MT21 M21 Nog nooit verteld Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Zijn ex weet zelfs exact hoe het met ons seksleven is gesteld’

Tineke had nooit verwacht dat ze bevriend zou raken met de ex van haar partner. Met haar roddelt ze wat af, over hem, al achttien jaar lang.

“Ik weet nog precies hoe ellendig ik me voelde toen Vincent en ik terugkwamen van onze eerste vakantie samen. Op zich hadden we het erg fijn gehad, het was heerlijk om hem zo lang voor mij alleen te hebben, zonder zijn kinderen. Alleen hadden we op de een-na-laatste ochtend ruzie gekregen, om iets stoms, en de kilte was nog steeds niet uit de lucht.”

Afstandelijk

“Hoewel hij het er niet meer over wilde hebben, gedroeg de man op wie ik sinds een jaar erg verliefd was zich heel afstandelijk. Dat kende ik al wel van hem, maar niet zo extreem als nu. In het vliegtuig naar huis presteerde hij het zelfs om niet één woord tegen me te zeggen. Terwijl we zwijgend bij de bagageband stonden, moest ik bijna huilen. ­Vincent stond ondertussen naar zijn kinderen in de aankomsthal te zwaaien. Op het moment dat we door de schuifdeuren liepen, dacht ik alleen maar: als Monique - Vincents ex - maar niets merkt van de ijzige stemming tussen ons. Want ik schaamde me rot. Maar toen ze me met drie zoenen begroette, fluisterde zij stiekem in mijn oor: ‘O, is het weer eens zover met die knorrepot? Weet dat het níét aan jou ligt hoor!’”

Nieuwe vriendin

“Hartverwarmend vond ik het. Ik voelde me op slag beter. En toen ze me de volgende dag een berichtje stuurde of ‘knorretje’ weer was bijgetrokken, heb ik haar gebeld. Het was ons eerste een-op-eengesprek. Sinds dat moment voelt ze als een vriendin. Meer dan dat. Monique is het verborgen geheim achter mijn relatie met Vincent.”

IJs gebroken

“En dat terwijl ik in het begin toch niet enthousiast was over haar bestaan. Dat Vincent kinderen had, vond ik niet zo’n probleem toen ik hem ontmoette. Dat er ook een ex was met wie ik zou moeten dealen, vond ik vervelender. Maar al bij onze eerste ontmoeting, na een maand of vier, voelde ik dat mijn zorgen onterecht waren. Vincent en Monique, die waren gescheiden omdat hun huwelijk op een broer-zusband was gaan lijken, gingen vriendschappelijk met elkaar om. En tegen mij deed ze meteen erg aardig. Ze zei dat ze blij was dat haar kinderen zo dol op mij waren. ‘Wat hebben ze het getroffen met jou!’ riep ze spontaan. Daarmee was het ijs gebroken. Toch gingen onze gesprekken alleen over koetjes en kalfjes. Persoonlijk contact met de vrouw die jaren het bed met mijn nieuwe liefde had gedeeld, daar was ik toch wat terughoudend in.”

Bokkig gedrag

“Tot dat ene telefoongesprek de dag na die eerste vakantie van Vincent en mij. Monique had al door het glas in de aankomsthal gezien hoe de vlag erbij hing. ‘O, ik ken dat bok­kige gedrag van hem zo goed,’ zei ze toen ik haar belde. ‘Vincent is een schat, maar de nasleep bij ruzies: verschrikkelijk. Arme jij, dat jij daar nu mee zit opgescheept!’ Ik schoot in de lach en vertelde haar wat er was voorgevallen. Waarna zij met soortgelijke verhalen kwam van vroeger. Met zó veel humor, dat de tranen over mijn wangen liepen. Ons gesprek luchtte me zó op, dat ik die avond vrolijk door Vincents narrige stemming wist heen te breken. En toen ik weer in zijn armen lag, dacht ik: Monique, bedankt!

En dat heb ik sindsdien nog heel vaak gedacht.”

MT21 M21 Nog nooit verteld Beeld

Goede match

“De afgelopen jaren heb ik Monique steeds beter leren kennen. Na verloop van tijd gingen we ook weleens samen shoppen, een filmpje pakken of ergens een wijntje drinken. En dat was altijd gezellig, we lijken op elkaar en vinden dezelfde dingen leuk. Ja, we zijn als vriendinnen echt een goede match. Maar wat ons toch het meest bindt, is dat we het allebei erg lollig vinden om uitgebreid over Vincent te roddelen. Op een goede manier hoor, want we zijn op onze eigen manier allebei gek op hem. Maar we worden óók ­weleens gek van hem en dat kunnen we tot in detail aan elkaar kwijt. Want of het nu om zijn soms wat twijfelachtige kleding­smaak gaat, zijn gewoonte om heel lang de op de wc te zitten in het weekend of zijn chagrijnige buien als PSV heeft verloren: we herkennen het allebei.”

Gouden informatiebron

“Net als zijn donderbuien, zijn gepikeerde houding als hij op z’n teentjes is getrapt en zijn pietluttig gezeur als hij iets niet kan vinden. Zeker toen de kinderen nog klein waren en de ene week bij Monique woonden en de andere week bij ons, had zij weleens een aanvaring met Vincent. Dan belde ze altijd mij om haar hart te luchten. Andersom is zij er voor mij als ik ergens mee zit als het Vincent betreft. Daar knap ik altijd zo van op. Inmiddels ken ik Vincent zelf ook als mijn broekzak, maar Moniques adviezen om Vincent te paaien met aardbeientaart of met een rugmassage gebruik ik nog altijd. Geloof me, zo’n ex is echt een gouden informatiebron! Wat is het fijn dat er geen jaloezie tussen ons speelt, maar we gewoon veel aan elkaar hebben.”

Bestbewaarde geheim

“Ik zeg dan ook graag grappend tegen vrienden dat Monique het bestbewaarde geheim is achter de relatie van Vincent en mij. De enige tegen wie ik dat nooit zal zeggen, is Vincent zelf. Het kan niet anders of hij weet dat hij weleens ter sprake komt, maar hoe vaak en in welke mate, dat gaat hem helemaal niets aan. Hij weet al helemáál niet dat ik zó vertrouwd met Monique ben geworden, dat zij exact weet hoe het met ons seksleven is gesteld. Daar zou hij vast niet blij mee zijn, vermoed ik. En ook niet met de ­bijnamen die wij nu al achttien jaar voor hem gebruiken. Ja, Knorrepot, Knorrie of simpelweg K. is nog altijd populair bij ons en wat hebben we daar een lol om. Maar dat houden we lekker voor onszelf.”

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Lydia van der WeideRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden