MT23 M23 Praat mee Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

‘Ik had allerlei plannen over hoe ik mijn kinderen zou opvoeden, maar ik bleek minder flexibel dan ik had gehoopt’

Ze zag zichzelf al helemaal zitten, lekker knutselen met haar drie kinderen. Maar het liep anders, het moederschap heeft Mirna zwaar teleurgesteld. Of is ze vooral teleurgesteld in zichzelf?

MT23 M23 Praat mee Beeld

Mirna (51):

“In Margriet 19/20 las ik veel mooie verhalen van en over moeders. Zo hoort het ook in een uitgave rond Moederdag. Maar elk jaar rond deze tijd denk ik ook: ik kan toch niet écht de enige zijn die het allemaal heel anders ervaart?”

“Ik kreeg mijn drie jongens kort na elkaar vanaf mijn 35ste. Het leek me mooi, een gezin met mijn lieve man. En ik dacht dat ik alles in mij had om een leuke moeder te zijn: geduld, creativiteit en heel veel liefde. De zwangerschappen en bevallingen verliepen prima en op mijn 38ste had ik dus drie zonen. Ik was een trotse, blije moeder met allerlei plannen over hoe ik mijn kinderen zou opvoeden, maar geen van mijn jongens reageerden daarop zoals ik had bedacht en ik bleek minder flexibel dan ik had gehoopt.”

Geen zin, geen geduld

“Ze hadden bijvoorbeeld helemaal geen zin in knutselwoensdagmiddagen, ze stampten in een dolle bui op mijn zelfgekweekte aardbeitjes en hadden – op één van hen na – geen geduld voor boeken en kindermusea. Terwijl ik voor ogen had altijd ’s morgens voor schooltijd samen te ontbijten, zette ik mijn jongens uiteindelijk liever tegen al mijn principes voor de tv, zodat ik zelf twee tellen rustig mijn crackers kon eten.”

MT23 M23 Praat mee Beeld

Het voelt als een heel elftal

“Waar ik mij bovendien enorm op heb verkeken, is de energie die ik heb te vergeven. Ik ben hooggevoelig en net als mijn man, bij wie ik er nooit zo’n erg in had gehad, zijn twee van onze zonen hyperactief. Die combinatie is natuurlijk lastig. Als zij met wilde verhalen en gebaren thuiskomen, voelt het voor mij alsof er een heel elftal binnenstapt. Na een spelletje met z’n vijven, waarbij al mijn mannen flink fanatiek over tafel schreeuwen, moet ik me terugtrekken in de slaapkamer om bij te tanken. Ik voel me voortdurend leeggetrokken.”

“En als we op vakantie gaan, heeft dat voor mij het tegenovergestelde effect van waar vakantie voor is bedoeld: ik ben daarna kapót. Alleen aan mijzelf durf ik toe te geven dat het moederschap mij heeft teleurgesteld. Of misschien ben ik teleurgesteld in mijzelf? Je kunt lief, creatief en geduldig zijn, maar blijkbaar toch niet geschikt als moeder. Ik voel me opgeslokt door mijn gezin. En omdat dit zo egoïstisch klinkt en omdat niemand dit wil horen, houd ik het voor mijzelf. Moeders horen blije, toegewijde vrouwen te zijn. Zo zie ik ze ook het liefst…”

Laura KraegerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden