PREMIUM

‘De gezelligheid is fijn en bijzonder, maar ik kom voor de zon’

null Beeld Ester Gebuis. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Ester Gebuis. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.

Marjan van den Braak (75) staat elk jaar een paar maanden met haar camper aan de Costa Blanca, bij Altea. Met uitzicht op zee.

“Om negen uur vanochtend werd er op mijn raam getikt, het was de buurman van een camper verderop: ‘Marjan, mijn vrouw is jarig, we gaan straks Bossche Bollen eten, doe je mee?’ Af en toe is het hier zo’n sociaal gebeuren! Geen verplichtingen hoor, wel gezellig.”

“Van januari tot maart sta ik op dezelfde camperplaats bij Altea aan de Costa Blanca. Het zijn vijftig plekken, net een klein dorpje. Ik kom er al acht jaar en ken de mensen hier. Omdat ik alleen ben, heb ik veel aanspraak. De gezelligheid is fijn en bijzonder, maar ik kom voor de zon. Geef mij een boek, het zonnetje en een ligstoel en je hoort mij niet meer.”

Another day in paradise denk ik elke ochtend als ik wakker word. Uit mijn raam zie je de zon boven de zee opkomen. Vanochtend zong een merel naast de camper zijn hoogste lied. Elke winter hier voelt als thuiskomen. En als ik in de lente richting Nederland rijd, verheug ik me weer op mijn huis.”

Nooit iets negatiefs

“Ik heb in Nederland een heel fijn leven. Ik heb drie kinderen, maar zij zijn druk en zitten er echt niet op te wachten dat moeder de hele tijd op de koffie komt. Toen ik 65 werd, dacht ik: wat zal ik eens doen met de rest van mijn leven? Ik was financieel in de gelegenheid een camper te kopen. Een grote van zeven meter, omdat ik ook met vriendinnen wilde kunnen reizen en je dan toch apart kunt slapen. Ik ben alleenstaand en heb het alleen-zijn omarmd, maar ik dóé ook heel veel. Golfen bijvoorbeeld. Er komen weleens golfvriendinnen over en dan gaan we hier in Spanje de baan op. Ook mijn kinderen en kleinkinderen komen zo nu en dan logeren.”

“Ik heb het beste van twee werelden. Met het thuisfront is er elke dag contact. Via beeldbellen liet mijn kleinzoon trots zien dat-ie een tand aan het wisselen was.”

“In tien jaar tijd heb ik als vrouw alleen nooit iets negatiefs meegemaakt. Ik heb het alleen maar fijn. De camper is goed beveiligd en voor de zekerheid rijd ik met het portier op slot. Benidorm is zeven kilometer verderop en heeft goede medische voorzieningen.”

“Natuurlijk kom ik ook in avonturen terecht! Mijn navigatie stuurt me weleens een slingerweggetje op waarvan je denkt: hoe kom ik hier ooit weer vanaf? En ik kon eens met mijn camper niet door een tunnel. Ach, het komt altijd goed.”

Alexander HiskemullerEster Gebuis. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden