Headers columnisten Aaf NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

‘In een hoek met een boek. Of beter nog: in een boek, in een hoek. Daar wil ik weer eens zijn’

Aaf zou best eens vaker in een boek willen wegduiken. Maar op een of andere manier komt dat er niet zo van.

Ik ging kijken naar de Amerikaanse comédienne Maria Bamford, die optrad in Amsterdam. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar mijn podcast­genoot Marc-Marie Huijbregts, die het nodige en meer weet van comedy, had gezegd dat hij haar misschien wel de beste van de wereld vond.

Ze was inderdaad heel goed. Een dunne, blonde vrouw met piekhaar en hoge laarsjes, die op het podium de zaal inpakte met haar verhaal over haar rare moeder, haar neuroses, die keer dat een dokter haar verkeerd opereerde en ze bijna doodbloedde, en een afschuwelijke schnabbel op een beroemde universiteit waar ze met een kaars een kelder ingeleid werd en, op volwassen leeftijd, een soort ontgroening moest ontgaan. O, en boulimia.

In een hoek met een boek

Niet de vrolijkste onderwerpen dus en toch moest ik anderhalf uur achter elkaar lachen, en de rest van de zaal ook: sommige mensen kunnen van een heleboel ongeluk een heleboel grappigs maken. Maria Bamford voelde zich, zei ze, nergens op haar gemak, behalve op een podium en als ze een boek zat te lezen. In een hoek.

Dat van dat boek sloeg aan bij mij. Ik voel me gek genoeg ook wel op mijn gemak op een podium, al heb ik niet wat Maria Bamford heeft: dat het ongeveer de comfortabelste plek op de wereld is. Ik zit deze column te schrijven op een bankje in mijn plaatselijke koffietent, en ook daar voel ik me behoorlijk prettig. Maar dat van dat boek herkende ik écht heel erg. In een hoek met een boek. Wordt het eigenlijk fijner?

Lang geleden

En toch, wanneer was de laatste keer dat ik me in een hoek opstelde met een boek? Misschien wel erg lang geleden. Ik zou een voorbeeld moeten nemen aan mijn eigen dochter, die zich elke avond in bed nestelt met haar e-reader en uren leest, en die de twee boeken die ik dit weekend voor haar schoolreis had gekocht – beter geen e-reader meenemen op schoolreis, dacht ik – op de zondagavond voor die reis al lang uit had.

Ik merk dat mijn concentratie minder goed is dan toen ik zo oud was als zij; vaak dwaalt mijn geest al na een zin of drie af, ook bij een goed boek. Soms heb ik niet eens de tijd om vast te stellen of een boek eigenlijk goed is, want dan is er alweer de telefoon, iemand die iets aan me vraagt of een nog te verrichten taak die er in me opkomt, die ik meteen ga uitvoeren.

Zitten en doorlezen

En toch. In een hoek met een boek. Of beter nog: in een boek, in een hoek. Daar wil ik weer eens zijn, en daar ga ik werk van maken. (Zitten, en blijven zitten. En stug doorlezen. Desnoods met een kookwekker ernaast.)

Paspoortbeeld columnisten Aaf NW Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden