Helene van Santen/nieuwe header Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

PREMIUM

‘Als student had ik niet zo’n haast om op mezelf te gaan wonen’

Helene vond het eigenlijk wel prima thuis, bij haar ouders. Pas in haar derde studiejaar ondervond ze wat zelfstandig wonen inhield. En dat proefde naar meer.

“Helene, de bedoeling van uit huis gaan is eigenlijk dat je dan niet meer terugkeert.” Deze legendarische woorden sprak mijn vader nadat ik voor de derde keer weer bij mijn ouders op de stoep stond.”

“Als student had ik niet zo’n haast om op mezelf te gaan wonen. Ik studeerde Journalistiek in Utrecht, niet ver van mijn ouderlijk huis in Amsterdam, dus ik kon gemakkelijk elke dag op en neer. Bovendien had ik geen zin om heel veel geld aan huur uit te geven als dat niet nodig was - die centen kon ik beter anders besteden. In mijn derde studiejaar ging ik toch uit huis; althans voor een halfjaar, want zo lang duurde mijn uitwisseling in Canada. Daar leerde ik zelfstandig worden (lees: zelf mijn was doen en zorgen dat de koelkast op tijd wordt gevuld). Eenmaal geproefd van deze vrijheid ging ik bij terugkomst wel op zoek naar een eigen huisje in Amsterdam, maar dat was met de woningkrapte niet zo makkelijk (hoewel die nu nog veel erger is).”

Ik kon er niet wennen

“Mijn tweede keer uit huis was opnieuw kortstondig; ik kon voor een paar maanden op het huis passen van kennissen die op reis gingen. De derde keer betrok ik een kamer bij een studiegenoot van mijn vervolgopleiding (Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam). Dat was een heel fijne plek, maar ik had een kleine kamer zonder raam en kon er simpelweg niet wennen. Na weken slapeloze nachten stond ik weer bij mijn ouders op de stoep.”

“Niet lang daarna vond ik gelukkig een huisje voor mezelf en ging ik éíndelijk echt het huis uit. Ik was inmiddels 25. En mijn vader? Die bekende later dat hij me toch wel miste.”

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Helene Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenJoost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden