null Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘We luisteren naar jongeren die er alleen voor staan omdat ze niet met hun omgeving kunnen praten over hun genderidentiteit’

Freya Terpstra (27) doet inclusiviteits­onderzoek voor Transgender Netwerk Nederland en is mede-oprichter van Genderpraatjes, de jongerenlijn voor jongeren die vragen hebben of advies willen over gender. Freya is de heldin van Dolly Dot Angéla Kramer.

Angéla: “Ik bewonder haar om haar moed, eerlijkheid en doortastendheid. Zij durft te voelen wat er speelt in haar binnenste en dit te transformeren naar buiten. Daarnaast zet zij zich in voor jongeren die met gendergevoelens worstelen.”

null Beeld

Vragen over gender

“Zelf was ik zeventien toen bij mij vragen ­opkwamen over mijn gender. Het duurde nog jaren voordat ik in sociale transitie ging, waarmee wordt bedoeld dat je gaat leven naar je echte genderidentiteit. Toen ik een intakegesprek wilde voor een eventuele ­medische behandeling, werd me verteld dat ik hier nog minstens twee jaar op moest wachten. Vanwege de grote vraag naar (trans)genderzorg en een beperkt aanbod is die gemiddelde wachttijd voor een intakegesprek tegenwoordig soms zelfs opgelopen tot drie jaar. Daardoor kunnen transgender jongeren niet starten met bijvoorbeeld puberteitsremmers op een moment waarop dat cruciaal is voor hen. Een groot probleem, want het transitieproces van die jongeren staat tijdens die lange periode stil. Tel daarbij op dat transgender jongeren een fors verhoogde kans hebben op suïcidale gedachten en een zeer vergrote kans op situaties van huiselijk geweld. De urgentie voor een jongerenhulplijn is glashelder. Gelukkig erkent het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dit probleem en konden we dankzij overheidsfinanciering Genderpraatjes ­oprichten.


Genderpraatjes is een centraal steunpunt, een jongerenlijn waar getrainde ervaringsdeskundigen klaarstaan voor jongeren met gendervragen. Ze kunnen zich anoniem tot ons richten via de telefoon of een chatfunctie. We bieden een luisterend oor en een plek waar je betrouwbare informatie vindt. Info over de zorg bijvoorbeeld. Maar ook: hoe kom je überhaupt in zo’n traject en wat doe je als je ouder-van bent?”

null Beeld

Open houding

“We bestaan één jaar en in dat jaar hebben zo’n tweeduizend jongeren ons gecontacteerd. Als ervaringsdeskundigen geven we erkenning en herkenning. We geven tips, groot en klein, over logopedie die ze zouden kunnen krijgen of over hoe ze kunnen experimenteren met ­andere kleding. We luisteren naar jongeren die er alleen voor staan omdat ze er niet met hun omgeving over kunnen praten en we zijn erop getraind tekenen van huiselijk geweld of suïcidale gedachten te signaleren. Er zijn pittige verhalen, natuurlijk, maar gelukkig zijn er ook mooie stappen die worden gemaakt. Een transjongen van vijftien kwam bij ons zijn hart luchten over zijn ouders en over zijn hele jeugd die hij in een ‘niet-passend’ ­lichaam beleefde omdat zij de boot afhielden voor professionele hulp. We stelden voor dat zijn ouders ook mee zouden doen op de chat en uiteindelijk lukte dat.

In het uur dat het gesprek duurde, merkte je dat de woorden van de ouders en de jongere steeds lichter werden en het begrip groter. De juiste info over genderidentiteit vinden op internet kan voor ouders aanvoelen als de weg vinden in een oerwoud. Beetje bij beetje konden wij hun angst wegnemen door de juiste informatie te geven. Want ongeacht wat je probeert, genderidentiteit kun je niet veranderen. Door een open houding te hebben en vragen te stellen in plaats van zelf dingen in te vullen, voorkom je het oplopen van psychische ­schade bij een kind. Ik ben trots dat we met Genderpraatjes daarin kunnen bijdragen.”

Anne Broekman en Nicole GabriëlsMarloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden