header Rinke juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Het was een vreselijk ordinaire vechtscheiding. Er was een ander in het spel. En een kind’

Anne-Claire neemt de tijd voor een gesprek met Rinke en vertelt haar waar ze de naam Kasper Kraayenborg van kent.

Vorige week: Iedereen is verbaasd te horen dat Rinke al moeder is. Uitgever Anne-Claire is wel erg benieuwd.

‘Je kent hem?’

Rinke’s hoofd tolt. Ze wist dat de mediawereld klein was, maar wat is de kans? Ze heeft direct spijt dat ze zijn naam hardop heeft uitgesproken. Kasper Kraayenborgh, de verwekker van Jeppe Jan. De man die haar leven zo op z’n kop heeft gezet, die haar haar jeugdige onschuld heeft ontnomen. Die haar meerdere malen en op uiterst botte wijze dwong tot een abortus. Nadat ze hem duidelijk had gemaakt dat ze het kindje zou houden, had hij haar gestalkt. Met nare mailtjes en boze appjes.

Ze had het allemaal genegeerd tot de grote confrontatie bij de verloskundigenpraktijk. Kraayenborgh had haar en haar oma achtervolgd. Dankzij de oplettendheid van haar oma werd hij ter plekke gearresteerd. En hij kreeg een contactverbod opgelegd. Daarna had ze nog een laatste mail van hem ontvangen met daarin de woorden: ‘Ik heb mijn leven omgegooid. Je hebt me de grootste les van mijn leven geleerd. Ik wacht af of ooit het moment gaat komen waar ik op hoop.’

‘Ik ken zijn ex-vrouw’

Anne-Claire zucht hardop. Ze zitten nu zeker al anderhalf uur te praten. Kostbare tijd voor een doorgaans drukke uitgever. Maar ze drukt meerdere malen een telefoongesprek weg. En ook gebaarde ze fel naar Verhoeven dat hij weg moest gaan toen hij kwam informeren waar ze bleef bij het uitgeefoverleg.

“Hem heb ik maar een paar keer gezien,” zegt ze uiteindelijk. “Maar ik ken zijn vrouw Marije,” zegt ze uiteindelijk. “Zijn ex-vrouw inmiddels moet ik zeggen. Ze zijn ruim een jaar geleden gescheiden. Een vreselijk ordinaire vechtscheiding. Er was een ander in het spel. En een kind. Wat een bizarre situatie dat ik nu hier met jou zit.”

Anne-Claire vertelt over Marije Koldenhof. Ze waren vroeger studievriendinnen geweest. Maar zoals het vaak gaat na de studie, verloren ze elkaar lange tijd uit het oog. Tot Marije haar vanwege haar werk als decaan en studentenbegeleider benaderde voor een stageplek voor een van haar studenten. Sindsdien hadden ze geregeld contact. En natuurlijk was Anne-Claire er geweest voor haar vriendin toen ze erachter kwam dat die eikel van een Kasper haar had bedrogen op die vreselijke manier. Een kind verwekken bij een studente. En dat voor een docent Media Ethiek.

Marije was eerst ziedend geweest. Daarna intens verdrietig en gekwetst. Ze stond er ineens alleen voor met twee jonge kinderen. Het huis moest worden verkocht. En het was een pijnlijke zoektocht geweest naar een nieuwe plek om te wonen. Nee, ze had het niet makkelijk gehad.

Overplaatsing

Rinkes gedachten gaan terug naar het moment dat ze bij Marije aanklopte om een overplaatsing aan te vragen naar Utrecht. Natuurlijk had ze de ware reden niet verteld – inmiddels was ze erachter gekomen dat Kraayenborgh en zij getrouwd waren. Ze was in blinde paniek toen Marije haar bits zei dat ze een heel goede reden moest geven voor overplaatsing. Een paar uur later kreeg ze in een mail een korte bevestiging van de overplaatsing. Daarna hoorde ze nooit meer iets van de decaan. Kraayenborgh moest het zijn vrouw hebben verteld.

“Rinke, ik moet er nu echt vandoor. Ik wil heel graag een keer verder met je praten. En wees niet bang, ik heb geen oordeel. Ik wil alleen wat het beste is voor iedereen. En geloof me… die zwangerschap van jou is uiteindelijk het beste geweest voor iedereen. Zelfs voor Marije.”

Annemarie van Looijredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden