MT25 M25 Lekker eten Beeld Getty Images, iStock.
Beeld Getty Images, iStock.

PREMIUM

Koken, bakken & genieten

De leukste items, recepten en nieuwtjes uit Lekkereten-land.

MT25 M25 Lekker eten Beeld

RECEPT

Gegrilde courgettes met hazelnoten

  • 50 g hazelnoten
  • 4-6 kleine courgettes (in totaal 600 g)
  • 2 el olijfolie
  • 30 g rucolavoor de dressing
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl hazelnootolie
  • 3 tl citroensap
  • Peper en zout
  • extra erbij 25 g geschaafde parmezaan

Verwarm de oven voor op 150 ºC. Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze kort (12-15 min.) tot ze krokant zijn. Laat afkoelen en hak daarna grof. Bestrijk een grillpan lichtjes met olijfolie. Zet op hoog vuur en wacht tot hij gaat roken. Snijd de courgettes in dikke plakken en bestrijk ze licht met olie. Bestrooi met zout en peper. Gril de plakken 2 min. per kant of tot er mooie grillstreepjes ontstaan. Maak de dressing: meng beide soorten olie met citroensap, peper en zout. Proef en voeg evt. meer citroensap toe. Schep de dressing door de warme courgette. Leg de rucola op een bord, leg de plakken courgette erop, bestrooi met de hazelnoten en schaaf er wat parmezaan over.

MT25 M25 horizontale lijn lichtblauw Beeld
MT25 M25 Lekker eten Beeld

1. The blues

Tortoise blue karaf en glazen (300 ml) met vlekkenpatroon. Het glas is handgeblazen en het patroon is daardoor steeds even anders.
Karaf € 33,50, glazen € 47,50 per 4 stuks (klevering.nl).

2. Duurzame delicatesse

De kokkels die je in spanje of Frankrijk eet, komen vaak uit Nederlandse wateren. Ze gaan direct naar het buitenland, omdat ze hier onbekend en onbemind zijn. Zonde, want ze smaken fantastisch en worden ook nog eens duurzaam (met de hand) geoogst.
Waddenzeekokkels zijn o.a. online te koop via visspeciaalzaakaandekant.nl en janvanas.nl

MT25 M25 horizontale lijn lichtblauw Beeld
MT25 M25 Lekker eten Beeld

Bijbelkennis

‘Het Nieuwe Vegalicious’ wordt terecht een feelgood-food-bijbel genoemd. Alice Hart pakt uit met tweehonderd (!) vegetarische recepten voor wie helemaal of bijna geen vlees meer wil eten. Met heel veel basisrecepten en aandacht voor alle wereldkeukens blijf je hieruit koken.
Het nieuwe vegalicious € 24,99 (Kosmos Uitgevers).

MT25 M25 horizontale lijn lichtblauw Beeld
MT25 M25 Lekker eten Beeld

3 VRAGEN AAN

Betty Koster

De Kaaskoningin van L’Amuse – met locaties in IJmuiden en Amsterdam - presenteert in haar nieuwe Kaasclub maandelijks een portie kaasgeschiedenis met proeverij. Op de site worden locaties en data bekendgemaakt. We vroegen haar het korstje van de kaas.
Info: dekaasclub.com en @de.kaas.club

Wat doet de Kaasclub?

“De Kaasclub verbindt mensen die vaak heerlijke kazen kopen, maar er niet veel van weten. We combineren proeven met lessen die erbij horen op een leuke locatie, zoals een wijnbar of bierbrouwerij. In ons filiaal in IJmuiden gaan we het ook een keer doen. Het idee is dat het een ‘vriendenclub’ wordt. Gedeelde interesses verbinden.”

Wat gaan we leren?

“Onder andere waarom Brie de Meaux beter voor je is dan Goudse 20-pluskaas. En wanneer je de korst wel eet en wanneer niet. Niet te technisch, maar als je je afvraagt waarom sommige kaasjes vanbinnen krijtachtig zijn, krijg je daar antwoord op.”

En wat proeven we?

“Spannende Nederlandse kazen. Wat dacht je van Smelly roodflora uit Lopikerkapel, biologische pyramide-geit uit Vorden of blauwe geit uit Nooitgedacht? Qua drankjes mag je denken aan bieren, wijnen en of thee. Laat je verrassen!”

MT25 M25 horizontale lijn lichtblauw Beeld
MT25 M25 Lekker eten Beeld

1. Zweeds feestje

Haring met aardappels: in Scandinavië luidt dat maaltje de vroege zomer in. De nieuwe aardappels komen dan net van het land en worden geserveerd met ingelegde haring. Traditioneel worden deze twee seizoensproducten heel simpel gepresenteerd met zoute augurkjes, zure room, dille en donker roggebrood. De aardappels worden in de schil gekookt (ongeveer 15 min.) en daarna gepeld. De verse haring wordt ingelegd in zoetzuur. Gemarineerde haring (sill dill of sill senap met mosterdzaad) koop je o.a. in de versshop van Ikea. Even wachten op onze ‘eigen’ maatjesharing en serveren met opperdoezen rondjes is natuurlijk ook een optie.

2. Koninklijk servies

De Royal Yerseke-collectie van Pip Studio bestaat uit blauwe en witte borden, kommen, schalen en mokken met accenten in goud en handgeschilderde motieven die verwijzen naar de Noordzee. Mosselen, oesters, kreeften, krabben en haring sieren de serveerschalen. Op de kommen en bordjes prijkt hier en daar een mosseltje of garnaal. Nieuw in de collectie zijn de prachtige serveerplateaus. Uitgevoerd in hout, stuk voor stuk versierd met een Noordzeemotief en verkrijgbaar in rechthoekig smal (met haring) en breed (met kreeft) of rond formaat (met krab). Ideaal om vishapjes op te serveren of een plateau fruits de mer

Beanca de GoedeGetty Images, iStock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden