Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Charly’s onderlip begint te trillen. Rinke heeft hem nog nooit zien huilen. Wat moet ze nu zeggen?

Rinke heeft afgesproken met Charly op het terras. Als hij eindelijk aankomt, lijkt het alsof hij heeft gehuild...

Vorige week: Rinke ontmoet de Oekraïense vrouwen Lenka en Yulia, bij wie Jeppe Jan zich helemaal op z’n gemak lijkt te voelen.

Op de afgesproken tijd zit Rinke in de zon op het terras van Het Koffiehuis. Het interview van die ochtend met de biologische wijnboer was heel vlot verlopen, dus Rinke kon eerder afspreken met Charly. Al voelt het wel een beetje als spijbelen. Maar die knoop in haar maag zorgt ervoor dat ze het aandurft. Nu maar hopen dat niemand van De Groene Meerbode voorbij komt. Misschien is het toch een beter idee om binnen te gaan zitten, dan valt ze minder op. Charly is laat, denkt ze terwijl ze haar spullen verzamelt. Dat is niks voor hem.

Incognito

Met tegenzin gaat Rinke naar binnen, waar de airco aan het loeien is. Nu is het letterlijk frisse tegenzin, lacht ze in zichzelf. Ze bestelt net een verse gemberthee met een stuk appeltaart als ze Charly op het terras ziet. “Joehoe ik ben binnen. Incognito voor mijn collega’s!” roept ze naar hem. Hij komt snel naar haar toe en pakt haar net iets langer dan vast dan normaal.

“Ik ben zo blij om jou te zien,” zucht hij. Rinke schrikt van zijn grauwe gezicht en waterige ogen als hij zijn zonnebril af zet. Het lijkt net alsof hij heeft gehuild. Charly gaat zitten en begint meteen te vertellen. Zijn moeder had hem gisteren in tranen opgebeld. Haar zus is plotseling overleden. Zijn lievelingstante. Ze zouden volgende maand samen meegaan op een cruise naar de Noorse fjorden. “En nu ineens… is ze er niet meer.”

Tante An

Charly’s onderlip begint te trillen. Rinke pakt zijn hand. Ze heeft hem nog nooit zien huilen. De dame van de bediening had het al in de gaten en komt snel een glaasje water brengen. Dankbaar neemt Charly een slok. “Sorry Rink… ik ben er echt even kapot van. Zij en mijn moeder waren altijd samen. Tante An is na de scheiding met mijn vader haar grote steun en toeverlaat geweest. En voor mij was ze als een tweede moeder. Ik kan er gewoon niet bij dat ze weg is.”

Onhandig prikt Rinke met het vorkje in de appeltaart zonder een hap te nemen. De toef slagroom is door de hitte helemaal gesmolten. Vies gezicht eigenlijk, die smurrie op het taartje, denkt ze. Ze weet niet goed wat ze tegen Charly moet zeggen. Blijkbaar is ze ook niet heel goed in grote emoties… net als haar vader. Net als ze een hap van de taart wil nemen, veert Charly ineens op.

Kennismaking

“Oké… Ik moet nu echt naar mijn moeder toe. En ik zou het fijn vinden als jij na het werk ook komt. Jeppe is vandaag bij Sanne toch? Misschien dat hij daar kan blijven tot na het eten? Het is misschien een gekke aanleiding voor een eerste ontmoeting. Maar die eerste kennismaking met je vader was ook nogal apart. Wat denk je?”

Langzaam kauwt Rinke op de taart. “Hm… dit lijkt me geen goed plan. Laten we rustig aan doen. Jouw moeder heeft momenteel wel iets anders aan haar hoofd nu.”

“Oké, jammer. Dan spreek ik je later wel weer.” Charly zet zijn zonnebril op en loopt snel weg. Rinke krijgt niet eens een kus. Wat een apart afscheid, denkt ze en ze eet de rest van het taartje op.

Volgende week: Sanne stelt aan Rinke het idee voor dat Lenka en Yulia een dag in de week gaan oppassen op Jeppe. Rinke is niet meteen erg enthousiast.

Annemarie van LooijRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden