MT 19-20 M19-20 Culinair bakken met zomerfruit rijsttaart met kersencompote Beeld Tom Swalens. Receptuur & (food)styling: Debby De Mangelaere/Les Filles Rouges
Beeld Tom Swalens. Receptuur & (food)styling: Debby De Mangelaere/Les Filles Rouges

PREMIUM

Recept: rijsttaart met kersencompote

Hij heeft wel iets weg van een cheesecake, deze rijsttaart met zelfgemaakte kersencompote.

Hoe je de lekkerste compote krijgt? Met verse kersen uit eigen land natuurlijk.

Ingrediënten voor rijsttaart met kersencompote

Voor 8-10 personen.

  • 2 eieren (M)
  • 50 g suiker
  • snuf zout
  • 60 g boter
  • merg van 1 ­vanillestokje
  • 2 el bloem + extra om te bestuiven
  • 750 g rijstepap, vers of uit beker/pot

Voor de compote

  • 400 g kersen, vers of diepvries
  • speculaas- of koekkruiden
  • 1 el suiker
  • 1 el maizena
  • muntblaadjes

Extra nodig: bakvorm van 22 cm Ø, ingevet

Verwarm de oven voor op 180 °C. Scheid de eieren. Klop het eiwit stijf met de suiker en het zout. Smelt de boter met daarin het vanillemerg op een zeer laag pitje. Meng de vanilleboter met de eierdooiers, bloem en rijstepap. Spatel voorzichtig het eiwit door het beslag. Bestuif de bakvorm met bloem en giet het beslag erin. Bak de taart in 50-60 min. gaar en lichtbruin. Laat afkoelen.

Maak de kersencompote. Ontpit de verse kersen en halveer ze. Als je diepvrieskersen gebruikt, ontdooi ze dan niet. Verwarm de kersen met een snuf speculaaskruiden en de suiker in een steelpannetje en laat 10 min. zachtjes koken zonder deksel. Meng de maizena met 3 el van het kooknat en roer het papje dan door de kersen. Laat afkoelen en serveer bij de taart. Garneer met muntblaadjes.

Bereidingstijd: ± 35 min. + ± 60 min. oventijd + afkoelen

Baktip Wordt de taart te bruin, dek hem dan af met aluminiumfolie en laat hem zo verder garen in de oven.

Resttip Kersencompote over? Hij is ook heerlijk op pannenkoeken, door de yoghurt of vla of bij (vanille-)ijs.

Colette BeyneTom Swalens. Receptuur & (food)styling: Debby De Mangelaere/Les Filles Rouges

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden