MT29 M29 repo cover model Beeld Yvette Kulkens, Joost Govers.
Beeld Yvette Kulkens, Joost Govers.

PREMIUM

‘Vroeger was je na een bepaalde leeftijd zo goed als afgeschreven. Nu is dat gelukkig heel anders’

Tanja (54), Petra (62) en Nancy (58) zijn al jaren model, ook voor Margriet. Ze merken dat de vraag naar modellen van hun leeftijd hard groeit. En dat juichen ze alleen maar toe. “Leeftijd doet er niet toe, je mag er op élke leeftijd zijn.”

Margriet-model
Nancy Neede (58):

MT29 M29 REPO covermodel Beeld

“Ik werk nu ongeveer veertig jaar als model, inmiddels doe ik wat minder opdrachten, maar ik geniet er nog altijd evenveel van. Mijn modellencarrière begon al vrij vroeg, ik was zeventien jaar. Via mijn werk als danseres werd ik benaderd voor een modeshow. Ik merkte direct dat het mij heel makkelijk afging en ontdekte een nieuw talent in mezelf. Hierna werd ik steeds vaker gevraagd. De eerste grote ontwerpers voor wie ik liep waren Fong Leng en Max Heymans. Uiteindelijk liep ik ook shows in Milaan en Parijs, en verhuisde voor mijn werk naar Amerika. Dat de modellenwereld geen makkelijke is, heb ik daar ondervonden. Naast de vele positieve geluiden van opdrachtgevers die je práchtig vinden, kreeg ik geregeld te maken met harde afwijzingen.

MT29 M29 REPO covermodel Beeld

Ik had maatje 36, maar wel borsten, die vrouwelijke rondingen pasten niet in het tijdsbeeld. En mijn huidskleur speelde (en speelt soms nog steeds) een rol, vooral in Nederland zeiden ze vaak dat ‘zwarte modellen niet commercieel zijn’. Die afwijzingen, daar moet je wel mee om kunnen gaan en stevig voor in je schoenen staan. Gelukkig heeft het modellenwerk veel meer leuke kanten. Als ik terugdenk aan al het moois wat ik heb mogen doen - van opdrachten voor ontwerpers als Edgar Vos en Sophie van Kleef, tot gave shoots in tropische landen en prachtige covershoots voor verschillende bladen. Dat geeft mij zo veel energie. Laatst werd ik gevraagd voor een hele toffe curvy-modelscampagne voor Levi’s. Stond ik daar met mijn 58 jaar tussen al die jonge meiden. Hoe geweldig is dat? Ik kan niet wachten op alles wat nog komen gaat.”

MT29 M29 Horizontale lijn groen Beeld

Margriet-model
Tanja Minnée (54):

MT29 M29 REPO covermodel Beeld

“Als je twintig jaar geleden had gezegd dat ik op míjn leeftijd nog modellenwerk zou doen, had ik je niet geloofd. Het was toen zo’n andere tijd, op modellen zat veel meer een houdbaarheidsdatum. Na een bepaalde leeftijd was je zo goed als afgeschreven. Nu is dat gelukkig heel anders. Ik ben zelf vanaf mijn 22ste tot mijn 32ste fulltime model geweest, daarna stopte ik. Tot een jaar of zes geleden. Ik kreeg een telefoontje van mijn agent, of ik weer wilde beginnen. Door de groeiende vraag naar diversiteit werden modellen van mijn leeftijd steeds meer geboekt. Ik vond het helemaal geen slecht idee om een beetje bij te beunen, en al snel stroomden de opdrachten binnen. Ik voel me zo’n geluksvogel dat ik als vijftiger nog een rondje langs de velden mag.”

MT29 M29 REPO covermodel Beeld

“Op dit moment doe ik veel beautycampagnes en fashionshows in Parijs, Milaan en misschien binnenkort zelfs weer in New York. Wat ik zo leuk vind aan mijn werk, is dat ik mijn creativiteit erin kwijt kan. Model-zijn is eigenlijk een vorm van acteren. Je probeert dat wat de designer, fotograaf of stylist voor ogen heeft op een zo’n goed mogelijk manier te vertalen, om zo samen tot een mooi eindresultaat te komen. Als dat lukt, is dat heel gaaf. Hoewel het merendeel van mijn werk in het buitenland is, heb ik ook af en toe opdrachten in Nederland. Een van mijn allereerste klussen als model was voor Margriet, grappig dat ik na zo veel jaren nog steeds (cover)shoots voor dit blad doe. Het is in het begin wel even wennen hoor, jezelf zo groot op de voorpagina van een tijdschrift zien. Maar tegelijkertijd voel je je enorm vereerd dat je een merk zo prominent mag vertegenwoordigen. Ik hoop dat mijn modellenwerk ook een inspiratiebron is voor andere vrouwen, door te laten zien dat je als vrouw op leeftijd meedoet en nog steeds een volle modellencarrière kunt hebben.”

MT29 M29 Horizontale lijn aqua Beeld

Margriet-model
Petra van Bremen (62):

MT29 M29 REPO covermodel Beeld

“Al van jongs af aan had ik een enorme passie voor mode en leek het mij geweldig om modellenwerk te doen. Het idee dat je dan de meest vrije en inspirerende kleding mocht dragen, vond ik fantastisch. In mijn jeugdjaren deed ik een mannequincursus, waarna ik vrij snel aan het werk kon. Dat begon met boekingen voor modeshows op de runway - waar ik helemaal in mijn element was - en daarna ook fashion-shoots, in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Ergens rond mijn 26ste stopte mijn carrière. Vrouwen van die leeftijd waren te oud. Pas veel later, toen ik een jaar of 48 was en de vraag naar diversiteit opkwam, heb ik het modellenwerk weer opgepakt.”

MT29 M29 REPO covermodel Beeld

Dove had destijds een reclame met échte vrouwen: groot, klein, dikker, dunner, jong en oud, dat triggerde mij opnieuw de stap te maken en me aan te melden bij een modellenbureau. Ik werd eigenlijk meteen heel enthousiast ontvangen. De eerste boeking die ik kreeg, was een lingerieshoot. Eerlijk is eerlijk, daar was ik wel even zenuwachtig voor. Niet omdat ik in bikini moest of moeite had met mijn lichaam, absoluut niet, maar ik was er zo lang uit geweest, ik wist niet of ik het nog kon. Bovendien is het poseren in lingerie net even anders dan in een broek of jurk. Uiteindelijk bleken die zenuwen nergens voor nodig. Wat ik merk, is dat ik veel meer zelfvertrouwen heb dan vroeger. Ik weet wie ik ben, waar ik voor sta, daardoor zijn shoots een stuk relaxter en kan ik nóg meer genieten. Elke boeking zie ik als een cadeautje. Het is zo fijn om de erkenning te krijgen, dat ze vrouwen van zestig plus net zo hard nodig hebben als jongere modellen. Ik ben zelf groot fan van Lauren Hutton en Carmen Dell’Orefice. Beiden dragen ze uit dat leeftijd er niet toe doet en je er op élke leeftijd mag zijn. Bij die boodschap sluit ik mij volledig aan.”

Margriet is op zoek naar nieuwe 55+-modellen? Lijkt je dat wat? Doe dan mee aan onze modellenwedstrijd!

Tara BeckYvette Kulkens, Joost Govers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden