MT29 M29 relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik wil weten hoelang Ivo deze situatie wil laten doorgaan. Ik moet weten waar ik aan toe ben’

Irene (54) wil graag verder met Ivo (58), maar de gecompliceerde situatie tussen hem en zijn ex Charlot (53) maakt dat bijna onmogelijk. Irene begint haar geduld te verliezen.

MT29 M29 relatie redden Beeld

Irene

“Toen ik Ivo leerde kennen, via een dating­site, zei hij dat Charlot en hij uit elkaar waren. Ze woonden nog in hetzelfde huis, omdat Charlot nog geen andere woonruimte had. Ze had nog niets gevonden dat betaalbaar was en waar ze zich goed voelde. Ivo vertelde dat hij drie jaar geleden had besloten te willen scheiden, Charlot stemde toe, maar vroeg of ze tijdelijk nog bij Ivo kon wonen tot ze iets anders had gevonden. Volgens mij heeft ze niet erg hard gezocht, want ze woont er nog altijd. Weliswaar in een gedeelte van het huis dat vroeger praktijkruimte was, maar ze is er dus nog altijd.”

“Ik kwam er al snel achter dat ze ook nog steeds niet officieel gescheiden waren. Volgens Ivo had dat allerlei redenen. Hij voelde zich schuldig, omdat Charlot had aangegeven dat ze het nog wilde proberen samen, maar hij wilde dat niet. Voor Charlot was dat moeilijk te accepteren. Het ging in die periode slecht met haar, zowel lichamelijk als psychisch. Daarom wilde Ivo de scheiding niet doordrukken en haar uit huis zetten."

Onmogelijk om iets te huren, zegt zij

“Financieel zou het bovendien nogal wat consequenties hebben als zij ergens anders moest gaan wonen. Vooral voor haar, omdat ze maar een klein inkomen heeft, maar ook voor hem. Het huis zou verkocht moeten worden en hij zou zowel voor hemzelf als voor haar een ander, kleiner huis moeten kopen. Hij voelt zich daartoe verplicht, want volgens Charlot is het onmogelijk om iets voor een betaalbare prijs te huren. Gesprekken daarover liepen altijd vast omdat zij financieel een hoge alimentatie eiste naast haar deel van het huis. Dus gebeurde er niets.”

“In het begin had ik daar nog niet zo’n moeite mee. We zagen elkaar meestal bij mij thuis, omdat ik het ongemakkelijk vond als Charlot ook daar in huis was als ik bij Ivo was. Zij deed daar niet moeilijk over, was eigenlijk best hartelijk, maar voor mij voelde het raar. Alsof ik een soort bijvrouw was. Charlot kon ook zomaar binnen komen lopen omdat ze iets wilde vragen of zeggen tegen Ivo. Of ze nodigde ons uit om te eten. Ivo en zij deelden de keuken en als ik er niet was, aten ze vaak samen.”

“Ik vond dat allemaal steeds ingewikkelder, vooral omdat het moeilijk was om hier met Ivo over te praten. Ik wil weten hoelang hij deze situatie wil laten doorgaan. Hij kan dat niet zeggen, maar ik moet weten waar ik aan toe ben.”

MT29 M29 relatie redden Beeld

Ivo

“Ik begrijp best dat Irene deze situatie niet ideaal vindt. Dat vind ik zelf natuurlijk ook niet. Ik wil verder met Irene, dat is voor mij heel duidelijk en voor Charlot ook. Maar ik vind het moeilijk om Charlot op straat te zetten. Als we ons huis verkopen zullen we daar een goede prijs voor krijgen, maar ik zal nog een flinke hypotheek moeten nemen willen we twee andere huizen kunnen kopen.”

“Charlot en ik zijn bijna dertig jaar samen geweest, ik voel me verplicht om te zorgen dat zij niet ergens terechtkomt waar ze zich niet prettig voelt. Irene vindt dat ik daardoor de relatie met haar in gevaar breng. Ze zegt dat wij geen toekomst hebben samen als ik financieel, meer dan ik wettelijk verplicht ben, zorg draag voor Charlot. Irene wil graag samenwonen en ik natuurlijk ook. Ik heb gezocht naar een oplossing waarbij we ons alle drie goed voelen. Voor Irene is alleen bespreekbaar dat ik Charlot een termijn stel van maximaal een jaar. Dan moet ze iets anders hebben. Als dat geen koophuis is omdat ze dat niet kan betalen, dan moet ze tijdelijk huren of meer gaan werken.”

Ik vind dat ze weinig vertrouwen heeft

“Ik heb daarom voorgesteld dat Irene haar huis verkoopt en dat we samen iets kopen en dat ik Charlot help iets te kopen. Irene en ik zouden ons dan iets kunnen veroorloven waar we beiden blij mee zijn, zonder dat Charlot er te slecht uitkomt. Ook naar mijn zoon toe zou ik me er niet prettig bij voelen als ik zijn moeder niet goed achterlaat.”

“Irene wil dit niet. Ze zegt dat ze niet in eenzelfde afhankelijke positie wil komen als Charlot. Zolang ze nog niet het gevoel heeft dat ik echt voor haar kies, wil ze haar huis aanhouden. Ik vind dan dat zij, en niet ik, degene is die weinig vertrouwen lijkt te hebben in onze toekomst en in het feit dat ik echt mijn best doe om een oplossing te vinden. Een ander plan dat ik heb besproken met haar is om ons huis te verbouwen, zodat de ruimte waar Charlot nu woont meer afgescheiden wordt van ons huis. En dat er een aanbouw wordt gemaakt zodat de woonkamer wat groter is en ze een aparte slaapkamer heeft.”

“Irene werd woedend toen ik dat voorstelde, omdat Charlot dan nog altijd naast ons woont. Ik heb haar uitgelegd dat ze zich echt niet bedreigd hoeft te voelen door die relatie, want dat ik niet meer op die manier geef om Charlot. Maar dat is het niet volgens Irene. Ze is niet jaloers en voelt zich niet bedreigd, maar ze wil dat ik beslissingen neem en kies voor haar.”

MT29 M29 relatie redden Beeld

De therapie

Op het moment dat ik Irene en Ivo zie, hebben ze hun stellingen al betrokken. Irene eist dat Ivo nu praat met Charlot en dat hij een advocaat en een makelaar inschakelt. Ze wil dat de scheiding officieel wordt gemaakt, dat het huis, waar zij toch nooit in wil wonen omdat dit het huis was en is van Ivo en Charlot, wordt verkocht en dat Ivo een ander huis koopt of huurt. Ze wil dat hij eerst alleen daar gaat wonen, zodat ze de kans krijgen om elkaar te leren kennen in een nieuwe situatie, zonder steeds geconfronteerd te worden met het vorige leven van Ivo. Pas daarna, als zij voldoende vertrouwen hebben in hun relatie, wil ze haar eigen huis verkopen.

Ik begrijp haar wel, begrijp dat ze zich niet veilig voelt in de situatie zoals die nu is, maar ik begrijp Ivo’s zorg voor Charlot ook. Hij voelt zich na zijn lange huwelijk met Charlot verantwoordelijk voor haar. In hun huwelijk is hij altijd degene geweest die de dingen regelde. Charlot was daardoor afhankelijk van hem. Niet alleen financieel, maar ook als het ging om het organiseren van praktische zaken. Ze doet ook nu nog dit beroep op hem. Ze kan totaal in paniek raken en zich hulpeloos tonen als Ivo wil praten over hun toekomst. Voor haar is eigenlijk alleen de optie mogelijk van het verbouwen van hun huis, zodat zij wel kan blijven wonen waar ze nu woont. Als de scheiding ter sprake komt, eist ze dat eerst het huis en het geld geregeld moet zijn. Ivo durft vervolgens niet door te zetten. Hij is bang voor haar paniek.

Het enige wat ik kan doen...

Hij wil het voor iedereen goed doen, maar er zijn nu eenmaal situaties waarin dat niet kan. In dit soort patstellingen wordt van mij verwacht dat ik met een salomons­oordeel kom waarin iedereen zich kan vinden. Maar dat bestaat niet. Het enige wat ik kan doen, is de emoties verhelderen die hebben geleid tot die rigide standpunten, in de hoop dat partners elkaar dan beter begrijpen en zelf tot een oplossing komen.

Irene wil worden begrepen in haar behoefte aan veiligheid en in haar wens om echt samen een nieuwe start te maken. Ivo legt steeds weer uit dat hij hun geluk niet wil bouwen op de wanhoop van Charlot. Hij ziet dat ze in paniek raakt, als ze denkt dat ze voortaan alles alleen moet doen. Hij probeert keer op keer duidelijk te maken aan Irene dat hij Charlot de tijd wil geven om toe te groeien naar een leven alleen, waarbij hij op de achtergrond aanspreekbaar blijft. Voor Irene is dat niet acceptabel.

Ze besluit om de relatie voorlopig te stoppen. Ze wil dat Ivo nadenkt over wat hij werkelijk wil en wat hij over heeft voor haar. Als hij daar duidelijk over is en gescheiden is van Charlot en zelfstandig woont, wil ze opnieuw onderzoeken of ze bij elkaar horen en samen verder kunnen. Als zij dat dan nog wil.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden