Header Annette  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Ik voel me voor de verandering een keer niet schuldig. Verder voel ik me over veel schuldig. Vooral als moeder’

Annette heeft, zoals ze het zelf zegt, behoorlijk last van achteromkijkend schuldgevoel. En dan vooral als het gaat om het geluk van haar kinderen.

“Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen hoor, mama,” zegt mijn zoon, “dat je dat niet goed hebt gedaan, want de instructies waren ook heel ingewikkeld.” Zoals zo vaak val ik stil tegenover zijn logica. Hij leeft kennelijk in een heel andere realiteit dan ik.

“Ik voel me ook helemaal niet schuldig,” zeg ik. “Nou mooi,” vindt hij, “want dat hoeft dus ook niet.”

Aan alle kanten tekortgeschoten

Nee, dat hoeft zeker niet. Ik heb hem namelijk een vervelende administratieve klus uit handen genomen omdat hij vlak voor het verstrijken van de deadline geen tijd had. Zo gaat dat en daar moeten we het over hebben, dat hij dingen niet moet laten liggen tot het te laat is. Maar daar was het nu niet het goede moment voor, want het moest eerst af. Dat is me gelukt, met dat foutje dus, dat ik inmiddels heb verbeterd.

Ik voel me daarom voor de verandering een keer niet schuldig. Verder voel ik me over veel schuldig. Vooral als moeder. Ik ben daar geen uitzondering in. Alle moeders van mijn generatie voelen zich schuldig. Naast het moederschap wilden we namelijk ook een baan en vriendinnen en leuke dingen doen. Dat lukte nooit allemaal dus schoten we aan alle kanten tekort.

Bovendien was het opvoeden van kinderen een taak geworden waarin je veel fout kon doen, met als gevolg dat de tere kinderziel beschadigd zou worden. Omdat wij zelf van alles aan te merken hadden op onze moeders, zouden we het met onze kinderen heel anders doen. Die moesten daar vervolgens dan wel gelukkig van worden, anders was het onze schuld.

Dus als die kinderen toch soms ongelukkig waren, voelden wij ons schuldig.

Niet-wetenschappelijk inzicht

Ik heb vooral last van achteromkijkend schuldgevoel. Zo las ik laatst hoe slecht het voor de ontwikkeling van kinderhersentjes is als een kind te veel voor een scherm zit. Onderzoek toont aan dat ze daardoor drukker en minder sociaal worden en zich minder goed kunnen concentreren. Dus daardoor vast minder gelukkig.

“Onze zoon heeft te veel computerspelletjes gedaan,” zei ik tegen de vader. “Daarom kan hij waarschijnlijk slecht plannen en zich concentreren.”

“Hij kan best plannen,” zei de vader, “als het gaat om iets wat hij leuk vindt. En schuldig voelen is zinloos, want dit is voortschrijdend inzicht van de wetenschap dat je toen nog niet had.”

Mijn niet-wetenschappelijk inzicht is dat mannen aanzienlijk minder last hebben van schuldgevoel. Ik weet niet hoe ze dat doen. Ik voel me intussen schuldig omdat ik onze zoon niet heb geleerd zich verantwoordelijk te voelen over dingen die hij voor zich uit schuift. Hij heeft te veel begrip voor zichzelf. Dat komt door mij, omdat ik hem te vaak dingen uit handen heb genomen. Alles om hem maar gelukkig te houden.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Annette Beeld

Over columnist Annette Heffels

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette

Annette HeffelsMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden