MT29 M29 Dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Kindercoach Lies droomt er sinds haar tienerjaren van kinderen gelukkiger te maken

Lies Balduk weet als geen ander hoe belangrijk het is om als kind handvatten te krijgen om je leven op een goede manier vorm te geven.

“Ik was zes jaar toen ik met mijn ouders vertrok vanuit het huidige Zimbabwe, waar ik ben geboren. Tijdens de lange bootreis naar Nederland werd ik ontzettend gepest, dus ik sloot me vaak op in mijn kajuit. Ik was een gevoelig meisje dat snel huilde, wat me tot een gemakkelijk slachtoffer maakte. Ook op de lagere school was ik al snel de klos, wat jarenlang zo doorging. Geregeld werd ik getreiterd, wat grote impact heeft gehad op de rest van mijn leven. Onbewust is in die periode al de droom ontstaan om kinderen te helpen gelukkiger te worden. Als je jong bent, ben je nog zo onbevangen. Je staat zo open voor indrukken en gebeurtenissen. Juist in die fase is het belangrijk dat je handvatten krijgt om je leven op een goede manier vorm te geven.”

“Na het behalen van mijn havodiploma wilde ik een opleiding volgen om met kinderen te kunnen werken. Maar mijn moeder was een vrouw uit 1930 die eraan gewend was dat je thuisbleef als je eenmaal was getrouwd, dus zij zei: ‘Zoek nou eerst maar een baan, want als je een man vindt, stop je toch en heb je nooit gewerkt’.”

Diagnostische tests

“Ik begon als medisch secretaresse voor een internist en een longarts en heb ook nog een tijd bij een tbs-kliniek gewerkt. Pas op mijn 42ste, in november 1999, ben ik opgehouden met werken. Toen werd onze zoon geboren. En daar wilde ik vol van gaan genieten ook.”

“Toen onze zoon drie was, bleek hij hoog­begaafd. Op zijn tiende werd hij opnieuw getest en zo kwam ik in aanraking met diagnostische tests, waarop ik dacht: dat wil ik ook kunnen. Op mijn vijftigste ben ik de hbo-opleiding Toegepaste psychologie gaan volgen, daarna heb ik een opleiding gevolgd tot kindercoach en sinds vorig jaar huur ik een praktijkruimte waar ik kinderen begeleid.”

“Mijn man heeft me nooit weerhouden, maar het kost natuurlijk wel geld. Ik voel dat hij dat spannend vindt, maar ik heb gezegd: ‘Jij hebt jouw hobby’s, dit is die van mij,’ al hoop ik niet dat het bij een hobby blijft. Mijn wens is een goedlopend bedrijf te hebben waarin ik veel kinderen kan helpen. Daar krijg ik zo veel positieve energie van! Ik voel me soms net een stoomlocomotief: ik kom langzaam op gang, maar dan tuf ik wel door.”

Fleur BaxmeierRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden