Header Aaf Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Zouden mijn katten vrede kunnen hebben met een Vreemd Dier in de vorm van een hond?’

Sinds buurtkat Bobby geregeld komt aanwaaien, is Aafs verlangen naar een hondje weer opgelaaid. Maar zouden haar eigen katten zo'n nieuwe huisgenoot accepteren?

Mijn bijna-buurvrouw, die ook een goede vriendin van me is en die een aantal huizen verderop in de straat woont, heeft een kat en die kat komt nu geregeld bij ons. Ooit waren onze huizen via de achterkant niet verbonden, maar nu wel, want alle onderburen hebben in de coronatijd hun huis uitgebouwd – verbouwen was ook een virus – en nu zijn er dus platte daken onder al die bovenwoningen, waarop de dieren wandelingen kunnen maken.

Mijn kat Bremton maakt nu elke ochtend en avond een wandeling en inmiddels komt kat Bobby, van de buurvrouw, dus ook naar ons. En hij vindt het heel gezellig. Hij wandelt niet zozeer; hij settelt zich echt. Bij ons op het terras. Mijn eigen katten waren daardoor een beetje in staat van alarm. Op een middag kwam ik binnen en toen zag ik Bobby heerlijk liggen zonnebaden op het terras dat vastzit aan onze keuken, terwijl mijn katten binnen met gespitste oren en dikke staarten op de bank zaten. Enorme ogen hadden ze ook, gericht op Bobby, die zich er niets van aan leek te trekken.

Basishumeur van een kat

De afgelopen dagen is er af en toe toenadering geweest. Er was zelfs een moment dat Bremton en Bobby neus-op-neuscontact hadden, maar over het algemeen blijven mijn katten binnen als Bobby op hun terras is. Ze lijken de helft van de tijd not amused over deze permanente gast, de andere helft lijken ze hem te negeren – zo ongeveer het basishumeur van elke kat.

Toch heeft de komst van Bobby wel iets losgemaakt, namelijk mijn verlangen naar een hondje. Eerder schreef ik daar hier al over, maar toen ik eenmaal bijna een pup had – er was me er een aangeboden door een heel aardige vriendin van een kennis – kreeg ik ernstige paniek en heb ik nee gezegd.

Vreemd Dier

Maar als Bobby dan zo op het terras ligt, en mijn katten helemaal niet zo op tilt lijken te slaan als ik had gedacht als er een Vreemd Dier hun territorium zou betreden, denk ik: waarom zouden ze dan niet ook vrede hebben met een Vreemd Dier in de vorm van een hond?

Niet dat ik alleen voor de poezen geen hond nam, hoor. Ik was ook ineens bang dat ik er zelf na vier weken uitlaten al genoeg van zou hebben, nooit meer een spontaan weekend weg zou kunnen en enorme vermogens aan uitlaatdiensten kwijt zou zijn. Bovendien zitten alle uitlaatdiensten in mijn omgeving vol. Dus ook dat speelde mee.

Maar nu zit Bobby elke dag op ons terras en denk ik: gezellig, nog een dier erbij.

Misschien moet ik Bobby gewoon zien als het derde huisdier, maar ik vrees dat mijn hondenhunkering ook nog niet helemaal voorbij is.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Aaf Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden