MT29 M29 Praat mee Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Snoepen & snaaien

‘Vaak is ’s avonds de wilskracht op en begint het snaaien en snacken,’ kon je lezen in Margriet 25. Wat doe je als je hier niet aan wilt toegeven? De reacties via facebook.com/margrietnl:

MT29 M29 Praat mee Beeld

Linda Meeuwenberg:

“Niks in huis halen. Alleen komkommer en proteïnerepen.”

Irene van der Lee:

“Ik had hier ook last van, tot ik jaren geleden uitgebalanceerder ben gaan eten. Met minder koolhydraten en meer eiwitten. Ik ben me fitter gaan voelen en de trek tussendoor is weg.”

Dimmy de Graaf:

“Als ik niet goed in m’n vel zit, zwicht ik voor alles wat voorhanden is (kaas is er tenslotte altijd...). Zit ik wél goed in mijn vel, dan pak ik een caloriearm drankje.”

Wijnie van Poelgeest:

“Ik neem een gekookt eitje. Dat vult goed, waardoor de lekkere trek weg is.”

Veronique van Jeveren:

“Ik pak een kauwgompje. Toch iets te kauwen.”

Lenie van der Kolk:

“Ik eet om acht uur mijn yoghurt met fruit. Helpt echt.”

Corrie Flier:

“Ik ga dan voor een kopje Cup-a-soup, een appel en een sinaasappel óf voor toastjes met smeerkaas.”

MT29 M29 Praat mee Beeld

Burn-out op de loer

Maaike vertelde in Margriet dat ze flink is geschrokken van de donkere wolken boven haar hoofd en haar emotionele reacties op de kleinste dingen. De reacties op facebook.com/margrietnl:

Debbie Verbogt:

“Mijn advies: meteen je agenda vrijmaken en rust nemen de komende weken. Bedenk eens goed hoe het anders kan. Want het kan écht anders!”

Sifra Vos:

“Als je het idee hebt dat je onmisbaar bent op je werk, bedenk dan dat je straks veel langer weg bent als je niet nú een paar weken vrij neemt. Waar help je je collega’s meer mee?”

Mariëtte Schellekens:

“Neem eerst eens even afstand van alles om uit te vinden wat je zélf nodig hebt in dit leven en waar jíj blij van wordt.”

Pieteke de Boer:

“Ik denk hierbij meteen aan de overgang. Die kan je leven aardig overhoopgooien zonder dat je dat in de gaten hebt…”

MT29 M29 Praat mee Beeld

Kinderboeken

Voor mij als leesconsulent is Lekker lezen & kijken natuurlijk een favoriete rubriek. Leuk, bedacht ik laatst, als daarin ook kinderboekentips zouden worden genoemd. Ik kom geregeld op basisscholen om kinderen het plezier in lezen mee te geven. En ik geef boekentips aan ouders en leerkrachten, omdat door hen, thuis en op school, vaak en graag wordt voorgelezen. Hoe leuk als het kinderboekenplezier bij een nog groter publiek terechtkomt via Margriet. Ik heb vast een tip. Op dit moment lees ik De Knerpers van Tom Fletcher: echt een grappig én indrukwekkend boek!
Nanda van Zanten

Schaamte werkt niet mee

Begin oktober 2021 werd bij mij kanker waargenomen in de schaamstreek. Het begon met een wit stipje bij de anus, dat erg jeukte. In eerst instantie dacht ik aan een aambei of een steenpuist, maar toen het stipje begon te groeien heb ik toch al mijn moed verzameld en ben ik naar de huisarts gegaan. Ik werd met spoed doorgestuurd naar de gynaecoloog, waarop weefselonderzoek volgde en na veertien dagen kreeg ik de uitslag: kanker op de buitenkant van de endeldarm. Ik vind het belangrijk om mijn ervaring te delen, omdat veel vrouwen te lang wachten wanneer zij iets ongewoons aantreffen op deze kwetsbare plek van hun lichaam. Door onnodige schaamte komen zij uiteindelijk te laat pas bij een arts terecht, vertelde de gynaecoloog mij. Omdat ik er op tijd bij was, zijn er bij mij geen uitzaaiingen aangetroffen. Het komt weer goed. Na een moeilijke tijd van chemotherapie en bestralingen, geniet ik weer volop van het leven.
Marrie Bosman-Kiers

Doe mij maar iets van een plan

Ik was toe aan mijn pensioen en besloot mezelf niets meer op te leggen. Lekker leven in een natuurlijk ritme dat mijn lichaam zelf zou aangeven, dacht ik. Maar mijn lichaam gaf helemaal niets aan! Ja, dat ik mocht blijven liggen ’s morgens, dat ik me niet hoefde aan te kleden, dat ik mórgen wel naar buiten zou gaan. Ik werd uiteindelijk zo gek van mijzelf, dat ik als een dolle naar ritme en regelmaat ben gaan zoeken. Middels vrijwilligerswerk en meer beweging bijvoorbeeld, dankzij voedingstips van een diëtist en een strenger dag- en nachtritme (door mijzelf opgelegd). Te veel vrijheid kan dus ook nog. Ik word daar als mens niet gelukkiger van.
Marja

Wil je reageren op een artikel van Margriet, of een grappige quote van je (klein)kind insturen? Wil je een bijzonder verhaal kwijt of heb je iets ontroerends meegemaakt?
Hier kun je een reactie naar Margriet sturen.

Laura KraegerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden