MT26 M26 Praat Mee Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

‘Ik heb een bedrijf, pap! Wat had ik hier graag met jou over gepraat’

Annemarie wist hoe haar vader dacht over haar keuze van werk, en nu ze een eigen bedrijf heeft, had ze dat zo graag met hem willen delen.

MT26 M26 Praat Mee Beeld

Annemarie (49):

“Mijn vader was het zeker niet ­altijd eens met de keuzes die ik maakte. Zo vond hij dat ik niet alles uit mijn opleidingen haalde en had hij graag gezien dat ik was blijven studeren. Ook mijn partnerkeuze was een ‘dingetje’ omdat Ronald, mijn echtgenoot, ‘al’ 44 was toen ik hem ontmoette op mijn 25ste. Maar ondanks onze meningsverschillen hadden mijn vader en ik een prima band.”

Trots op mij

“Hij was mollenvanger en ik liep geregeld met hem mee. We kletsten dan over van alles en nog wat; onze keuzes in het leven, zijn ondernemerschap... Mijn vader werkte ruim 35 jaar voor dezelfde opdrachtgever en in die periode verhoogde hij nooit zijn tarieven, bang om zijn prachtige werk kwijt te raken. Ik maakte zijn facturen en hield zijn website bij. Omgekeerd voelde mijn vader zich ook betrokken bij mijn carrière. Die begon na mijn meao-opleiding bij een groot accountantskantoor, waar ik werkte als secretaresse, en vandaaruit kwam ik terecht bij andere bedrijven. Met hard werken viel ik op en klom ik op naar uiteindelijk een leidinggevende functie waarin ik de hele wereld over vloog. Hoewel ik in zijn ogen op schoolgebied misschien wat steekjes had laten vallen, was mijn vader nu trots op mij als ambitieuze werknemer en misschien nóg wel trotser op mij als moeder, nadat ik in 2005 mijn dochter kreeg.”

MT26 M26 Praat Mee Beeld

Vader

“Mijn laatste baan was bij een vastgoedbelegger, bij wie ik een leuke tijd had tot mijn vader kanker kreeg. Elke ochtend stonden we vroeg op om naar de kliniek te rijden voor zijn bestralingen. Daarnaast kreeg hij nog drie dagen per week chemotherapie. Mijn vader klaagde nooit, maar het was zwaar voor hem. En ik rende ondertussen mezelf voorbij. Geregeld zat ik met een laptop op schoot naast de chemopaal, ik draaide dagen met maar vier uurtjes slaap.”

Sprong in het diepe

“In april 2017 overleed mijn vader. Hij was op en het was goed zo. Ik modderde daarna nog twee jaar aan in mijn baan, maar steeds sterker voelde ik de behoefte aan meer vrijheid en balans in mijn werkweek. Toen ik opzegde, deed ik dat om als zelfstandige verder te gaan. Een sprong in het diepe. Maar, pap, ik heb nu dus gewoon mijn eigen bedrijf! Ik ben zo benieuwd wat je daarvan zou zeggen. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan mijn vader denk. Wat had ik juist over deze stap nog graag met hem gepraat.”

Laura KraegerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden