Header Puberperikelen NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

De hele inhoud van hun kledingkast ligt op de grond. Wat ís dat toch met die pubers?

Barbara blijft zich ergeren aan die rotzooi in de kamers van haar kinderen. “Alsof er een bom ontploft is.”

Het komt vast allemaal goed later, maar voorlopig is het toch nog altijd één van mijn grote ergernissen. Dat je die slaapkamerdeur van je kind opendoet en het lijkt alsof er een bom ontploft is. De hele inhoud van hun kledingkast lijkt op de grond te liggen. Wat ís dat toch met die pubers?

Muizen

Als ik dan nog eens ga kijken in zo’n kamer (ik vermijd ze liever), zakt mijn humeur toch weer naar nul. Vieze onderbroeken, natte handdoeken, lege chipszakken, bakjes met aangekoekt, niet meer te determineren eten, vuile glazen… Alles waarvan ik zeg: ‘ruim het op’ ligt op de grond. Vooral die etensresten zijn funest. Er komen muizen op af en daar zijn de bloedjes toch een beetje huiverig voor. Laatst zag ik ‘s ochtends mijn zoon in de huiskamer op de bank slapen. Toen ik hem wakker maakte en vroeg waarom hij daar lag, was het: ‘ja, er zat een muis in mijn kamer…’ Wat denk je dán, met een bakje chips of een vergeten halve boterham die nog ergens op een bordje ligt!? Duh!

Poot stijfhouden

Van telkens weer boos worden, het zelf opruimen, public shaming (fotootje van de rotzooi op onze gezins-app zetten of op de kalender bijhouden wie opgeruimd heeft), kleren niet opvouwen tot zakgeld inhouden: ik heb van alles geprobeerd. Maar ik houd mijn poot niet stijf. En dan werkt het dus gewoon niet. Heel simpel. Als er geen consequenties zijn, blijven ze de ‘overtreding’ maken.

Dus nu ga ik de rode kaart trekken: geen kleren meer wassen voor ze. Waarom zou ik er moeite in steken als ze zelf he-le-maal niets eraan doen? Toch? En nou doorzetten, mama!

Barbara BuremaRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden