MT27 M27 relatie redden Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Taco: ‘Als ik zwijg, ziet zij dat als bewijs dat er dus tóch iets was’

Kim (45) en Taco (54) ­hebben een ­latrelatie, maar zij heeft moeite met zijn stemmingswisselingen. Hoe meer Kim ­erover wil praten, hoe geïrriteerder Taco wordt.

MT27 M27 relatie redden Beeld

Kim

“Ik vind het moeilijk dat Taco zo kan wisselen van stemming. Ineens kan hij heel boos of geïrriteerd reageren, of hij wordt stil en besluit dat hij nog werk te doen heeft en naar huis gaat, terwijl ik erop gerekend had dat hij zou blijven slapen. Ik probeer dan wel om te vragen wat er is, of om extra lief te zijn zodat hij weer wat ontdooit, maar als hij in zo’n stemming is, lijk ik hem alleen maar te irri­teren. Ook als ik er achteraf op terugkom en vraag wat er nu aan de hand was, zegt hij dat er niks was: gewoon druk, of stress op het werk en dat het niks met mij te maken had. Of hij ontkent glashard dat hij chagrijnig was. Volgens hem let ik te veel op hem en zie ik van alles wat er helemaal niet is. Maar het is op die momenten zo duidelijk als wat dat er wel wat is. Ik zie het al aan hoe hij binnenkomt. Er kan dan nauwelijks een kus of een begroeting vanaf, en hij gaat meteen met zijn laptop op de bank zitten. Als ik iets vraag krijg ik kort antwoord. Ik word gespannen van zo’n sfeer. En ik ben niet de enige die het merkt. Mijn dochter vraagt dan ook wat Taco heeft. Meestal zeg ik maar dat hij het druk heeft. Ik vind het voor haar ook niet goed als er zo’n spanning hangt. Dat heeft ze al te veel meegemaakt tussen haar vader en mij.”

Ik wil praten

“Ik heb Taco een keer gezegd dat hij misschien beter thuis kan blijven als hij geen zin heeft om bij mij te zijn. Volgens hem is het op zo’n moment helemaal niet zo dat hij niet bij mij wil zijn. Maar het komt tegenwoordig wel vaker voor dat hij opstapt, als ik hem te veel aan zijn kop zeur, zoals hij dat noemt. Ik wil dan helemaal niet dat hij vertrekt, ik wil praten over wat er aan de hand is. Maar volgens hem heb ik zelf gezegd dat ik dat liever heb dan die spanning te voelen, ook als die er ­volgens hem niet is.”

“Ik begrijp niet waarom hij niet gewoon zegt wat er speelt. Zeker als het niet aan mij ligt, maar aan zijn werk en hij zegt dat tegen me, dan is het voor mij makkelijker om hem met rust te laten. Ik ben nu eenmaal iemand die het prettig vindt om over dingen die me dwarszitten te praten, maar voor hem is dat anders. Hij wil alles zelf verwerken. Maar zeker als hij zich aan iets van mij ergert, vind ik het belangrijk om dat van hem te horen, zodat ik daar rekening mee kan houden.”

MT27 M27 relatie redden Beeld

Taco

“Voor Kim bestaat het niet dat je gewoon moe kunt zijn of even niet zo’n behoefte hebt aan een ‘goed gesprek’. Volgens haar ziet ze dan aan mij dat ik humeurig ben of ergens mee zit. Ik kan dan nog zo duidelijk zeggen dat dat niet het geval is, ze gelooft eerder wat ze zelf denkt te zien in mij, dan wat ik zeg. Ze blijft me dan achtervolgen met vragen, of ze gaat zenuwachtig om me heen draaien en haar best doen om het mij naar de zin te maken. Kim wil altijd praten. En het liefst wil ze dat dat heel diepgaande gesprekken zijn over gevoelens en problemen. Ik heb daar lang niet altijd zin in. Vooral niet als zij al voor mij gaat invullen wat ik denk en voel en wat daar mis mee is. Als ik weer eens met haar in zo’n ingewikkeld gesprek verzeild ben geraakt, gebeurt het weleens dat ik inderdaad geërgerd reageer of besluit dat ik beter kan vertrekken dan een poging doen om te slapen naast een vrouw die zachtjes ligt te huilen in bed en geen oog dichtdoet omdat ze inzit over iets wat ik heb gezegd. We moeten er beiden weer vroeg uit voor ons werk, dus kan ik beter gaan. Dat heeft ze trouwens zelf ook gezegd na een eerdere woordenwisseling. Zij kan zich niet voorstellen dat ik kan slapen als er zo’n verschil van mening is en alles niet uitgesproken is. Als ik zwijg ziet ze dat als een bewijs dat ze het dus toch goed gezien had en dat er inderdaad iets was dat me dwars zat.”

Niet zo'n prater

“De volgende dag moet er dan alsnog worden gepraat, terwijl ik vaak al niet meer weet waar het over ging. Dus interesseert het mij allemaal niet volgens haar en kan ik me niet verplaatsen in haar of doe ik daar geen moeite voor. Hoe ze het precies draait, weet ik niet, maar elk gesprek eindigt ermee dat we misschien beter kunnen stoppen met de relatie, omdat zij mij kennelijk irriteert, terwijl zij er toch alles aan doet om het mij naar de zin te maken. Ik heb haar proberen uit te ­leggen dat ik heel veel van haar hou en dat ik zou willen dat ze minder haar best zou doen. Ik ben niet zo’n prater en het kan best zijn dat ik af en toe wat in mezelf gekeerd ben omdat ik nog bezig ben met dingen van mijn werk. Als ze me dan met rust laat, kom ik er zelf wel weer uit. Ik hoef niet over alles te praten. Ik heb de hele dag al moeilijke ­gesprekken. Ik verheug me erop om dan ’s avonds bij haar te zijn en lekker samen wat te kletsen of tv te kijken. Dat is niet omdat ik niets wil delen over mijn gevoelens, maar ik heb daar vaak niet zo veel over te zeggen.”

MT27 M27 relatie redden Beeld

De therapie

Kim ziet bij Taco vaak allerlei signalen die er in haar ogen op wijzen dat er iets mis is in de relatie. In grote lijnen heeft ze ook bedacht wat er mis is. Taco komt uit een gezin waarin de ouders na een heftige strijd uit elkaar zijn gegaan, zonder dat dit overigens een einde maakte aan hun gevecht. Volgens Kim heeft Taco in dat gezin geleerd om zijn mond te houden. Als hij dat niet deed en de aandacht op zich vestigde, kreeg hij vaak de wind van voren. Kim heeft het hier met de moeder van Taco over gehad en die heeft bevestigd dat Taco altijd bang is geweest voor zijn vader die geen tegenspraak duldde en nooit praatte, alleen maar schold en vernederde.

Zij is zelf ook een kind van gescheiden ouders. In haar jeugd heeft zij vooral ­geleerd om te zorgen voor haar kwetsbare moeder die leed aan wisselende stemmingen en heel onvoorspelbaar was in haar reacties.

Bang de ander te verliezen

Zowel bij Taco als bij Kim heeft deze jeugd zijn sporen nagelaten. Ze hebben beiden als kind te weinig ervaren dat ze zich veilig konden voelen en konden uiten wat er in hen omging. Beiden zijn ze bang de ander te verliezen. Het feit dat ze zelf ook een huwelijk hebben gehad dat eindigde in een scheiding heeft daarbij niet geholpen, maar heeft de angst voor verlies en verlating nog versterkt.

Taco heeft andere strategieën geleerd dan Kim om zich te handhaven in die onveilige jeugd. Hij houdt zijn emoties binnen, en loopt liever weg dan dat hij een grens aangeeft. Kim daarentegen heeft een enorme waakzaamheid ontwikkeld. Ze probeert bij Taco, net zoals vroeger bij haar moeder, elk signaal van onvrede op te vangen. Daarbij reageert ze ook op signalen die helemaal niet ­wijzen op irritatie of afwijzing. Ze heeft pas rust als ze te horen heeft gekregen dat er niets aan de hand is, hoewel ze ook daar meestal niet op durft te vertrouwen. De irritatie waarmee Taco ­uiteindelijk reageert op haar vragen ­bevestigt voor haar dat ze gelijk had, ook al ontkent hij dat.

Patronen loslaten

Wij allemaal leren in onze jeugd hoe de wereld en relaties in elkaar zitten. Als het goed gaat, leren we daardoor hoe we als volwassenen met anderen kunnen omgaan. Als er te veel misgaat in die ­gevoelige periode kunnen we vaste overtuigingen en gedragspatronen leren die ons toen misschien hielpen om die jeugd te overleven, maar die we blijven volhouden, ook als dat niet meer nodig is.

Taco en Kim leren in de therapie wat die patronen zijn en in hoeverre die nu kunnen worden losgelaten. Terug beleven wat ze hebben meegemaakt en tekort zijn gekomen is pijnlijk, maar daarna ook bevrijdend. Ze houden genoeg van elkaar om de beschadigingen vanuit het verleden te laten genezen. Voor Taco ­betekent dit dat hij zich vaker durft te uiten, voor Kim dat ze zijn stiltes soms durft te verdragen.

Annette Heffelsredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden