null Beeld Getty Images, ANP
Beeld Getty Images, ANP

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we deze brieven.

null Beeld

Vaker oefenen dus?

Oké, ik ben een zeef. Maar dat ik mijn sleutels kwijtraak, omdat ik ze op de motorkap van mijn auto laat liggen (wat doen ze dáár) of samen met de boodschappen in de koelkast leg? Dat ik mijn kappersafspraak vergeet en soms niet meer weet waar ik mijn auto heb geparkeerd? Ik maakte mij inmiddels grote zorgen. In Margriet 21 las ik het dossier ‘Boost je brein & body’ met daarin een geheugentest. Met angst en beven begon ik eraan: vier minuten producten in mij opnemen en vier minuten opschrijven wat ik daarvan had onthouden. En? Ik scoorde bovengemiddeld! Opgelucht haalde ik adem en trok ik mijn conclusie: ik ben ‘gewoon’ een chaoot.
Marike

Ik ben een trotse vriendin

In de jaren negentig waren we buren en sindsdien zijn we vriendinnen. Wat hebben we veel gedeeld en wat heb ik me vaak afgevraagd waarom ze zich zo liet onderdrukken door haar man. Nu vertelt ze me dat ze eindelijk voor zichzelf kiest, dat ze de scheiding heeft aangevraagd. Haar man is woest en heeft beloofd het haar zo moeilijk mogelijk te maken. Ze had niet anders verwacht en het kan haar niet schelen. Ze voelt zich nu al een stuk lichter dan ze in de afgelopen veertig (!) jaar van hun huwelijk heeft gedaan. Over een paar maanden gaat ze met pensioen en begint een ander leven. Zonder werk en zonder man. Alle tijd om te doen wat ze zélf wil. Ze gaat genieten van de geneugten van het leven, ze gaat zelf bepalen wat ze aantrekt, wat ze eet en vooral hóé ze leeft. Er is iets in haar veranderd en dat maakt dat ze klaar is voor een nieuwe start. Als vriendin kan ik opgelucht ademhalen en hoef ik me geen zorgen meer om haar te maken. Wat heb ik me vaak machteloos gevoeld. Zo fijn dat ik haar vanaf de zijlijn mag zien opbloeien en samen met haar leuke dingen kan ondernemen. We gaan er een fijne tijd van maken!
Ingrid

Uit huis

In Margriet 19/20 las ik de brief ‘Verhuizen omdat het moet’. Acht jaar lang ging ik drie keer per week op bezoek in het verzorgingshuis. Voor alles was gezorgd, maar mijn moeder zei alsmaar: “Elke avond bid ik dat onze Heer mij komt halen.” Ik wens ieder kind veel moed. Zelfs goede bedoelingen brengen niet altijd rust.
Christiane Aché

Topcadeau

Zo’n 38 jaar terug stonden in Margriet patronen voor kinderkleertjes. Ik was geen goede naaister, maar begon toch aan het badjasje. Nu, járen verder, heb ik dat badjasje al ruim tweehonderd keer gemaakt als kraamcadeautje voor familie, vrienden en kennissen. Leuk dat na al tijd nog steeds wordt genoten van iets wat ooit in Margriet stond!
Margriet Geenen

null Beeld
null Beeld

In juni 1964 waren The Beatles in Nederland. Het werd een onvergetelijke happening.


Ina (82):

“Wat was ik verdrietig dat ik er niet bij mocht zijn van mijn ouders. The Beatles in Nederland… dat was me een ding.”

José (80):

“Ik stond langs de Amsterdamse grachten toen ze hun rondvaarttocht maakten. Ik heb zó hard gegild. Ik krijg nog steeds een glimlach op mijn gezicht als ik terugdenk aan dat moment.”

Mieke (76):

“Ik was er niet bij, maar heb wel de tv-uitzending gezien van het optreden in Hillegom. Iedereen uit de buurt kwam kijken, we zaten aan de beeldbuis vastgeplakt.”

Gerda (75):

“Huilende meisjes bij de aankomst op Schiphol, mensen die in het water vielen tijdens de rondvaarttocht en rellen bij de concertzaal in Blokker: Beatles-mania in Nederland. Ik vond het zeer indrukwekkend.”

Laura KraegerGetty Images, ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden