Zo ongezond is sigarettenrook voor je huisdier
Meeroken is niet alleen ongezond voor mensen, ook huisdieren hebben er last van. Vooral als de rook eenmaal in vloerbedekking en meubels is gaan zitten, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid huisdier. Maar dat is nog niet alles. Wist je bijvoorbeeld al dat zelfs de sigarettenrook als je buiten rookt slecht is voor je huisdier?
Van ooginfecties tot neuskanker: voor katten, honden, vogels en zelfs voor vissen kan roken heel schadelijk zijn.
Likken aan nicotine
Volgens dierenarts Carmela Stamper van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) krijgen katten, honden en andere huisdieren niet alleen nicotine en andere schadelijke stoffen van sigarettenrook binnen door ze in te ademen. Ze krijgen dit namelijk óók binnen via hun vacht, doordat de stofjes in meubels en vloerbedekking gaan zitten. "Net als kleine kinderen, zitten en spelen huisdieren veel op de grond," vertelt de dierenarts. "Daar verzamelen de schadelijke stofjes zich in stof, tapijten en vloerbedekking. Dieren ademen deze in en krijgen ze op hun vacht." En wat doen dieren? Juist, die likken zichzelf (en elkaar) schoon. Hierdoor krijgen ze via hun eigen vacht een extra lading nicotine, teer en kankerverwekkende stoffen binnen.
Buiten roken ook schadelijk
Zelfs huisdieren wier baasje in een andere kamer of buiten rookt, lopen gezondheidsrisico. Als je rookt, komen er namelijk altijd iets van nicotineresten op je kleding, haar en handen terecht. Als je daarna je kat op schoot neemt of je hond aait, krijgt je huisdier alsnog schadelijke stofjes op zijn vacht. En welke hond likt er niet graag aan de hand van zijn baasje?
Lees ook: Wat is derdehands rook? Hierdoor kan het schadelijk zijn
Dit kan sigarettenrook met je huisdier doen
Katten, honden, vogels en zelfs vissen hebben allemaal last van sigarettenrook, maar de gezondheidsklachten verschillen per huisdier. Zo hebben honden erg gevoelige neuzen en kunnen papegaaien weer last van hun ogen krijgen.
Katten
Katten zijn heel schone dieren, ze wassen zichzelf de hele dag door. In een rokershuis kan dit dodelijke gevolgen hebben. Zo hebben katten twee tot vier keer zoveel kans om een agressieve vorm van mondkanker te ontwikkelen. Katten van baasjes die meer dan een pakje per dag roken, lopen daarnaast drie keer zoveel risico om lymfoomkanker te krijgen. Zelfs met chemotherapie of een operatie overlijden de meeste katten met deze kankervorm binnen zes maanden.
Honden
Wist je dat de lengte van de neus van een hond bepaalt wat voor klachten hij van sigarettenrook krijgt? Neuzen (ook die van mensen trouwens) fungeren immers als een soort luchtfilter: ze 'vangen' stofdeeltjes, pollen en sigarettenrook op, en voorkomen zo dat deze in de longen terechtkomen. Hoe langer de neus, hoe meer stofjes worden tegengehouden, en dit geldt in het bijzonder voor honden.
Honden met lange neuzen (zoals dobermann pinschers en greyhounds) die worden blootgesteld aan sigarettenrook, hebben daarom 2,5 keer zoveel kans om neuskanker te ontwikkelen. Honden met kleine neusjes (zoals beagles en spaniëls) lopen daarentegen weer een groter risico op longkanker. Daarnaast komen ook ooginfecties en allergieën vaker voor bij honden met een rokend baasje.
Vogels
Vogels zijn zeer gevoelig voor luchtverontreiniging, vooral voor sigarettenrook. Ze kunnen er dezelfde soort ademhalingsproblemen van krijgen als meerokende kinderen. Verder kunnen ze allergieën, oogklachten, vruchtbaarheidsproblemen en nog veel meer gezondheidsproblemen ontwikkelen.
Vissen
En wist je dat roken zelfs schadelijk is voor vissen? Nicotine, óók uit de rook, lost namelijk heel makkelijk op in water. En nicotine is hartstikke giftig voor vissen. Om te ontdekken hoe giftig precies, stopten onderzoekers een sigarettenpeuk in een aquarium met vissen van twee weken oud. Binnen vier dagen was de helft van de vissen dood. Door één sigarettenpeuk...
Bron | Food & Drug Administration, NU.nl
Beeld | Getty Images
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.