MT25 M25 Dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Mijn leerlingen leren respect voor elkaar te hebben, dat is mijn missie’

Vier jaar geleden besloot Karin Wegman te gaan studeren. Zij koos voor de lerarenopleiding Nederlands en geeft inmiddels les aan het Hout- en Meubileringscollege, een mbo-school in haar woonplaats Rotterdam. “Elke dag loop ik met een glimlach door de school. Ik ben er trots op dat ik les mag geven.”

“Ik ben altijd al een laatbloeier geweest. Mijn dochter Julia kreeg ik op mijn veertigste. Mijn leven gooide ik over een andere boeg op mijn vijftigste. Ik had er wel een zetje voor nodig. Dat kwam toen ik werd ontslagen bij het bedrijf waar ik zestien jaar had gewerkt als trainingscoördinator. Opeens moest ik solliciteren, nadenken over de rest van mijn leven. Toen Julia naar de middelbare school ging, kon ik als vrijwilliger aan de slag in de mediatheek van het Melanchthon Schiebroek in Rotterdam. Mijn eerste kennismaking met werken in het onderwijs was echt onwijs leuk! De leerlingen hadden dezelfde leeftijd als mijn dochter, waardoor ik me goed kon inleven in hun gedachtegang. Dat smaakte naar meer!”

Een 10 voor aanwezigheid

“Ik wilde docent worden en schreef me in aan de Hogeschool Rotterdam. Ik was de oudste op de opleiding en vond het best een opgave om weer in de boeken te duiken. De theorie bleef niet altijd hangen en ik had veel herkansingen nodig om steeds een studiejaar verder te komen. Maar ik ben er trots op dat ik in die vier jaar geen enkel college heb gemist. Als er een cijfer zou worden gegeven voor ‘aanwezigheid’ zou ik als enige een 10 hebben gekregen.Tijdens mijn studie kreeg ik veel hulp van Julia en haar vader, mijn ex met wie ik op zeer goede voet sta. Als ik een weekend moest buffelen, zorgden zij voor de boodschappen en het eten, zodat ik in alle rust kon leren, heel bijzonder.”

Diploma

“Ik geef inmiddels les op het Hout- en Meubileringscollege: Nederlands en commerciële technieken. De studenten zijn tussen de 16 en 25 jaar en ook hier spreek ik hun taal; de taal van mijn inmiddels achttienjarige dochter. Studenten voelen zich veilig bij mij, vertellen mij wat hen bezighoudt, waar ze mee worstelen. Dan initieer ik gesprekken in de klas, waarbij ze naar elkaar luisteren en van elkaar leren. Het is mooi dat ik hun kan meegeven respect voor elkaar te hebben in plaats van dat ze elkaar in de haren vliegen. Dát is mijn missie. En dat ze met mijn hulp een diploma – en daarmee zelfstandigheid – krijgen. Mijn leven is rijker geworden sinds ik weg ben uit de zakenwereld. Ik geniet van het lesgeven, van het contact met mijn studenten en van de vrijheid waarmee ik mijn lessen mag indelen. Ik had dit jaren eerder moeten doen.”

Sandra NiewegRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden