null Beeld

Zo lang kan je hond alleen thuis zijn (en dat is misschien korter dan je dacht)

Het blijft lastig: je moet de deur uit en ziet die droevige hondenoogjes naar je staren. Soms ontkom je er niet aan en kan je viervoeter echt niet mee. Maar hoe lang is het nou verantwoord om je hond alleen thuis te laten?

Volgens hondentrainer Tamsin Durstin is dat helemaal niet zo lang…

Roedeldier

Honden zijn sociale dieren. Als afstammelingen van de wolf zijn honden gewend om in een roedel te leven. Zo ook de honden bij ons thuis. Ze raken afhankelijk van het baasje en blijven daarmee in feite zijn of haar 'kind'. Wanneer honden niet gewend zijn om alleen te blijven en het contact dan ineens minder wordt, kunnen ze in paniek raken. Het is dus van belang om dat vanaf het begin te trainen met je hond.

Gezelschap

Honden kunnen volgens Durston eigenlijk niet langer dan drie à vier uur alleen zijn. Maar dat hangt ook een beetje af van het karakter van de hond. “Net als mensen kunnen sommige honden prima even alleen zijn en hebben andere meer gezelschap nodig,” legt de hondentrainer aan Metro UK uit. Het verschilt dus echt per hond.

Vier uur

Het echte maximum om je hond alleen te laten? Dat is volgens Durston vier uur. Je viervoeter een volledige werkdag alleen laten is – volgens Durston – echt niet verantwoord. Je kunt je hond wel goed voorbereiden als hij een tijdje alleen thuis moet zijn. Ga bijvoorbeeld lekker een stuk samen wandelen voordat je weggaat, zo wordt je hond moe en kan hij lekker slapen als je weg bent. Leg ook voldoende hondenspeeltjes neer, die helpen tegen eenzaamheid.

Oude of jonge hond

Zoals eerder beschreven verschilt het per hond, hoe lang hij alleen thuis kan blijven. Wanneer je hond geen verlatingsangst heeft, is vier uur goed te doen voor een volwassen hond. Bij oudere honden moet je er rekening mee houden dat ze last kunnen krijgen van bijvoorbeeld incontinentie, staar, dementie of doofheid, wat kan leiden tot desoriëntatie. Daardoor zijn ze afhankelijker van hun baasje en kunnen ze minder lang alleen thuis blijven. Bij puppy’s moet je erop letten dat ze in het begin nog niet zindelijk zijn. Ze moeten er op een dag veel vaker uit dan een volwassen hond, dus kun je ze niet lang alleen laten.

En na zo’n dag zonder je hond is er natuurlijk niets fijner dan thuiskomen bij een kwispelende viervoeter die je komt begroeten.

Bron: Metro UK

Beeld: iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden