Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Zo vaak hoor je het gebit van je hond eigenlijk te poetsen

Van een slechte geur en loszittende tanden tot stralende tanden en kiezen: het gebit van iedere hond is anders. Wij mensen poetsen gemiddeld twee keer per dag onze tanden, maar hoe zit dat voor de hond? Moet je het gebit van je viervoeter eigenlijk ook onderhouden met een tandenborstel? 

En hoe schadelijk is het als je zijn tanden niet poetst?

Het gebit van je hond wel of niet poetsen?

Zelf schenken we dagelijks veel aandacht aan ons gebit. Maar hoe zit dat eigenlijk bij je hond? Het poetsen van de tanden en kiezen van je viervoeter is eigenlijk net zo belangrijk als voor de mens. Maar vaak iets waar we niet echt bij stilstaan. Als wij mensen het gebit niet poetsen stapelt tandplak zich op, gaan we uit onze mond ruiken, krijgen we ontstoken tandvlees, gaatjes en gaan onze tanden uiteindelijk loszitten.

Bij honden werkt dit exact hetzelfde. De kans op gebitsproblemen is dus groot als je de tanden van je huisdier niet poetst en dat is iets wat je natuurlijk niet wilt. Heb je een hond? Zorg er dan voor dat je dagelijks het gebit van je trouwe vriend poetst. Probeer dit zo veel mogelijk op hetzelfde moment van de dag te doen, zodat je hond rustig aan de routine kan wennen.

Hoe belangrijk is de mondverzorging voor de hond?

Wanneer je het gebit van je harige vriend goed verzorgt - door regelmatig te poetsen – zal het dier zelf ook gezonder blijven. Maar wanneer er te weinig aandacht aan wordt besteed, zal dit gevolgen hebben voor zijn of haar gezondheid. Bacteriën kunnen zich gaan nestelen en ontstoken tandvlees kan zich gaan ontwikkelen. En laten dat nu net de twee factoren zijn die niet goed samengaan. De bacteriën gaan hun eigen leven leiden en kunnen zich naar de bloedbaan van de hond verplaatsen. Ook hebben de bacteriën op deze manier de mogelijkheid om in verschillende organen terecht te komen. En dat kan erg gevaarlijk zijn, want ontstekingen kunnen de organen aantasten. Een goede mondverzorging is dus ook voor je huisdier erg belangrijk.

Lees ook: Zó vaak zou je volgens een mondhygiënist je tandenborstel moeten vervangen

Hondenbotten en voer

Hoewel tandenpoetsen erg cruciaal is, is de juiste voeding -en af en toe een bezoekje aan de dierenarts- ook niet onbelangrijk. De juiste voeding en goede botten helpen honden hun gebit schoon te houden en sterker te maken, en dat helmaal op eigen kracht. Door het kauwen en vermalen van het bot reinigt hij zijn tanden en de kans op tandsteen wordt een stuk kleiner. Regelmatig op een botje kauwen is dus erg goed voor de gezondheid. En dat niet alleen; kauwen is natuurlijk ook een leuk vermaak voor je viervoeter en iets wat ze superlekker vinden.

De dierenarts

Naast je hond regelmatig een bot cadeau te geven, is het ook verstandig de dierenarts af en toe even in de bek van je hond te laten kijken. Breng je eens in de paar maanden -of in het jaar- een bezoekje aan de dierenarts? Vraag dan tijdens deze afspraak of ze even in de bek van je dier willen kijken. De dierenarts kan goed inschatten hoe het met het gebit van de hond gaat en of er eventueel extra zorg nodig is. Heb je eerder twijfels over het gebit van je trouwe vriend? Dan kun je natuurlijk altijd een afspraak maken.

Gevolgen van niet poetsen

Kortom: Naast poetsen zijn andere factoren dus ook erg cruciaal voor een goed gebit. Maar wat als je hond goed eet, veel op botjes kauwt en regelmatig langs de dierenarts gaat voor een check? Dan nog blijft poetsen erg belangrijk. Uiteindelijk is een goed gezond gebit bij de hond een combinatie van botjes kauwen, goed voer, geregeld naar de dierenarts voor controle en dagelijks poetsen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Pets Place, Petplan

Beeld | Getty Images

Manon MaasGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden