null Beeld Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.

PREMIUMReportage

‘In principe roeien we altijd, in weer en wind’

Caroline Veraart (60) stapt elke zondag in een roeiboot met haar zussen Brigitte (58) en Annette (56) en achterbuurvrouw Soraya (57). De beloning is altijd hetzelfde: cappuccino en kletsen.

“Er moet echt iets zijn, wil een van ons de zondagochtendafspraak afzeggen. Ziek of vakantie, maar je moet niet aankomen met geen zin. In principe roeien we altijd, in weer en wind. Alleen bij heftige stormen, dichte mist en ijsvorming slaan we over, maar daar balen we dan alle vier van. We vinden roeien allemaal het leukste wat er is. Het is magisch, het idee dat je in iets stapt en dat het water je draagt.”

Alle seizoenen

“We roeien altijd door de Amsterdamse grachten, met de bekende Zeven Bruggen-route, wat op zich al prachtig is. Maar het bijzondere is dat je na al die jaren roeien nog steeds verbaasd en verrast kunt worden, omdat je elke keer wat anders ziet. Je maakt alle seizoenen mee, je ziet de huizen vanuit een heel ander perspectief. We roeien bij een vereniging, in een ‘dubbel vier’ van hout. Vooraan zit de instructeur, wij zitten met z’n vieren achter elkaar en volgen zijn aanwijzingen op. Terwijl je bezig bent, kom je met elkaar in een ritme, wat op een bepaalde manier meditatief werkt. Zonder dat we iets tegen elkaar hoeven te zeggen, zijn we met elkaar verbonden door onze slagen.”

null Beeld

Nauwelijks blessures

“Mijn achterbuurvrouw Soraya en ik roeien al eindeloos lang met elkaar, volgens mij is het al vijftien jaar geleden dat we er met twee andere mensen mee zijn begonnen. Ik vind het een fijne sport, omdat je je lichaam echt aan het werk zet, maar nauwelijks kans op blessures hebt. Je kunt het dus doen tot op heel late leeftijd. En dat zijn we ook van plan, samen met mijn zussen Brigitte en Annette. Zij roeien nog langer dan ik, al zo’n twintig jaar. Zeven jaar geleden zijn we het met z’n vieren samen gaan doen en dat ging meteen heel goed. We zijn begonnen bij Roeicentrum Berlagebrug en daar roeien we nog steeds. Ik ken mijn zussen natuurlijk al mijn hele leven, maar door het roeien hebben we een wekelijkse update van elkaar en onze levens. Met z’n vieren praten we over alles wat ons bezighoudt en delen we vakkennis met elkaar, want we hebben een huisarts, jurist, advocaat en een tuinexpert aan boord. Het is niet zo dat we op de boot de hele tijd zitten te kletsen, dan word je te veel afgeleid en kun je niet meer goed luisteren naar de instructies.”

Techniek verbeteren

“Ook al roeien we al heel lang, we vinden het nog steeds leuk om onze techniek te verbeteren. Om de zoveel tijd stellen we onszelf een nieuw doel waar we naartoe werken, zoals het meedoen aan een bepaalde wedstrijd. Daar kunnen we dan superfanatiek in zijn, maar dat laten we na afloop net zo snel weer los. Het is vaste prik dat we na het roeien lekker cappuccino drinken en bijkletsen, waarbij er aandacht is voor iedereen.”

Welke watersport past bij jou?

(Buiten)zwemmen: weinig sporten zijn zo veelzijdig als zwemmen. Je bepaalt zelf hoe intensief je het maakt en traint ondertussen zowel je spieren als je conditie. Met weinig risico op blessures!

Snorkelen en duiken: duikbril op en gaan, de onderwater-wereld verkennen. Wil je meer verdieping, dan is duiken wellicht iets voor jou. Wel altijd eerst een cursus volgen, voor de veiligheid.

Kanoën en kajakken: zet een actieve tocht op touw of laat je lekker drijven over het water en geniet van het landschap om je heen. Geschikt voor iedereen die houdt van water en beweging.

Stand-up paddling (suppen): een makkelijk te leren sport waar je behalve een beetje evenwichtsgevoel weinig voor hoeft te kunnen. En je traint er bijna alle spieren in je lichaam mee!

Surfen en kitesurfen: een actieve sport die de nodige conditie en techniek vereist (een cursus is aan te raden), maar dan train je ook je hele lichaam, je coördinatie en je balans.

Fleur BaxmeierMarloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden