null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo weet je of je hond de ziekte van Lyme heeft

Naast mensen zijn honden een geliefd doelwit voor teken. Met wat pech loopt je viervoeter zomaar de ziekte van Lyme op na een wandeling in het bos.

Hoe herken je die ziekte bij een hond? En wat kun je ertegen doen?

Bacterie

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia burgdorferi-bacterie. Veel Nederlandse teken zijn besmet met die bacterie. Als zij in jouw of Benno's huid bijten, dragen ze de infectie over. Mensen kunnen er flink ziek van worden: van griepachtige verschijnselen en pijnlijke gewrichten tot zelfs hartproblemen en huidveranderingen kunnen voorkomen. Maar bij honden zijn de symptomen anders.

Koorts en slaperigheid

Uit onderzoek blijkt dat honden over het algemeen niet zo ziek van dezelfde Lyme-bacterie worden als mensen. Ze hebben van nature al anti-stoffen tegen de ziekte in hun bloed. De symptomen zijn bovendien niet meteen merkbaar. Anders dan de rode kring die er op onze huid ontstaat na een tekenbeet, is er bij honden met het blote oog minder te zien. Het belangrijkste symptoom van mogelijke besmetting is kreupelheid: je hond kan maanden later bijvoorbeeld ineens mank gaan lopen. Ook koorts, slaperigheid en weinig eetlust kunnen een signaal zijn.

Bloedtest

De enige manier om het zeker te weten, is om een bloedtest te laten doen bij je hond. Maar die kan een misleidende uitslag geven: de witte bloedlichaampjes die je hond aanmaakt bij besmetting, zijn er maar even. Prikt de dierenarts net buiten die tijd, dan heb je pech. Daarom zijn er dus meer onderzoeken nodig.

Zeldzaam

Geruststellende woorden voor alle baasjes: honden gaan zelden dood aan de ziekte van Lyme. Het is heel goed te te behandelen. Natuurlijk, in chronische gevallen waarbij Lyme niet behandeld wordt, kan het leiden tot nier- en hartfalen. Maar gelukkig gebeurt dat maar zelden. Toch wil je natuurlijk niet dat jouw beestje tot die zeldzame groep behoort.

Inspectie na uitlaten

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een teek heeft 12 tot 48 uur nodig om de ziekte van Lyme over te brengen, na het bijten in de huid. Als je vóór die incubatietijd de beestjes uit de huid van je hond kunt krijgen, ben je nog op tijd. Een grondige inspectie na een boswandeling is dus altijd een goed idee. Borstel Benno van top tot teen en inspecteert extra grondig in en rond de oren, tussen de tenen en onder de staart - plekken waar teken zich graag nestelen.

Teek weghalen

Zie je een teek? Haal 'm dan weg met een speciaal pincet, met een draaiende beweging. Doe dat heel rustig en voorzichtig. Als je te hard trekt, kan de kop van de teek in de huid achterblijven, wat een ontsteking kan veroorzaken. Spoel de teek vervolgens door het toilet. Ontsmet de plek waar de teek gezeten heeft met alcohol, spiritus of chloorhexidine.

Vaccinaties

Er zijn vaccinaties voor honden beschikbaar die antistoffen tegen de ziekte van Lyme bevatten. Maar aangezien een hond die van nature al in z'n bloed heeft, is het volgens experts nog maar de vraag of die zin hebben. Woon je met je viervoeter in een bosrijke omgeving en wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan is dat besluit natuurlijk aan jou. Overleg bij twijfel altijd met de dierenarts. Ook een goede tip: maai je gazon. Hoe lager de grassprieten, hoe minder feest voor teken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Medisch Centrum voor Dieren, PureWow

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden