header Rinke juiste kleur Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUMAflevering 20

In haar hoofd maakt Rinke een rekensom. Dit is geen oplossing, dit maakt het probleem nog groter

Als Rinke lekker bij haar oma en Jaap asperges zit te eten, gooit Jaap zijn oplossing op tafel.

Vorige week: Haar oma die toch niet wil oppassen, Mara die in Groningen zit. Voor Rinke voelt het plots alsof ze er helemaal alleen voor staat.

De telefoon gaat. Rinke schrikt als ze de naam van haar oma ziet staan. Als alles maar goed is met Jeppe. Vanmorgen had ze hem met een lichte verhoging bij haar oma en Jaap langsgebracht. Hij was ook al een paar keer wakker geweest vannacht. Uit het niets. Om niets. Nou ja, hij wilde het liefst in de armen van zijn moeder liggen. Hopelijk liggen de armen van zijn overgrootmoeder net zo veilig en vertrouwd. Ze kan nu gewoon niet weg van de redactie, er liggen nog twee keiharde deadlines te wachten.

Asperges van Jaap

Als Rinke opneemt hoort ze tot haar verbazing niet de stem van haar oma, maar die van Jaap. Hij hoort de lichte paniek. “Niks aan de hand, Jeppe ligt lekker te slapen en Sanne is even een blokje om met het beestje. Die moet ook nog uitgelaten worden, natuurlijk. Maar ik wilde je uitnodigen voor vanavond om te blijven eten. Red je het om 18 uur, ik heb nog heerlijke asperges op de kop weten te tikken. Binnenkort is het Sint Jan, dan zit het seizoen erop? Deze wil je echt niet missen!” Rinke lacht als ze ophangt. Die Jaap. Die man is een vat vol wijsheden. Het verbaast haar niks dat haar oma en hij zo’n goede match zijn. Met z’n tweeën zijn ze De Slimste Mens in een persoon.

De asperges smaken ’s avonds verrukkelijk. Zelfs Jeppe eet smakelijk mee van het witte goud. Al belandt meer dan de helft op de opengeknipte vuilniszak onder zijn kinderstoel. Sanne was er al op voorbereid. “Liefje, Jaap en ik willen nog iets met je bespreken,” zegt Sanne terwijl ze voor Rinke een glas wijn inschenkt. “Het gaat over de oppasdagen van Jeppe. Zoals ik laatst al aangaf, wordt het te veel voor mij. Jaap en ik hebben het besproken. Of beter gezegd: Jaap heeft zijn geweldige plan met mij besproken en we denken een oplossing voor je te hebben! Een oppas aan huis voor een dag in de week. En Jaap betaalt.”

Rekensom

Het moet even tot Rinke doordringen wat haar oma zegt. In haar hoofd maakt ze een rekensom. Wat is de gemiddelde uurprijs voor een oppas tegenwoordig? Tien euro? Twintig? Ze maakt best lange dagen… dus dat keer acht of misschien zelfs negen als je de reistijd meerekent? Boven op het geld dat ze al kwijt is voor het kinderdagverblijf. Dit is niet haalbaar. Dit is geen oplossing, dit maakt het probleem nog groter.

“Joehoe… ben je er nog?’ lacht Sanne. ‘Heb je dat laatste wel gehoord? Jaap betaalt de oppas aan huis.”

Vol ongeloof kijkt Rinke naar haar oma. En dan naar Jaap. “Wat?! Maar dat kan ik niet aannemen. Dit is ’ too much.” Maar Jaap wil er niets van weten. Hij zegt dat hij haar met alle liefde uit de brand helpt. Het prijskaartje maakt hem niet uit. Rinke staat op van tafel en geeft Jaap een stevige knuffel. Wat is ze toch blij met deze lieve mensen in haar leven.

“Maar hoe gaan we een leuke oppas vinden?”

Dan blijft het stil aan tafel.

Volgende week: Als op haar werk bekend wordt dat Rinke een kind heeft, doet de uitgever een interessante uitspraak.

Annemarie van LooijRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden