null Beeld Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.

PREMIUMReportage

‘Het is voor ons allemaal belangrijk dat we het zwemmen met de groep doen’

Eveline Lubbers (61) duikt drie ochtenden per week in de Gaasperplas met Kaat (65), Annemiek (66), Sanne (60) en Cathaline (58). Ja, ook in de winter! Na afloop is er een kruikje om weer op te warmen.

“Kaat en ik zijn al heel lang vriendinnen en zwemmen sinds een jaar of vier samen. Op een gegeven moment zijn we lid geworden van ZOZ, de zwemclub aan de Gaasperplas. Officieel staat de afkorting voor Zuid Oost Zwemmers, maar wij hebben het vaak grappend over Zeer Oude Zwemmers. Dat is sinds Covid-19 niet meer helemaal waar, want in die periode zijn er ontzettend veel nieuwe leden bijgekomen. Vanwege het coronavirus kon dat niet meer, zwemmen met een heel grote groep. Daarom zijn we los van ZOZ met drie andere leden – inmiddels ook vriendinnen – gaan afspreken: drie keer per week ’s ochtends om kwart over zeven drie kwartier tot een uur zwemmen, in het weekend vaak nog iets langer.”

Gevoel van vrijheid

“Als je in het water ligt, dan gaat het puur om het zwemmen. Het water langs je lichaam, de natuur om je heen, het gevoel van vrijheid. Maar na afloop is er gezelligheid: we hebben altijd een thermoskan thee mee en zijn tijdens het omkleden altijd honderduit aan het kletsen. Met zo’n wetsuit ben je wel even bezig, dus dat zijn vaak hele gesprekken. Een ander ritueel is dat we altijd een opvouwbaar afwasbakje bij ons hebben waar we heet water in doen, om onze voeten in op te warmen. In de winter hebben we ook nog een kruikje bij ons, dat je even lekker tegen je aan kunt houden.”

null Beeld

“Het is voor ons allemaal heel belangrijk dat we het zwemmen met de groep doen en dat je de anderen niet in de steek laat. Want in je eentje ga je je wekker echt niet om zes uur ’s ochtends zetten om even later in het koude water te springen. De ongeschreven regel is dat er in onze appgroep – die ‘Cold Tits Warm Hearts’ heet, een citaat uit een Engels artikel over wildzwemmen – niet wordt gepraat over we gaan wel of we gaan niet. Er is altijd wel iemand die geen zin heeft of druk is en dan blijf je aan de gang. De zwemafspraak staat, dat is gewoon zo. En we weten allemaal: als je eenmaal bent gegaan, dan heb je daar nooit spijt van.”

Echte vriendinnen

“Als je ’s ochtends vroeg gaat zwemmen, dan geeft dat een kickstart aan je dag. Je hebt al een hele prestatie geleverd, dus kom maar op! Los daarvan heeft het zwemmen ons echt bij elkaar gebracht, want we zijn inmiddels met z’n vijven echte vriendinnen geworden. In de appgroep gaat het allang niet meer alleen over zwemmen, maar we delen van alles met elkaar: over werk, relaties, vriendschappen. We gaan samen naar de film, hebben een weekend met elkaar gefietst en willen deze zomer met z’n vijven meedoen aan een swim-in ergens in het land en dan met z’n allen in de buurt ergens kamperen.”

Het fijne van (water)sporten in een groepje
We hebben allemaal weleens geen tijd, zin of puf om te gaan sporten. Als je met een vast groepje gaat, heb je altijd een stok achter de deur om toch je spullen te pakken en te gaan. Misschien voel je je af en toe onzeker tijdens het sporten: over je lichaam of omdat je denkt dat je de oefening niet goed doet. Het helpt om samen te sporten, want je zult zien dat de rest van je groepje precies hetzelfde heeft. Door er samen over te praten, kun je alles beter relativeren (en er samen om lachen). In en om het water heb je altijd te maken met bepaalde risico’s. Kramp, onderkoeling, noem het allemaal maar op. Sport je op of bij het water met een groepje, dan kun je elkaar in de gaten houden. Wel zo’n veilig gevoel! Je maakt een gezellig praatje met elkaar, vertelt over iets vervelends op je werk, maakt samen grapjes. Met een groepje wordt sporten een leuk uitje in plaats van een verplichting, helemaal als jullie ook nog een sport uitkiezen waar jullie van genieten. Natuurlijk is het niet je doel om mee te doen aan de Olympische Spelen, maar het is altijd leuk om jezelf te blijven uitdagen. Als je samen sport, kan dat je motiveren om er net nog even een tandje bij te zetten. Zo verleg je samen je grenzen.

Fleur BaxmeierMarloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden