null Beeld Getty Images en privébeeld.
Beeld Getty Images en privébeeld.

‘Als ik over een lege weg rijd, geeft mij dat een ultiem gevoel van vrijheid’

Han Römer (73) is acteur, scenarioschrijver en regisseur. Hij speelde in tal van televisieseries en maakt deel uit van de theatergezelschappen Niet Uit Het Raam en De Ploeg. Vanaf februari is hij te zien als pater familias in het toneelstuk Festen, naar de beroemde Deense film van Thomas Vinterberg.

1 Leonard Cohen

“Vanaf zijn allereerste album in 1967 ben ik fan van Leonard Cohen en dat is altijd zo gebleven. De levensfases waar hij in zijn teksten zo prachtig op reflecteerde, lopen parallel met die van mij. Van zijn jonge jaren tot vlak voor zijn dood, ik herken me er altijd in. Net als in de klank en kleur van zijn muziek. Die raakt mij nog steeds.”

null Beeld

2 Raadsel

“Ik ben dol op raadsels. Ik maak graag cryptogrammen en speel adventure games op de computer. En ik heb geduld. Zo ben ik al dertig jaar gefascineerd door de vraag hoe de Inca’s in Peru op blote voeten en zonder wiel of cement enorme stenen tempels bouwden. Ik heb er een hele bibliotheek over verzameld en denk dat ik het raadsel heb opgelost. Daar gaf ik in november een lezing over.”

3 Stenen

“Waar ik ook ben, ik neem altijd een paar stenen of fossielen mee naar huis. Dat kan een simpele kiezel zijn, maar mijn oog moet erop vallen en ook de vorm en hoe hij aanvoelt bepalen mede of ik hem kies. Ik heb er honderden, verspreid door het huis. Het fascineert mij steeds opnieuw dat zo’n steen miljoenen jaren oud is. Zo’n steen verbindt mij met het ontstaan van de aarde.”

null Beeld

4 Autorijden

“Niet zozeer een auto, maar het autorijden zelf, daar ben ik dol op. Ik maak graag lange tochten, liefst door de woestijn. Ik reed duizenden kilometers door Chili en Argentinië en maakte een prachtige tocht door Australië. Als ik ’s ochtends vroeg vertrek, over een lege weg rijd en de zon zie opkomen, geeft mij dat een ultiem gevoel van vrijheid.”

5 Hond Cato

“Cato is de derde hond in mijn leven. Net als de vorige twee is zij een Zwitserse witte herder. Ik vind haar geweldig. Ze is zo vrolijk, ze heeft uit enthousiasme zelfs haar staart kapot gekwispeld. Ook dwingt ze mij om elke dag tenminste anderhalf uur te lopen. Cato houdt mij fit en gezond.”

Deirdre EnthovenGetty Images en privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden