Er heerst een ganzenplaag in Nederland: zo voorkom je dat je aangevallen wordt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo voorkom je dat je wordt aangevallen door een gans

Ze lijken opeens overal te zitten: ganzen. Op het fietspad, in het park, naast het water. Hoewel de beesten er lief uit zien, bewijzen ze soms het tegendeel. Zeker als de beesten agressief worden. Gelukkig zijn er verschillende tips, waarmee je dit kunt voorkomen.

En word je tóch aangevallen door een gans? Ook dan hebben we tips.

Zo voorkom je een ganzenaanval

Ganzen zijn mooi om naar te kijken, maar ze hebben een minder goed imago. De gans staat namelijk bekend als een agressief dier, waarbij niet alleen ganzen onderling, maar ook mensen slachtoffer van een aanval kunnen zijn. Toch is dit slechte imago niet helemaal terecht. Net als veel andere diersoorten, worden ganzen namelijk in de meeste gevallen pas agressief als ze zich moeten verdedigen. Vooral wanneer ze jongeren bij zich hebben, zijn de ganzen snel geneigd om agressie in te zetten ter verdediging. De grootste tip om een ganzenaanval te voorkomen? Blijf uit de buurt van ganzen die jongeren bij zich dragen. Ook wanneer de ganzen midden op het fietspad staan, is het slimmer om even een stukje om te fietsen.

Bedreigend rood

Hoewel het niet bekend is of dit ook voor ganzen geldt, zien veel vogels rood als een bedreigende kleur. Zitten er ganzen op de dagelijkse route van jouw wandeling, dan is het slim om je felrode shirt even om te ruilen voor een andere kleur. Kleinere kans op een aanval, terwijl het je weinig moeite kost.

Agressieve ganzen

Soms is het kwaad al geschied, en is de agressie van een gans opgewekt voor je het doorhebt. In dat geval kun je het beste het afgebakende territorium van de gans verlaten. Zet langzaam stappen achteruit en zorg ervoor dat je geen bedreiging uitstraalt. Schreeuwen of in paniek raken verergert de situatie juist, doordat de ganzen dit als extra dreiging zien. Blijf dus kalm en probeer stilletjes de situatie te verlaten. Lukt het je om rustig te blijven, dan is de kans groot dat de daadwerkelijke aanval niet eens plaatsvindt, al kan een achtervolging en geblaas door ganzen al als een behoorlijke aanval voelen.

Bron | Quest

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden