Header Geen 18 meer NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Het moet een interessant gezicht zijn geweest, een vrouw van middelbare leeftijd die met een bijl stond te gooien

Nieuwe dingen leren houdt je jong, dus besluit Fabienne zich daar samen met wat vrienden op te focussen. Dat dat zou betekenen dat ze op een dag met bijlen zou gaan gooien, had ze van tevoren niet kunnen bedenken.

Het was op een buurtborrel, een jaar of wat geleden, toen we aan de praat raakten met wat buren die qua leeftijd dicht bij hun pensioen zaten. Wat hun plannen waren voor straks vroegen we.
“Ik heb me voorgenomen om vooral nieuwe dingen te blijven doen,” zei een van hen, altijd bezig, altijd op pad. “Niet alleen om lichamelijk in conditie te blijven, maar ook om geestelijk in vorm te blijven.”
“Daar hoef je niet eerst voor met pensioen te gaan”, reageerde een buurvrouw bij wie nog geen 6 in de leeftijd zat, “Er zijn nog zo veel dingen die ik eens zou willen doen. Ook nu al. Het komt er alleen niet van. Weet ik het, een keer een workshop curling of zo, dat lijkt me geweldig!”

Er haakten meer mensen aan bij het gesprek, we waren het eigenlijk allemaal met elkaar eens. Iets nieuws leren, hartstikke leuk, maar er is geen echte stok achter de deur. Al snel werd besloten: laten we nu de koe bij de horens vatten. En ja, dan maar meteen in het diepe: een workshop curling.

Fluitketels en bezems

Zo kwam het dat wij enkele weken later met een groep van acht de ijsbaan betraden om de beginselen van curling onder de knie te krijgen. Op tv leek het zo makkelijk, een soort fluitketel werpen en dan wat vegen met een bezem. Maar het was moeilijker dan we dachten! De een gleed uit, de ander kreeg de schijf maar niet aan het glijden, “In het huis! In het huis,” gilde iemand en ik boende me intussen suf met de bezem en kreeg de slappe lach.
Maar, onder luid gejoel bij alles wat misging (en dat was veel) verbeterden onze curlingtechnieken in twee uur tijd aanzienlijk. Wat wás het leuk om eens helemaal buiten je comfortzone te zijn, wat heerlijk om weer eens iets totaal nieuws te doen. Ik had nergens anders aan gedacht omdat niet uitglijden mijn totale focus vereiste.

Dingen-doen-clubje

De curlingsessie was het begin van een dingendoen-clubje dat nu al een paar jaar bestaat. Om beurten bedenken en regelen we een activiteit. We hebben inmiddels een zomeravond jeu-de-boulestoernooi achter de rug (het après-boulen speelde een belangrijke rol), een olijfolieproeverij, een pottenbakcursus, een concert van een obscure Amerikaanse band en als klap op de vuurpijl een avondje bijlwerpen. Die bijl moet dan in een houten bord, dat doet denken aan een dartbord, vast komen te staan, en liefst middenin.

Smijten met bijlen

Dus daar stonden op een avond acht oude knarren om beurten bijlen te werpen. Met je bijl het bord raken ging uiteraard niet vlekkeloos, en er stuiterden heel wat bijlen op de grond. We lachten elkaar keihard uit bij een misser, om daarna vervolgens zelf ook meters naast te gooien.
Ook hier merkte je: er zat progressie in als je de techniek eenmaal een beetje onder de knie kreeg. Op een gegeven moment gooide ik zowaar bull’s eye. Het moet een interessant gezicht zijn geweest, een vrouw van middelbare leeftijd die luid gillend van vreugde stond te springen met een bijl in haar handen. Nooit gedacht dat ik een avond smijten met een bijl zo leuk zou vinden.

Ik weet niet wat we volgende keer gaan doen. Misschien een cursus pasta maken. Of een keer linedancen. Of een skydive (maar dan binnen...). Tips zijn welkom!

Fabienne de WitRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden