MT27 Lekker eten	 Beeld getty images, istock.
Beeld getty images, istock.

PREMIUM

Koken, bakken en vooral heel veel genieten

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT27 Lekker eten	 Beeld

RECEPT

Groene-aspergedonuts met citroenmelisse

Voor 12-16 donuts

  • 150 g groene asperges (gewicht na het schoonmaken)
  • 2 el fijngehakte verse citroenmelisse
  • 280 g patisseriebloem
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • ¼ tl zout
  • 200 ml sojamelk
  • 100 ml plantaardige olie
  • 1 el plantaardige boter, om in te vetten
  • Voor het glazuur
  • 125 g poedersuiker
  • 2 el sojamelk
  • 1 druppel groene kleurstof
  • pistachenoten, fijngehakt
  • citroenmelisse

Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de asperges gaar en pureer ze glad. Doe in een kom en voeg alle ingrediënten (behalve de boter) toe. Meng tot een beslag. Vet een donutbakblik in en verdeel het beslag over de vormpjes. Zet 12-15 min. in de oven, tot de donuts goudbruin zijn en een prikker er schoon uit komt. Laat afkoelen. Haal uit de vormpjes en laat verder afkoelen. Mix voor het glazuur de poedersuiker en melk tot een papje. Voeg een druppel groene kleurstof toe. Doop één kant van de donuts in het glazuur en garneer met citroenmelisse en pistachenoten.

MT27 M27 horizontale lijn blauw Beeld
MT27 Lekker eten	 Beeld

1. Dorstlesser

In deze extra grote water- of limonadekan van Portugees aardewerk kun je maar liefst 2,5 liter kwijt. Verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder dit zonnige geel.
€ 79,90 (ricebyrice.com).

2. Smaakmakers

Tomatillo’s zijn kleine groene tomaatjes die in een papierachtig omhulsel groeien. Ze hebben een zoetzure smaak die het goed doet in Mexicaanse gerechten. In Nederland worden ze ook geteeld en verkocht, o.a. door westlandpeppers.com.

MT27 M27 horizontale lijn blauw Beeld
MT27 Lekker eten	 Beeld

Verbreed je bakhorizon

Toptip voor nieuwsgierige bakkers: in Gebak met Groenten laat de Vlaamse Eveline Versluys zien hoe je groenten verwerkt in taarten, koekjes en toetjes. Niet om ‘lekker gek’ te doen, maar om ze smakelijker, smeuïger en gezonder te maken. € 22,50 (Sterck & de Vreese).

MT27 M27 horizontale lijn blauw Beeld
MT27 Lekker eten	 Beeld

VRAGEN AAN

Danielle de Nie

Met Aardpeer wil Danielle de Nie ervoor zorgen dat 33% van de Nederlandse landbouwgrond weer natuurvriendelijk wordt. Dat betekent ‘schoon boeren’, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Info: aardpeer.nl en op Instagram @aardpeer.nl

Wat doet Aardpeer?

“Aardpeer helpt boeren bij het produceren van gezonde producten uit een gezonde bodem. We kopen grond voor boeren die goed voor de bodem en biodiversiteit willen zorgen. Onze pachtsom staat in verhouding tot het natuurlijke vermogen van de bodem om voedsel te produceren. We willen deze grond voor altijd in bewaring houden.”

Waarom is dat zo belangrijk?

“Ons landbouw- en voedselsysteem is ingericht op grootschalige productie tegen lage marges. 75 procent aan de biomassa van insecten is zo verloren gegaan. Weidevogelpopulaties staan onder druk. De boeren aan wie we land verpachten laten zien dat het anders kan. We helpen zo ook nieuwe boeren aan grond.”

Hoe word je Aardpeer?

“Je kunt donateur worden én we hebben geregeld een uitgifte van Samen voor grond-obligaties. Zo kun je met ons investeren in de toekomst van natuurvriendelijke landbouw en gezonde bodems.”

MT27 M27 horizontale lijn blauw Beeld
MT27 Lekker eten	 Beeld

1. Groene saus

Salsa verde, de populairste saus in de Zuid-Amerikaanse keuken, wordt van Mexico tot Patagonië geserveerd bij gegrild vlees, gegrilde kip en vis. Deze ideale barbecuesaus zit bomvol kruiden (peterselie, verse oregano, bieslook en soms koriander), ui en knoflook, en hij wordt op smaak gebracht met veel zout, zuur en rode of groene pepers. Traditioneel worden alle vaste ingrediënten gevijzeld, waarna ze worden verdund met olijfolie en wittewijnazijn of limoensap. In Argentinië heet hij ook wel chimichurri en is hij de vaste begeleider van gegrild vlees, maar lepelen ze hem ook graag over ongeveer elk ander gerecht.

2 Groene gin

Botanische brouwer Lowlander doet op allerlei manieren z’n best om in 2030 volledig natuurpositief te produceren. Sinds dit jaar dragen alle Lowlander-biertjes al bij aan 1% For the Planet (1% van de opbrengst gaat naar natuurinitiatieven). En dan is er nu ook ’s werelds eerste natuurpositieve gin van Lowlander. Voor elke verkochte fles compenseert Lowlander twee keer zo veel atmosferische CO2 als er wordt uitgestoten bij de productie. Ook wordt deze low impact gin gemaakt met verse en natuurlijke bestanddelen in combinatie met geredde ingrediënten. Te koop bij Gall&Gall, op lowlander-beer.com en bij geselecteerde horecazaken.

Beanca de Goedegetty images, istock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden