null Beeld Esther Quelle.
Beeld Esther Quelle.

PREMIUM

Er zijn zo veel redenen om een dagje te willen rondstruinen in Willemstad

Nee, we zijn niet op Curaçao, maar in Willemstad in Noord-Brabant. Dit historische vestingstadje leent zich perfect voor een dagje uit.

Jachthaven

Willemstad is een piepklein vestingstadje aan het Hollands Diep met een rijke geschiedenis. Het valt onder de gemeente Moerdijk. Je hebt er jachthavens, een molen, vestingwallen, unieke boetiekjes, kunstateliers, boetiekhotels, maar ook schapen en wandel- en fietspaden in de natuur rondom. Kom je met de auto, parkeer dan bijvoorbeeld aan de Lantaarndijk. Het is gratis en via de jachthaven loop je zó het historische centrum in. Tegenover de parkeerplaats zit Van Bellen Wind & Snow, een modewinkel waar je sportieve en fleurige kleding op de kop kunt tikken óók als je niet aan surfen of skiën doet.
vanbellen.nl

Historische binnenstad

Via de Benedenkade steek je de vestinggracht over naar de oude stadskern. Links van de kade zit de binnenhaven en rechts staat het Arsenaal uit 1793. Dit rechthoekige gebouw diende lange tijd als opslagplaats van wapens en munitie. Het is nu een cultureel centrum, waar in december een kerstmarkt is. Neem ook zeker een kijkje bij het Oude Raadhuis iets verderop, een monumentaal pand uit 1587 dat als trouwlocatie is te boeken. Tussen het Arsenaal en het Oude Raadhuis in ligt het gezellige terras van café-restaurant Het Wapen van Willemstad, altijd drukbezet bij mooi weer!
vvvmoerdijk.nl/ontdek/arsenaal, vvvmoerdijk.nl/ontdek/raadhuis, wapenvanwillemstad.nl

null Beeld
 1. Zicht op het koepelkerkje van Willemstad.
 2. Waar is het feestje? Volg de pijlen…

Koffiehuis Bij Betsie

Een knalgele houten paal met bewegwijzering en een al even gele fiets midden op de stoep wijzen je de weg naar café Bij Betsie, een leuk adres in hartje Willemstad voor koffie, worteltaart of een broodje. ‘Ont-moet en Feel Good’ is het motto. Binnen kun je knus zitten en ook buiten staan er tafeltjes op een beschutte plek. Eigenaresse Betsie Wagemakers vertelt vrolijk: “Ik wilde oorspronkelijk alleen een koffiehuis beginnen, maar het een beetje uit de hand gelopen.” Het is veel meer dan een koffiebar. Zo zit er in de zaak ook een fairtradeboetiekje met allerlei leuke interieurspulletjes.
bijbetsie.nl

null Beeld
 1. De huizen in de Achterstraat liggen lieflijk aan een sloot met bruggetjes.
 2. Voor koffie en zelfgemaakte worteltaart ga je naar Bij Betsie.

Winkelen en slapen

Willemstad heeft nog meer leuke boetiekjes. Een paar panden verderop in de Voorstraat tref je lifestyle-winkel Fuori met kleding, tassen en schoenen van voornamelijk Italiaanse merken. Aan de overkant zit boekhandel Het Rozemarijntje: boeken, tijdschriften, kantoorspullen en héél veel ansichtkaarten. Om de hoek, in de Landpoortstraat, vind je een vestiging van de ambachtelijke broodspecialist Jan Bussing. Alles is hier puur natuur. Schuin hiertegenover zit Mauritz, een hotel in Franse sfeer met Grand Café en binnentuin. Bijzonder ook is Trusten, een heel mooi en hip vijfsterrenhotel.
shop-fuori.business.site, hetrozemarijntje.nl, bussingbrood.nl, mauritzwillemstad.nl, hoteltrusten.nl

null Beeld

Ambachtelijke frietjes

In Heijningen bij Willemstad kun je bij Eethuis Grill De Polder de ambachtelijke Ruige Willem-Friet eten. De naam is een knipoog naar Willem van Oranje. Producent van de friet is Pieter Korteweg, geboren en getogen in de streek. Hij levert z’n friet ook onder meer aan chef Herman den Blijker.
depolder.eu

null Beeld

Varen in de Biesbosch

Een uitje naar Willemstad combineren met de Biesbosch? Dat kan via de website van Op Stap in Nederland. In de ochtend maak je een wandeling met een stadsgids door Willemstad zelf en ’s middags staat er een boottocht op het programma: een twee uur durende tocht door de Brabantse Biesbosch.
opstapinnederland.nl/combinatiearrangement-willemstad-en-de-biesbosch

null Beeld

Leren boetseren

“Boetseren met klei brengt beweging, verandering en betekenis,” is de overtuiging van Yvonne Derijcke van Boetseer Atelier in Willemstad. Niet alleen kinderen kunnen bij hier terecht om hun creativiteit te botvieren, ook voor volwassenen zijn er inspirerende workshops boetseren met klei.
boetseeratelier.nl

null Beeld
null Beeld
 1. Genieten tussen het groen in de stadstuin van Grand Café Mauritz.
 2. De sfeervolle binnenhaven van Willemstad.
 3. Gezellige terrasjes te over.

Korenmolen

De Oranjes hebben van oudsher een sterke band met Willemstad. Het stadje staat op een strategische plek en vormde de toegangspoort tot Holland. Een blikvanger in het vestingstadje is de korenmolen, die officieel D’Orangemolen heet en in 1734 werd gebouwd in opdracht van Willem IV, de toenmalige prins van Oranje. De korenmolen ligt aan de binnenhaven en is een Rijksmonument. Na renovaties – met behoud van de originele details – is hij nu in particulier bezit. Rondleidingen zijn alleen mogelijk op afspraak. Vanuit de molen kijk je uit over de vestingwallen, de velden en het water.
dorangemolen.com

null Beeld
 • In het natuurgebied rondom het stadje is het heerlijk wandelen.

Mauritshuis

Een ander monumentaal gebouw in Willemstad is het Mauritshuis, gelegen in een parkachtige tuin. Het was ooit het buitenverblijf van Prins Maurits (1567-1625), al heeft hij er zelf amper van kunnen genieten, aangezien hij kort na de oplevering overleed. Vandaag de dag is het Mauritshuis een museum. Tijdens het bezoek kom je veel te weten over de geschiedenis en over de kleurrijke personen die daarin een rol speelden. Zo was prins Maurits degene die Willemstad aan zijn huidige naam hielp. Het was een eerbetoon aan zijn vader Willem van Oranje, die in 1584 om het leven was gebracht.
vvvmoerdijk.nl/ontdek/mauritshuis-willemstad

null Beeld
 1. Een van de vele pittoreske huisjes in dit Noord-Brabantse stadje.
 2. De jachthaven ligt net buiten de vesting aan het Hollands Diep.
 3. Informatieborden leren je veel over de natuur en de geschiedenis.

Wandelen op de wallen

Willemstad is een stadje met een stervormige vesting. In een ver verleden heette het stadje Ruigenhil. Toen echter in 1583 de Spanjaarden oprukten, liet Willem van Oranje er een vesting bouwen, die later wegens de komst van de Fransen nog eens werd versterkt. Over de vestingwallen kun je een prachtige wandeling maken tussen al het groen. Je kunt de stervorm zelfs helemaal rondlopen. Kijk niet vreemd op als je af en toe schapen tegenkomt, die grazen hier in het malse gras. Nog een aanrader: maak een fietstocht in de omgeving. Willemstad is omringd door ongerepte natuur met veel vogels.
zuidwaterlinie.nl/11-vestingsteden

null Beeld
 1. Op de vestingwallen grazen schapen.
 2. Eigenaresse Betsie Wagemakers van koffiebar Bij Betsie.

Fort Sabina

Willemstad maakt deel uit van de zogeheten Zuiderwaterlinie, een hele ketting aan vestingsteden die in het verleden een verdedigingslinie vormden tegen mogelijke vijanden, zoals de Spanjaarden en de Fransen. Langs de waterlinie liggen verschillende oude forten. In het plaatsje Heijningen bijvoorbeeld, vlak bij Willemstad, ligt Fort Sabina, ofwel: ‘het best bewaarde geheim van West-Brabant’. Bij dit nog mooi intacte en grote fort zijn het hele jaar evenementen. Voor een hapje en drankje kun je er terecht bij Brasserie De Kletsmajoor.
fortsabina.nl

Harmke KraakEsther Quelle.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden