null Beeld Shutterstock, Getty Images
Beeld Shutterstock, Getty Images

PREMIUM

Lijkt je dat wat, na je pensioen naar Spanje?

Spanje is altijd al in trek geweest bij pensionados. Vanwege het heerlijke klimaat, de rust, de mensen. Zou je dat ook wel willen? Hoe pak je dat dan aan? Is het verstandiger om te kopen of huren. En wat als je medische zorg nodig hebt?

Wil Frerichs beheert vanuit Benidorm de Facebookpagina’s Overwinteren in Benidorm en Overwinteren aan de Costa Blanca (10.000 leden). Ze is dé vraagbaak voor Nederlandse bewoners in Spanje met korte lijntjes naar de Nederlandse ambassade en Spaanse instellingen.

De Costa Blanca is de nummer 1 bij Nederlanders.

“De Costa Blanca beschikt over een heel apart en uniek microklimaat. Dit komt door de bergketen die begint in het achterland bij Murcia en doorloopt tot aan Denia. Rijd je een halfuurtje landinwaarts, dan is het meteen een stuk kouder en regent het vaker. In de winter is dit hét verschil tussen in korte broek lopen of een dik vest aandoen. Het kan hier ook weleens spoken hoor, maar in de regel is het hier in de winter niet kouder dan een graad op zeventien.”

Is Spanje echt zo ideaal?

“De zon maakt het leven hier heel relaxed. Mensen met gezondheidsproblemen zeggen zich beter te voelen door het gunstige klimaat. Het jodiumgehalte in de lucht is hier een stuk hoger: ideaal voor mensen met reumatische aandoeningen. De ‘typische’ overwintergebieden aan de Costa’s zijn goed ingesteld op ouder wordende Nederlanders. In het ziekenhuis tref je Nederlandssprekende artsen en er wordt nauw samengewerkt met Nederlandse zorgverzekeraars.”

Waar kun je tegenaan lopen?

“Je moet rekening houden met bureaucratie, die kennen we in Nederland niet in die mate. Het is niet altijd even duidelijk waar je aan toe bent als je bijvoorbeeld voor langere tijd een huis wilt huren. Wat is inclusief, wat niet? Veel mensen vinden het daarom prettig om met een Nederlandse bemiddelaar in zee te gaan. Soms ben je aangewezen op lokale (verhuur) makelaars die het Engels vaak niet machtig zijn. Dan is het fijn om bijvoorbeeld via Facebookgroepen te weten te komen bij wie je moet zijn en waarop je moet letten. Om een voorbeeld te geven: de coronaboostercampagne in Spanje was een chaos, maar doordat de gang van zaken werd gedeeld, wisten veel mensen toch waar ze hun prik konden halen.”

Daar wil je toch zijn?!

Spanje wordt weleens het gezondste land ter wereld genoemd. Niet alleen vanwege het klimaat, maar door het buitenleven, het heerlijke mediterrane eten en de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Gezellig of niet?

Als je langere tijd naar Spanje gaat, moet je niet alleen kijken naar de temperatuur, maar ook of er daadwerkelijk iets te dóén is. Veel kustgebieden die er in de zomer hartstikke gezellig en druk uitzien, zijn tijdens de wintermaanden veranderd in spookgebieden met lege boulevards en gesloten winkels. De beste regio’s om te overwinteren zijn de plekken waar er ook een beetje leven in de brouwerij is, dat wil zeggen: waar de winkels, bars, restaurants open zijn en je het gevoel hebt niet alleen te zijn. Of je moet dat juist prettig vinden natuurlijk…

null Beeld

En je pensioen (of uitkering) dan?

Wie een WW-, WAO-, WIA-, ZW- of ANW-uitkering krijgt, mag in principe niet langer dan drie maanden in het buitenland verblijven. AOW’ers worden ontzien, maar de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) kan wel in gevaar komen als je langer dan drie maanden wegblijft. Op ontdekspanje.nl, spanjevandaag.com of de site van Sociale Verzekeringsbank (svb.nl) kun je je eigen situatie toetsen aan wat er is geoorloofd.

Claus van Mierlo, sinds 1996 onder de naam Nicla Casas actief op de Spaanse woningmarkt, begeleidt Nederlandse overwinteraars bij het vinden van een huis.

Wat raad je aan als je een langere tijd in Spanje wilt verblijven: huren of kopen?

“Wil je je winters in Spanje niet op één plek doorbrengen, dan kun je natuurlijk beter elke keer iets anders huren. Wil je je eigen plekje onder de zon, koop dan. Kopen is onder aan de streep het voordeligst. Ook in Spanje stijgen de huizenprijzen, je verkoopt een huis in de meeste gevallen met winst. Zo heb je met terugwerkende kracht je verblijf in Spanje bekostigd. Bovendien kun je het huis verhuren wanneer jij er niet bent om rendement uit je bezit te halen. Maar bedenk óók: als je huurt, maak je alleen dán kosten voor bijvoorbeeld water en elektra. Bij koop heb je een flink aantal doorlopende kosten. Als je minder geld hebt te besteden, kan dit een overweging zijn.”

Kun je op elke leeftijd in Spanje een huis kopen?

“Een hypotheek moet in Spanje voor je 75ste zijn afbetaald. Koop je een huis op je 70ste, dan zijn je hypotheeklasten hoger omdat je binnen vijf jaar moet aflossen. In Spanje kun je echter iets kopen wat zó gunstig is geprijsd dat je het eventueel met spaargeld zou kunnen bekostigen. In een niet al te toeristisch gebied koop je een appartement met één slaapkamer voor zo’n € 75.000. Een gunstige regio om te kopen is het iets rustigere Costa de Almería. Dat ligt precies tussen de bekende Costa’s in, zo’n tweehonderd kilometer ten zuiden van Alicante.”
blog.nicla-casas.com

Huisdieren mee?

Honden en katten die je meeneemt naar Spanje hebben een EU-paspoort nodig. Dat haal je bij de dierenarts. Er moet informatie in staan over de identiteit van het dier, de gegeven vaccinaties en eventuele andere behandelingen. Ook moet je harige vriend zijn gechipt en ingeënt tegen hondsdolheid. Je dier mag pas 21 dagen ná de inenting de grens over. De geldigheidsduur wordt bepaald door de aanbeveling van de producent van het vaccin, goed checken dus! In delen van Spanje is het nodig je huisdier maandelijks te behandelen tegen hartworm. Vraag de dierenarts ruim op tijd om advies.

Winter-kamperen

Overwinteren in Spanje is megapopulair. Oriënteer je daarom minstens een jaar van tevoren op woonruimte. Anders ben je te laat en is je keuze beperkt, vooral aan de zuidelijke Costa’s. Dit geldt ook voor wintercampingplaatsen: er komen elk jaar meer campers bij voor de toch al geringe plekken. Wie op de bonnefooi langs de zuidkust wil trekken, komt geheid voor dichte camperplaatsdeuren. Probeer dus tijdig een plekje te reserveren. Ga je met de caravan of wil je een chaletje huren op de camping? Niet alle campings in Spanje zijn open tijdens de winter. Ook willen campinghouders vaak niet dat je er voor langere tijd verblijft. Bereid je dus goed voor om niet voor verrassingen te staan. Wildkamperen mag onder voorwaarden, behalve in de nationale parken.

Naar de camping? Check campings-europa.com. Camperplaatsen kun je vinden via de apps van campercontact of camperclub. Wil je op doorreis met je camper op korte termijn ergens overnachten, kijk dan op de app parc4night.

De camping kost € 25 tot € 35 per nacht. Een camperplaats kost € 2 tot € 15, afhankelijk van geboden faciliteiten als water en elektriciteit.

PS: Check je (doorlopende) reisverzekering. Die dekt vaak een verblijfsduur tot maar zestig dagen.

Spaanse bankrekening?

Is het handig om bij een langer verblijf een Spaanse bankrekening te openen? Wil Frerichs vindt van niet. “Ben je een beetje digitaal bedreven, dan kun je prima online bankieren via je Nederlandse bank. Als houder van een Spaanse bankrekening betaal je € 40 per maand abonnementskosten. Wél heb je als buitenlander een NIE-nummer nodig voor het doen van grotere uitgaven, bijvoorbeeld als je een tweedehandsauto wilt kopen.
Info over het aanvragen van een NIE-nummer staat op spaindesk.com

Kosten drukken

Als Spanjeganger heb je twee grote kostenposten die je niet hebt als je in Nederland blijft: de reis en de kosten van je verblijf. Dat gat is een beetje te dichten doordat boodschappen in Spanje vaak goedkoper zijn en je geen stookkosten hebt voor je Nederlandse woning. Je kunt je (eigen) woning in Nederland gedurende je verblijf in Spanje verhuren of kies voor woningruil via huizenruil.com.
Bronnen: emigrerennaarspanje-info.nl, anwb.nl, spanjevandaag.com, NRC, leefjepensioen.nl, belastingdienst.nl, Instituto Nacional de Estadística.

Hier moet je wezen

Spanje kent nogal wat klimatologische verschillen. De Costa Brava is heerlijk om in de zomer naartoe te gaan, maar in de winter loop je er in een dikke jas. Over het algemeen geldt: hoe zuidelijker je gaat, hoe warmer het wordt en hoe meer kans op zon. En daar doe je het als overwinteraar tenslotte voor.

 1. Benidorm (Costa Blanca)
  Op de boulevard van het ‘Manhattan van Spanje’ is altijd wat te beleven. Bars en restaurants zitten ook ’s winters vol en aan alle voorzieningen is gedacht.
 2. Alicante (Costa Blanca)
  Het bestuurscentrum van de Costa Blanca telt ongeveer 325.000 inwoners en is een levendige Spaanse stad. Wil je zon én het echte Spaanse leven proeven, dan kom je hier aan je trekken.
 3. Costa de Almería(Almería, Andalusië)
  Hier worden in de winter op het Spaanse vasteland de hoogste temperaturen gemeten. In de leuke kustplaatsen als Vera, Mojácar en Carboneras zit je niet al te toeristisch. Natuurliefhebbers én rustzoekers kunnen terecht in natuurpark Cabo De Gata.
 4. Málaga
  Slechts aanvlieghaven voor de Costa del Sol? Nee, dan doe je deze stad tekort. Een facelift heeft ervoor gezorgd Málaga helemaal hot is én naast Barcelona en Valencia een populaire citytripbestemming is geworden. Pak je castagnetten maar in, want hier lééft flamenco.
 5. Sotogrande (Cádiz, Andalusië)
  Dacht je dat Marbella exclusief was? In deze wijk van de gemeente San Roque vind je het Europese Hollywood voor rijkere overwinteraars én Spaanse bekendheden.
 6. Costa de la Luz (Cádiz, Andalusië)
  De kust van het licht heeft uitgestrekte, maagdelijk witte stranden, natuurgebieden zoals het Nationale Park Doñana en Parque Natural Bahía de Cádiz én schattige witte bergdorpjes richting binnenland. Voor het ultieme Spanje-gevoel.

Medische zorg in Spanje

De medische zorg in Spanje is goed geregeld. De meeste basiszorgverzekeringen vergoeden alleen de behandelingen die niet kunnen wachten tot je terug bent in Nederland. Controleer daarom in de voorwaarden van je zorgverzekering wat wel en niet is gedekt en verzeker je desnoods aanvullend. Echt doen: vraag bij je zorgverzekeraar de EHIC-zorgpas (Spaans: Tarjeta Sanitaria Europea) aan. Hiermee is voor het buitenlandse ziekenhuis duidelijk dat je verzekerd bent en hoef je eventuele behandelingskosten niet voor te schieten. Neem het nummer van de alarmcentrale van je zorgverzekeraar mee. Zo kun je telefonisch overleggen met een Nederlandse arts.

Alexander HiskemullerShutterstock, Getty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden