null Beeld Lisa Björner
Beeld Lisa Björner

PREMIUM

Recept: Zalm-venkel-citroenspiesen met dille-yoghurt

Deze zalm-venkelspiesen worden net even anders door de mee-geregen gekonfijte citroenhelften.

Na het roosteren bestrooi je de spiesen met een geroosterde zaden-pittenmix. Lekker met de dille-yoghurt.

Ingrediënten voor zalm-venkel-citroenspiesen met dille-yoghurt

(Voor 4 personen)

Voor die spiesen

  • 1 grote venkelknol, in 8 parten
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 el venkelzaad
  • 800 g verse zalmfilet, in blokken van 5x5 cm
  • 4 gekonfijte citroenen of verse citroenen, gehalveerd

Voor de dille-yoghurt

  • 2 dl Turkse of Griekse yoghurt 10%
  • ½ el fijngehakte dille
  • ½ el vloeibare honing
  • 1 teen knoflook, geperst
  • versgemalen peper, zout

Voor de topping

  • ½ el pompoenzaden
  • ½ el sesamzaad
  • ½ el zonnebloempitten
  • 1 tl zoutvlokken

Extra nodig: vijzel, metalen spiesen, dun bestreken met olie

Rooster voor de topping de zaden, pitten en zout in een droge koekenpan op middelhoge pit, zet opzij. Mix alle ingrediënten voor de dille-yoghurt en breng op smaak met peper en zout. Kook voor de spiesen de venkelparten 4 min. voor, laat uitlekken en dep droog. Bestrijk ze dun met olie en kneus het venkelzaad in een vijzel. Strooi het uit op een bord. Wrijf de zalmfilet in met peper en wentel ze door het venkelzaad. Rijg de blokken samen met de venkelparten en de halve citroenen aan de spiesen. Rooster ze op een hete barbecue tot ze rondom lichtbruin zijn. De zalm mag in het midden nog een beetje roze zijn. Bestrooi met de topping en serveer de dille-yoghurt erbij. Knijp het sap uit de citroenen boven de zalm uit. Lekker met geroosterde aardappelen.

Bereidingstijd: ± 25 min.

Anna Wendt/Living Inside. Tekstbewerking: Colette Beyne.Lisa Björner

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden