hij er minder moeite mee om sorry te zeggen dan ik.”

Wat is typerend voor jullie relatie? “Dat we onverbloemd alles tegen elkaar zeggen.”

Waar zijn jullie over tien jaar? “Ik denk dat Erik en ik dan veel op Ibiza zitten en dan hoop ik dat we kleinkinderen hebben.”

Mieke van Wijk Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden