Puppy-ogen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dieren

Zwicht jij wel eens voor puppy-ogen? Dat blijkt onze eigen ‘schuld’ te zijn

Puppy-ogen: wie zwicht er nou niet voor? De viervoeter lijkt wel altijd op het juiste moment deze schattige uitdrukking op te kunnen zetten. Met deze lieve ogen kunnen we niets anders dan toegeven aan onze hond. Ondanks dat we ons harige vriendje wel eens kunnen vervloeken om deze schattig techniek, kunnen we beter onszelf streng aankijken. Want wij blijken de reden te zijn achter deze verleidende puppy-ogen.

Jaren geleden heeft de mens van de hond een trouw maatje gemaakt.

Zwichten voor puppy-ogen

Eerder werd al aangetoond dat honden een een extra spiertje boven hun ogen hebben zitten. Hiermee kunnen ze gemakkelijk hun wenkbrauwen optrekken waardoor de grote puppy-ogen verschijnen. Maar in een nieuwe studie gingen dezelfde wetenschappers op zoek naar het effect van deze lieve uitdrukking op de mens.

Snelle spieren

Een gezichtsuitdrukking kan worden gevormd door de mimetische spieren. Onderzoeker Anne Burrows legt aan Scientias.nl uit: “Deze bestaan deels uit snel bewegende vezels, de zogenaamde ‘fast twitch vezels’. De fast twitch vezels trekken snel samen, maar worden ook snel vermoeid. Dit is dan ook de reden dat we niet lang kunnen glimlachen tijdens familiefoto’s. Daarnaast hebben we ook ‘slow twitch vezels’. Deze trekken langzaam samen, maar zijn bestand tegen vermoeidheid.”

Honden spiegelen mensen

Aangezien de hond afstamt van de eeuwenoude wolf, vergeleken de onderzoekers gedomesticeerde honden en wolven met elkaar. Wat bleek? Honden hebben meer fast twitch vezels waardoor hun gezicht ‘flexibeler’ is en meer gezichtsuitdrukkingen kunnen vormen. Door de vele uitdrukkingen en snelle bewegingen zoals wenkbrauwen optrekken zouden honden net zo goed kunnen communiceren als mensen. “In wezen ‘spiegelen’ honden bijna menselijke gezichtsuitdrukkingen,” aldus Anne.

Mens zocht maatje

Maar hoe hebben wij, de mens, dan gezorgd voor deze uitdrukking en de bekende puppy-ogen? Omdat honden pas fast twitch vezels zijn gaan ontwikkelen nadat ze van de wolf waren gescheiden, betekent dat volgens de onderzoekers de mens betrokken moet zijn geweest. “Tijdens het domesticatieproces hebben mensen mogelijk honden gefokt op basis van gezichtsuitdrukkingen die vergelijkbaar zijn met die van henzelf,” legt Anne uit. Ook al is dit misschien niet bewust gedaan. “Ik denk dat ze gewoon langer honden in de buurt hielden met aangename gezichtsuitdrukkingen.” De goede en herkenbare gezichtsuitdrukking van de hond verklaart ook deels waarom wij met honden een goede band kunnen opbouwen, vaak beter dan met andere zoogdieren zoals katten. “Honden zijn hier om onze metgezellen te zijn, met ons te communiceren en ons te steunen. We zouden hetzelfde maatje voor onze honden moeten zijn!,” stelt Anne.

Bron | Scientias.nl

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden