MT29 gesprek M29 Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Een maand zonder auto, lukt je dat?

De overheid en voorlichtingsdienst Milieu Centraal lanceerden deze maand de campagne #geendruppelbenzine. Hiermee dagen ze Nederlanders uit hun brandstofauto vier weken te laten staan.

Lezeres Petra Godschalk-Mouwen

“Toen ik in Rotterdam woonde, deed ik alles zonder auto. Dat kon prima, want elke tien minuten ging er een bus of metro. Nu woon ik in Limburg waar om het uur een bus gaat en de verbindingen slecht zijn. Zonder auto kun je hier niet.”

Lezeres Jolanda Bessem

“Ik doe alles met de fiets, bus of trein, dat is een stuk milieuvriendelijker. Daar zou ik van de overheid wel een compensatie voor willen hebben.”

Mariken Stolk van Milieu Centraal in het AD

“Het totaal aantal kilometers komt dit jaar waarschijnlijk zelfs uit boven het aantal van vóór corona. Dat heeft gevolgen voor het klimaat en de luchtkwaliteit.”

Lezeres Nyncke Wymenga

“Mijn werk is met het openbaar vervoer twee keer ruim drie uur reizen, terwijl ik er met de auto in ruim een halfuur ben. Op andere momenten probeer ik hem zo min mogelijk te gebruiken.”

Lezeres Sylvia Sleeckx

“Elke week ga ik naar mijn moeder om boodschappen met haar te doen. Zonder auto kan dat niet.”

Lezeres Maythe Scheepstra

“Ik heb geen auto en doe alles met de fiets of het openbaar vervoer. Toch kan ik me goed voorstellen dat dit voor bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige, huisarts of loodgieter lastiger is.”

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen in RTL Nieuws

“Het is goed dat er aandacht aan wordt besteed en challenges kunnen werken. Maar mensen zullen weerstand voelen omdat dit initiatief van een milieupartij komt. Alsof ze de auto willen wegdrukken.”

Lezeres Eva Pasma

“Dat gaat mij alleen lukken als het openbaar vervoer betaalbaar wordt en beter beschikbaar.”

MT29 gesprek M29 Beeld
  • We hebben in Nederland maar liefst 8,9 miljoen personenauto’s. Zo’n 80% hiervan rijdt op benzine.
  • Voor ruim de helft van alle kleine verplaatsingen (minder dan 7,5 kilometer) wordt de auto gepakt.
  • Twitteraars reageerden verontwaardigd op de challenge, omdat er niets tegenover staat – zoals goedkoper openbaar vervoer, goede verbindingen of de mogelijkheid tot thuiswerken – en de auto laten staan voor velen duur en tijdrovender is.
  • ‘Wat we nu nodig hebben is betaalbare benzine en energie, geen betuttelende acties,’ zegt 73% van de mensen in een poll van het AD. 23% vindt minder autorijden altijd verstandig.

    Bronnen: milieucentraal.nl, metronieuws.nl
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden