Headers columnisten Noraly Beyer NW Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

Het gekke is dat er voor kinderen en dieren al jaren iemand op de set is die hen beschermt. Voor acteurs was dat niet het geval

Op de set van een tv-serie, waarin Noraly en Meneer J een gastrol vervullen, maakt Noraly kennis met het fenomeen intimiteitscoach.

Meneer J en ik hadden kortgeleden een gastrol in een aflevering van de tv-serie Nood, over aanmeldingen bij de 112 alarmcentrale. De scènes werden opgenomen in het Gooi in een enorme villa van twaalfhonderd vierkante meter, gelegen in een tuin die nog drie keer zo groot was.

De bewoners hadden ermee ingestemd dat hun huis voor een groot deel werd verbouwd. De ouderlijke slaapkamer werd zelfs geheel gestript en van een ander interieur voorzien.

Volgens het script gaat de fraaie villa in de fik. De man die de rookmachine moest bedienen was dan ook een belangrijk figuur op de set. Als de cameraman vlak voor een opname riep ‘Rook!’ kwam hij aangesneld met zijn apparatuur waaruit hij naar believen meer of minder rook kon produceren.

Voor de cast van een film is wachten tijdens de opnames vaste prik. Je kunt dan doen wat je wilt als je maar op afroep beschikbaar bent. Meneer J nam vaak een powernap. Ik dwaalde dan rond in de villa en fantaseerde hoe het zou zijn als ik zelf in zo’n riant huis zou wonen.

Intimiteitscoach

Op beide draaidagen was het mooi weer met veel zon. De campingtafels konden naar buiten voor het avondeten. Het was tijdens de maaltijd dat ik voor het eerst hoorde van een intimiteitscoach, een nieuw beroep in de filmwereld, ontstaan in de nasleep van de MeToo-beweging.

In het productieboekje van Nood staat de functie vermeld als intimiteitscoördinator. Zij, tot nu is het vooral een vrouwelijk beroep, heeft de taak om coördinerend op te treden als het script liefdesscènes of anderszins intieme scenes voorschrijft. Vooraf afspreken hoever je wilt gaan, bijvoorbeeld in naaktscènes of met tongzoenen, maakt dat acteurs zich veilig kunnen voelen tijdens het draaien. Op de set blijft de coördinator in de buurt en ook bij de montage ziet ze erop toe dat de regisseur zich netjes aan de afspraken houdt. Want dat gebeurde in het verleden lang niet altijd.

Koos en Herman

Het gekke is dat er voor kinderen en dieren al jaren iemand op de set is die hen beschermt. In deze aflevering van Nood doet Marijn dat. Zij heeft Koos en Herman gehuurd van een dierenwinkel. Twee parkietjes met een belangrijke rol. Ze zijn de lievelingetjes van mijn alter ego. Marijn week geen moment van de kooi en zag erop toe dat de beestjes werden afgeschermd van de rook en het lawaai.

Meneer J en ik hadden overigens geen intimiteitscoördinator nodig voor de aflevering waarin wij een ouder echtpaar zijn waarvan de vrouw tot wanhoop van de man dementeert. Gezien onze privésituatie konden we de enkele intimiteitsscène die van ons verwacht werd, zelf wel aan.

Paspoortbeeld columnisten Noraly Beyer NW Beeld

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey

Noraly BeyerEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden