MT26 Lekker eten Beeld  Istock
Beeld Istock

PREMIUM

Koken, bakken & genieten

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT26 Lekker eten Beeld

RECEPT

Snelle paella

Voor 4 personen

  • 2 witte uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, uit de knijper
  • olijfolie
  • 600 g lekkere soffrito
  • peper, zout
  • 2-3 tl gerookte paprikapoeder (zoet of dulce)
  • 750 ml visbouillon, plus extra
  • 400 g Spaanse rijst voor paella
  • 200 ml witte wijn
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 250 g verse doperwtjes
  • 250 g mosselen, gewassen
  • 500 g gamba’s (gekookt, ongepeld)

Verhit de olie in een hapjespan of diepe koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze kleuren. Voeg de soffrito toe en breng op smaak met peper, zout en gerookte paprikapoeder. Voeg de helft van de visbouillon toe en daarna de rijst. Roer goed, giet de wijn erbij en een takje rozemarijn. Laat 10 min. zachtjes koken en voeg dan de rest van de bouillon, de doperwtjes, de mosselen en de gamba’s toe. Laat met deksel op de pan nog 5 min. zachtjes koken. De doperwtjes moeten nu beetgaar zijn, de mosselen geopend en de gamba’s rozerood. Garneer met gehalveerde zwarte olijven.

MT26 horizontale lijn geel Beeld
MT26 Lekker eten Beeld
  1. Hier schijnt de zon
    Zet de zon op tafel met dit goudgeel geglazuurde aardewerk van H&M Home.
    Borden, mokken, kommen en servetten vanaf € 5,99 (hm.com).
  2. Gek van salades
    Met Salade Freak van Jess Damuck kun je elk seizoen en elk moment genieten van salade. Van citrussalade met granola bij het ontbijt tot gegrilde nectarines met gorgonzola als diner en alles ertussenin.
    Salade freak € 27,50 (Good Cook).
MT26 horizontale lijn geel Beeld
MT26 Lekker eten Beeld

3 VRAGEN AAN

Robin Dekker

Samen met Dennis Moes ontwikkelde Robin Dekker het platform lokaalwijzer.nl, waarop je aanbieders van lokale versproducten – bloemen, groente, zuivel, vlees – vindt. lokaalwijzer.nl wil iedereen enthousiasmeren om in eigen regio te kopen. Info: lokaalwijzer.nl

Hoe kwamen jullie op het idee?

“Mijn zus vroeg me eens om een bosje tulpen te kopen voor onze moeder ‘bij het tweede stalletje aan de rechterkant van de straat’. We vroegen ons af: hoe vind je al dat lokale aanbod als je dat soort dingen niet precies weet? Tijdens de lockdown in 2020 zagen we een enorme stijging van lokaal aanbod. Maar er was geen platform waarop dat gemakkelijk te vinden is.”

Waar staat Lokaalwijzer voor?

“Wij wijzen de weg naar en laten kennismaken met het regionale aanbod. De aangeboden producten zijn vers en gezond en lokaal kopen is duurzaam. Aanbieders kunnen kosteloos een profiel aanmaken met openingstijden, foto’s en aanbod.”

Wordt lokaal het nieuwe normaal?

“Wat ons betreft wel! Steeds meer vragen mensen zich af waar producten vandaan komen en hoe ze worden geproduceerd. Lokaalwijzer helpt consumenten om bewuste keuzes te maken.”

MT26 horizontale lijn geel Beeld
MT26 Lekker eten Beeld
  1. Oud brood
    In ongeveer elke mediterrane keuken vind je salades waarin oud brood wordt verwerkt. In Italië is dat de fameuze panzanella. In Spanje hebben ze een simpele variant daarop, die je maakt met geroosterd witbrood en rijpe tomaten, aangevuld met stukjes gebakken chorizo, kruiden en dressing. Het geheim van de perfecte salade is dat het brood al het smaakvolle vocht – olie, sap uit de tomaten, vet uit de worst – opzuigt en toch een lekkere bite houdt. Je mengt de ingrediënten dan ook vlak voordat je aan tafel gaat. Houd 1 rijpe tomaat apart om erover uit te knijpen en serveer.
  2. Notig en fruitig
    Het belangrijkste verschil tussen Italiaanse en Spaanse olijfolie zit ’m in de smaak. Italiaanse olie is vaak grassig en kruidig, Spaanse olijfolies zijn meer notig en fruitig. Wil je een keer op ontdekkingsreis en wat mooie olies proeven? Kijk dan eens op casagusto.nl, waar ze de olijfolies van Señorios de Relleu importeren. Die worden geproduceerd in Alicante, waar ze van verschillende soorten olijven blends creëren, die sterk variëren in smaak. Van licht bitter en fruitig tot citrusachtig en bloemig. Het paradepaardje in de collectie is de Intense Coupage die wordt gemaakt van olijven van monumentale bomen.
MT26 horizontale lijn geel Beeld
MT26 Lekker eten Beeld

Gek van salades

Met Salade Freak van Jess Damuck kun je elk seizoen en elk moment genieten van salade. Van citrussalade met granola bij het ontbijt tot gegrilde nectarines met gorgonzola als diner en alles ertussenin.
Salade freak € 27,50 (Good Cook).

Beanca de Goede Istock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden